Πολιτική

Προσφυγικό και κρίση συζήτησαν Βούτσης με πρέσβεις


 Η χώρα μας, θα τηρήσει στο 100% τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει -στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους αρχηγούς των κρατών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση- για το προσφυγικό ζήτημα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απευθυνόμενος στους πρέσβεις 47 ξένων χωρών, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Βουλή των Ελλήνων.

Ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε επίσης, ότι θα τηρηθούν όλες οι προθεσμίες που έχουν συμφωνηθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου που ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τους ομολόγους του. «Αυτές οι δεσμεύσεις, από την πλευρά μας, οπωσδήποτε θα τηρηθούν. Δεν αρκεί, όμως, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, ιδιαιτέρως στην κρίση χρέους που πλήττει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται για πέμπτο - έκτο συνεχή χρόνο σε περιοριστικές πολιτικές λιτότητας.

Όπως, πρόσθεσε, έχουμε πλήρη επίγνωση -όπως και στην Ευρώπη όλο και περισσότερες πολιτικές ηγεσίες έχουν αυτή την επίγνωση- ότι αυτή η στρατηγική της μόνιμης λιτότητας και του περιορισμού της ανάπτυξης και των ανισοτήτων δεν αποτελεί θεραπεία, λόγος για τον οποίο είμαστε όλοι παρόντες στη μάχη που δίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι ώστε γρήγορα να περάσουμε σε πολιτικές αναπτυξιακές, επέκτασης των χρηματικών δεδομένων, ενίσχυσης ξανά του κοινωνικού κράτους και αντιμετώπισης της ανεργίας, για «την ήττα της λιτότητας».

Αφού, ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, μίλησε προς τους πρέσβεις για τη μεγάλη ανάγκη που έχουμε για την ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και για την προώθηση των απόψεων της χώρας μας σε πολύ κρίσιμα, φλέγοντα, σημερινά ζητήματα, τόνισε πως και τα δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα, που αντιμετωπίζουμε σήμερα, το προσφυγικό και η οικονομική κρίση, δεν είναι μόνο ελληνικά, αλλά έχουν επίκεντρο και την Ελλάδα και απασχολούν ολόκληρη την Ευρώπη και σ’ ένα βαθμό ολόκληρο τον κόσμο και πάντως την ευρύτερη περιοχή.

Ιδίως για το προσφυγικό, σημείωσε ότι αποτελεί πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με μία απόφαση, «είναι ένα ζήτημα που έρχεται κυριολεκτικά από το μέλλον και θα σφραγίσει όλο τον αιώνα μας». «Δεν υπάρχει καμιά λύση που δεν θα περιέχει μια μεγάλη προσπάθεια για να γίνει ειρήνη στην περιοχή, να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι εμφύλιες διαμάχες, να αντιμετωπισθεί ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός του ακραίου Ισλάμ. Βεβαίως, ενδιάμεσα και μέχρι να υπάρξει ειρήνη, για την οποία όλοι πρέπει να εργαστούμε, θα πρέπει να δοθούν λύσεις στη βάση του μερίσματος ευθύνης όλων των χωρών της ΕΕ και του λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου, για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι που φεύγουν με τα παιδιά στις αγκαλιές, αντί να καταλήγουν στο βυθό του Αιγαίου, να εγκαθίστανται με ασφάλεια σ’ αυτές τις χώρες, μέχρι να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους» επισήμανε.

 

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση που απευθύνθηκε στους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών, οι οποίες βρίσκονται στη χώρα μας έγινε στο πλαίσιο αναβάθμισης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνεται σχετική πρωτοβουλία.