Πολιτική

Προσαύξηση μόνο στα υψηλά εισοδήματα ζήτησε ο Βλασταράκος από τον Τσίπρα


Οι υπάρχουσες εισφορές να διατηρηθούν ως έχουν και μόνο για πολύ ψηλά εισοδήματα να γίνει μία μικρή προσαύξηση προκειμένου να μπορούν να καταβάλλονται, ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος από τον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους σήμερα στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Αλεξανδρής.

Ο κ. Βλασταράκος ζήτησε να παραμείνει ανεξάρτητο το Ταμείο των ιατρών ΕΤΑΑ, το οποίο παρότι δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ ως χρηματοδότηση, εν τούτοις εξακολουθεί να είναι βιώσιμο, παρά την απομείωση των αποθεματικών του, με διάφορους τρόπους (άτοκες καταθέσεις, δομημένα ομόλογα, PSI, κακοδιαχείριση κ.λπ.). Όπως αναφέρει ο κ. Βλασταράκος, το ΕΤΑΑ μπορεί να παραμείνει βιώσιμο για χρόνια στο πλαίσιο όμως της τριμερούς χρηματοδότησης. Τα ήδη υπάρχοντα αποθεματικά του Ενιαίου Ταμείου των Επιστημόνων, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 3 δισ. ευρώ (κινητή και ακίνητη περιουσία), εισερχόμενα στη χοάνη ενός ενιαίου Ταμείου, θα χαθούν μαζί με τα υπόλοιπα, που τόσα χρόνια απομυζήθηκαν με κάθε τρόπο.

Επιπλέον, ο κ. Βλασταράκος, ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι το 30% των αυτοαπασχολούμενων ιατρών αδυνατεί σήμερα να καταβάλει τις ήδη ισχύουσες εισφορές. Η αύξηση των εισφορών σε δυσθεώρητα ύψη (συνολικά 32% - 34% επί των καθαρών εισοδημάτων), μαζί με την υπερφορολόγηση η οποία για εφέτος αντιστοιχεί στο 35% των καθαρών εισοδημάτων, δημιουργεί μία συνολική επιβάρυνση της τάξεως του 70% επί των καθαρών εισοδημάτων. Όπως λέει, ένας γιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ (είναι το δηλούμενο καθαρό εισόδημα του μέσου όρου των αυτοαπασχολούμενων ιατρών σύμφωνα με στοιχεία Υπουργείου Οικονομικών για το έτος 2014) θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 14.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και λοιπές  φορολογικές υποχρεώσεις. Άρα απομένει ένα μικρό εισόδημα με το οποίο πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του. «Δεν επιτρέπεται στη Γαλλία, όπου δεν υπάρχει ύφεση όπως στην Ελλάδα, ένας γιατρός με εισοδήματα 40.000 ευρώ, να πληρώνει εισφορές 3.300 ευρώ και στην Ελλάδα να καλείται να πληρώσει 14.000 ευρώ» σημειώνει ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφέρει στον Πρωθυπουργό ότι το Φορολογικό Νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από καμία μελέτη, αναλογιστική ή οικονομική, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, και έχει δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, ενώ αποδυναμώνει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αυξάνει την παραοικονομία και οδηγεί στην ανεργία, την υπαλληλοποίηση και την μετανάστευση το πιο αξιόμαχο ιατρικό προσωπικό της χώρας. 

Όσον αφορά τους νέους γιατρούς, ο κ. Βλασταράκος επεσήμανε στον Πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχουν σε πολλές ειδικότητες για να εργαστούν στην Ελλάδα, γι αυτό φεύγουν στο εξωτερικό. Έτσι, αυξάνεται δυναμικά ο δείκτης των συνταξιούχων στους εργαζόμενους γιατρούς, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο όπως τόνισε, ότι σε μικρό χρονικό διάστημα το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, λόγω της «γήρανσής» του, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των επιστημόνων είναι 60 ετών, αλλά και της μη πρόσληψης μονίμων ιατρών. 

Συμβολική κατάληψη στο γραφείο του γ. γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας

Συμβολική κατάληψη πραγματοποιούν αυτήν την ώρα εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) στο γραφείο του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Νίκου Φράγκου. 

Να σημειώσουμε ότι πριν λίγο, προηγήθηκε εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας με την συμμετοχή μελών του ιατρικού κόσμου και εκπροσώπων επιστημονικών ενώσεων και φορέων.