Προσαυξήσεις στις συντάξεις τους και τα ανάλογα αναδρομικά που απορρέουν ανά περίπτωση, θα λάβουν λίαν συντόμως πάνω από 50.000 ασφαλισμένοι με παράλληλη σύνταξη. Ο ΕΦΚΑ, με μεγάλη καθυστέρηση ομολογουμένως, απέκτησε το απαραίτητο λογισμικό που δίνει τη δυνατότητα υπολογισμού και ακριβής απόδοσης των προσαυξήσεων και των αναδρομικών στη συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση.
Επρόκειτο για ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Ενιαίος Φορέας, που ανάγεται από το 2016 (Μάιος), όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση που θα λάβουν αναδρομικά πενταετίας. Διευκρινίζουμε ότι δεν πρόκειται για εκκρεμείς συντάξεις, αλλά για καταβαλλόμενες, στις οποίες δεν είχαν προσαρμόσεις έως τώρα, τις όποιες προσαυξήσεις.
Δικαιούχοι της προσαύξησης και των ανάλογων αναδρομικών είναι όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στη διάρκεια του εργασιακού τους βίους, είχαν καταβάλλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης ως δικαιούχοι λογίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι (για παράδειγμα, γιατροί, μηχανικοί) που εργάζονταν παράλληλα στο Δημόσιο.
Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο οφείλονται προσαυξήσεις στα επίπεδα των 300 ευρώ το μήνα, ενώ συνολικά ο ΕΦΚΑ, με δεδομένο ότι χρωστάει ποσά από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου Κατρούγαλου (Μάιος 2016), δηλαδή εδώ και πεντέμισι χρόνια, θα βγάλει από τα ταμεία ποσό άνω του μισού δισ.ευρώ!
Αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως σωστά επισημαίνει και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ότι η συγκεκριμένη οφειλή αποτελεί ένα κρυφό χρέος του ΕΦΚΑ προς δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που θα κληθεί να τακτοποιήσει ενδεχομένως και τον επόμενο μήνα.
Ποια αναδρομικά αποδόθηκαν στο τέλος του 2021
Να θυμίσουμε ότι λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, αποδόθηκαν εμβόλια σε 10.000 συνταξιούχους, αναδρομικά που σχετίζονταν με τους αυξημένους-βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης που θέσπισε ο νόμος Βρούτση (ν.4670/2020).
Τα εν λόγω αναδρομικά άνω των δύο ετών, αφορούσαν αποκλειστικά όσους αποχώρησαν την εργασία με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο κύριος «κορμός» των δικαιούχων ήταν οι λεγόμενοι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή κατέθεσαν αίτηση σύνταξης από τις 13 Μαΐου 2016 και εντεύθεν, ωστόσο υπήρχε και ένα «κομμάτι παλαιών (συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016).