Με Άποψη

Προσοχή μην εξαγριώσουμε τον Ερντογάν


Το βέτο της Κύπρου στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που απέτρεψε την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, ανάγκασε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν τους σχεδιασμούς τους όσον αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας

Το θέμα αυτό που είχε καταχωνιασθεί στις τελευταίες θέσεις της ατζέντας της Συνόδου, ανασύρθηκε στην επιφάνεια με τη νέα, δεύτερη επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, όπου η ρητορική κατά της Αγκυρας είναι εντονότερη.

Αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας δεν πρόκειται βέβαια να ληφθούν. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ηγέτες θα προσπαθήσουν να βρουν μιά μέση λύση, που δεν θα... “εξαγριώσει” τον Ερντογάν και παράλληλα θα ικανοποιεί την Κύπρο, ώστε να μη συνεχίσει να μπλοκάρει τα μέτρα σε βάρος της Λευκορωσίας.

Παρά τις δηλώσεις συμπαράστασης προς την Ελλάδα, για το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τις χώρες του Βίζεγκραντ το βασικό ζήτημα είναι να υπερκερασθεί η απαίτηση της Λευκωσίας για παράλληλες κυρώσεις σε Λευκορωσία και Τουρκία. Τα ελληνοτουρκικά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Επιβολή κυρώσεων δεν ζητά άλλωστε ούτε η Ελλάδα, αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι κινείται συντονισμένα με τη Λευκωσία και ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή γραμμή.

΄Το "άλλοθι" για αυτή την επίδειξη διαλλακτικότητας είναι η αναμενόμενη επανέναρξη  διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Αντί κυρώσεων, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αρκεσθεί να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες μιά φράση στο κοινό ανακοινωθέν, που θα καταδικάζει την Τουρκία και θα αναφέρεται στο "ενδεχόμενο μελλοντικών κυρώσεων" εάν συνεχίσει τις επιθετικές ενέργειες  στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα