Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την προσφυγική κρίση και το ζήτημα των ελέγχων τόσο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όσο και εντός της ζώνης Σένγκεν, με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, την Τρίτη το απόγευμα. Η Επιτροπή προειδοποίησε στις 27 Ιανουαρίου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο επαναφοράς τακτικών ελέγχων ταυτοτήτων/διαβατηρίων για δύο χρόνια εάν η Ελλάδα δεν επιλύσει... "σοβαρές ελλείψεις" στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της.
Ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν, ο οποίος διέπει τη λειτουργία ζώνης ελεύθερης μετακίνησης, υποχρεώνει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να ενημερώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό σχετικά με τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των κρατών μελών.
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα της διεθνούς αρχής της μη-επαναπροώθησης.
Ιστορικό
Συνολικά 26 χώρες συμμετέχουν στη ζώνη Σένγκεν, 22 κράτη μέλη της ΕΕ και 4 μη-μέλη (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία). Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν να εξαιρεθούν από τη συμφωνία, ενώ η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία είναι υποψήφιες προς ένταξη.
Μετά την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αρκετές χώρες επανέφεραν προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους κατά τους τελευταίους μήνες. Ελέγχους πραγματοποιούν σήμερα στα σύνορα τους η Αυστρία, η Γαλλία, η Δανία, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν αναφέρει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι μπορούν να επανεισαχθούν για 10 ημέρες για λόγους "δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας". Οι έλεγχοι αυτοί μπορούν να διατηρηθούν και να ανανεωθούν για συνολικά δύο μήνες. Ωστόσο, εάν υπάρχει μια σαφής απειλή για την εσωτερική ασφάλεια, οι έλεγχοι μπορούν να διατηρηθούν για περίοδο 30 ημερών έως κατ 'ανώτατο όριο έξι μηνών. Σε "εξαιρετικές περιστάσεις" μπορούν να παραταθούν για δύο χρόνια.