Πολιτική

Προς μια Ευρώπη «πολλαπλών ταχυτήτων»


Το γεγονός ότι η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υιοθέτησε θέσεις που κάνουν λόγο για την ανάγκη μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων υπερθεματίζουν διεθνή μέσα, στον απόηχο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μάλτα ως μια ένδειξη διαλλακτικότητας μπροστά στις δυσκολίες και τις επιμέρους προκλήσεις των κρατών - μελών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η Μέρκελ, συμφωνώντας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ότι μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων έχει νόημα, σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως θα υπάρξει μια ΕΕ πολλών ταχυτήτων και ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν πάντα όλες οι χώρες-μέλη στα ίδια στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Σε πρώτο σχόλιο, πολιτικοί παράγοντες σχετίζουν τις δηλώσεις αυτές με το γεγονός ότι ανεβαίνει δημοσκοπικά η υποψηφιότητα Σουλτς στη Γερμανία, εν μέσω έντονων διεργασιών σε όλα τα επίπεδα: Brexit, εκλογή Τραμπ, δυσφορία και πιέσεις από τις χώρες του Νότου. 

Η καγκελάριος αναφέρθηκε βέβαια, στο ευρώ, το οποίο δεν υιοθετήθηκε ως επίσημο νόμισμα και από τα 27 μέλη της Ενωσης, προκειμένου να δώσε ένα παράδειγμα το τι εννοεί. Υπογράμμισε μάλιστα τη σημασία της καταγραφής της πρότασης για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, τέλη Μαρτίου, στο τελικό ανακοινωθέν των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, όπου το 1957 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα ιταλικά μέσα ανέδειξαν με πιο έντονο τρόπο την φερόμενη αυτή στροφή του Βερολίνου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Rai Tre, o υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Σάντρο Γκότζι, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι η καγκελάριος υιοθέτησε θέσεις που έχουν επεξεργασθεί η Ιταλία και άλλες χώρες μέλη», διότι «η κυβέρνηση της Ρώμης, εδώ και πολλές εβδομάδες, εργάζεται ακριβώς για την επίτευξη του στόχου αυτού».

«Είναι απατηλό να πιστεύει κανείς ότι σε μια Ένωση με 27 χώρες - μέλη, μπορούν να προχωρήσουν όλοι μαζί, με την ίδια ταχύτητα και με στόχο περισσότερη ανάπτυξη, ασφάλεια, επενδύσεις, και κοινωνική πολιτική», εξήγησε ο κ. Γκότζι.

Θεωρεί, δε, όπως είπε, ότι «οι χώρες που θέλουν να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν, με την γενικότερη συναίνεση» και ότι «είναι σίγουρα θετικό το ότι η καγκελάριος Μέρκελ ξεπέρασε την μέχρι τώρα διστακτικότητά της».

«Το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 27 μέλη, σήμερα, είναι ότι πρόκειται για ένα ένδυμα το οποίο για κάποιους είναι πολύ φαρδύ, ενώ για κάποιους άλλους είναι πολύ στενό. Πρέπει να το ξαναφτιάξουμε, ραμμένο ακριβώς στα μέτρα των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών», τόνισε.