Χρηστικά

Προς νέα παράταση η επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής


Προς νέα παράταση για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς λόγω των δυσμενών συνθηκών που δημιουργεί στην οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι, στην τρέχουσα συγκυρία, θα αποτελέσει πρόσθετο βάρος η επιστροφή των «κρατικών δανείων».

Οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, από τους επτά κύκλους που άνοιξαν το 2020 και το 2021, βαρύνονται ήδη (όπως και εκατομμύρια νοικοκυριά) από την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, που έχει αυξήσει το λειτουργικό κόστος.

Καθώς δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις για το πότε θα λήξει ο παγκόσμιος συναγερμός για τις τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και σιτηρών και σε συνδυασμό και με την αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία έναρξης της αποπληρωμής των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μετά από αναβολές, η τρέχουσα προθεσμία εξόφλησης των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η 31η Μαΐου ενώ από τον Ιούνιο ξεκινά η αποπληρωμή σε δόσεις.

Το νέο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο οικονομικών είναι η ημερομηνίες εφάπαξ εξόφλησης και η έναρξη αποπληρωμής σε δόσεις να μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο.

Συνολικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το συνολικό ποσό των 8,3 δισ. ευρώ ενώ το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο θα είναι κάτω από 3 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι χαρίζονται ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ.

Στη νέα παράταση της προθεσμίας συνηγορούν επίσης δύο παράγοντες:

  1. Η καθυστέρηση ανάρτησης στο Taxisnet των ποσών με τα οποία έχει χρεωθεί κάθε επαγγελματίας μετά το «κούρεμα» και
  2. Οι οδηγίες για την αναγραφή των ποσών των επιστρεπτέων προκαταβολών στις φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες εκδόθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Πριν την έναρξη αποπληρωμής, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στους λογαριασμούς των επιτηδευματιών, που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές. τα ποσά που αναλογούν, μετά από το «κούρεμα» που γίνεται ανάλογα με το χρόνο που έλαβαν την ενίσχυση και ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται.

Ειδικότερα, το ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν οι λήπτες, θα εμφανιστεί, στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ  στην επιλογή "myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή".

Κατόπιν ο λήπτης της επιστρεπτέας προκαταβολής θα κληθεί αν επιλέξει εάν το ποσό που του αναλογεί, θα το εξοφλήσει εφάπαξ, μέχρι την  ημερομηνία που θα οριστεί (τώρα σε ισχύ είναι η 31η Μαΐου) ή θα το εξοφλήσει σε έως και 96 δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια.

Τα ποσά που επιστρέφονται

Τα ποσά θα είναι υπολογισμένα με έκπτωση, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που έχει υποστεί κατά την περίοδο της πανδημίας.
Ειδικότερα, oι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Διαβαστε επισης