Διεθνή

Προσπάθεια να «σπάσει τα ταμπού» κάνει ο βρετανικός στρατός


 Ο βρετανικός στρατός άρχισε εκστρατεία στρατολόγησης, κόστους 1,6 εκατ. λιρών, με στόχο υποψήφιους διαφορετικών φύλων, σεξουαλικότητας, θρησκειών και προέλευσης ώστε να αντιμετωπίσει την έλλειψη στρατιωτών, όμως κατηγορήθηκε ότι υποκύπτει στην «πολιτική ορθότητα».   

Σε μία σειρά από animations που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εκστρατεία απαντά σε ερωτήσεις όπως «Μπορώ να είμαι γκέι στον στρατό;», «θα με ακούν στον στρατό;» ή ακόμη «θα μπορώ να ασκώ τα θρησκευτικά καθήκοντά μου στον στρατό;». 

 Εικόνα από την εικστρατεία στρατολόγησης του Βρετανικού στρατού. Φωτό: British army   Ο αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός Νικ Κάρτερ, υπερασπιζόμενος την εκστρατεία, εξήγησε πως ο στρατός συνήθιζε να στρατολογεί «λευκούς νέους 16 έως 25 ετών και γύρω μας δεν υπάρχουν πια τόσοι όσοι στο παρελθόν. Η κοινωνία μας αλλάζει», δήλωσε στο μικρόφωνο του BBC.   

«Η εκστρατεία αυτή είναι ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε ότι δεν διαθέτουμε πλέον αυτή τη στιγμή έναν αρκετά πολυάριθμο στρατό, ότι η δημογραφία της χώρας μας άλλαξε και ότι οφείλουμε να προσεγγίσουμε μια ευρύτερη κοινότητα», πρόσθεσε.   Πέρυσι ο στρατός αριθμούσε λίγο περισσότερα από 78.000 μόνιμα μέλη, σημαντικά κάτω από τον κυβερνητικό στόχο για 82.000 μέχρι το 2020.  

 Όμως πολλές επικρίσεις διατυπώθηκαν σε βάρος του στρατού, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υπέκυψε στην «πολιτική ορθότητα».   Από την πλευρά του, ο συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, πρώην διοικητής των βρετανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ανέφερε ότι η εκστρατεία αυτή δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της στρατολόγησης. Σε δηλώσεις του στο BBC Breakfast είπε: «αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ο στρατός να είναι επαρκώς επανδρωμένος. Είναι δευτερεύουσας σημασίας εάν αντικατοπτρίζουν τη σύνθεση της κοινωνίας».   

«Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για τον στρατό δεν ανησυχούν αν θα ακούγονται ή αν θα μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους», δήλωσε ο Κεμπ, «Αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν τη μάχη, θα τους προσελκύσουν οι εικόνες μάχης επειδή αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι κατατάσσονται στον στρατό».  

 «Φυσικά και όσο περισσότεροι άνθρωποι από την κοινωνία κατατάσσονται, τόσο το καλύτερο, όμως είναι πιο σημαντικό ο στρατός να απαρτίζεται από άτομα που θέλουν να πολεμήσουν και θέλουν να είναι στρατιώτες και δεν νομίζω να γίνει με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε.   

Ο Νικ Κάρτερ υπεραμύνθηκε της εκστρατείας λέγοντας ότι είναι «πολύ υπερήφανος που ο στρατός σέβεται αληθινά την εθνική και κοινωνική προέλευση και το φύλο εκάστου» και διαβεβαιώνοντας ότι αυτούς τους εννέα τελευταίους μήνες, τα αιτήματα στρατολόγησης είχαν αυξηθεί κατά 30% έως 35%.   

«Είμαστε το είδος του εργοδότη που δεν έχει διαφορετική κλίμακα αμοιβών, είναι η ίδια όποιο κι αν είναι το φύλο σας», πρόσθεσε ο αρχηγός του στρατού μιλώντας στο BBC. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις