Πολιτική

Προς αναβολή η οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο


 Με γεωπολιτικό «ματ» για την Ελλάδα, θα ισοδυναμούσε η χάραξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο και η ενεργειακή συνεργασία στην οποία θα συμμετείχε και η Κύπρος. Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο, φαίνεται τελικώς να σκαλώνει-παρά την αισιοδοξία που είχε αναπτυχθεί- καθώς η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάνει βήματα προς τα πίσω, φοβούμενη κυρίως τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία το τελευταίο διάστημα «πολέμησε» με φανατισμό εναντίον της γεωπολιτικής συμμαχίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η υπαναχώρηση της Αιγύπτου και οι τουρκικές πιέσεις

Η Τουρκία άσκησε ασφυκτικές πιέσεις προς την Αίγυπτο, χρησιμοποιώντας και ως «μοχλό» τις γειτονικές αραβικές χώρες, προκειμένου να μην προχωρήσει στην συνεργασία με την Ελλάδα. Το έπραξε αυτό άκρως συνειδητά, καθώς η Άγκυρα γνωρίζει ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο, αλλάζει προς το χειρότερο γι’ αυτήν, το γεωπολιτικό status στην Ανατολική Μεσόγειο. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι και οι ΗΠΑ έβλεπαν με δυσπιστία τη συμφωνία των τριών χωρών και είχαν φροντίσει να ενημερώσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση, για τις σκέψεις τους…

Τα γεωπολιτικά κέρδη από την χάραξη ΑΟΖ με Αίγυπτο

Τι σήμαινε πρακτικά η οριοθέτηση ΑΟΖ και γιατί η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε, με σύμμαχο την Κύπρο, στην συμμαχία με την Αίγυπτο; Ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνιστά επί της ουσίας την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων του Καστελόριζου και της Μεγίστης. Πρόκειται για τα δύο ελληνικά νησιά για τα οποία η Αγκυρα επιχειρηματολογεί σε διεθνές επίπεδο, ότι δεν έχουν δική τους ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η οριοθέτηση της εν λόγω ΑΟΖ, δημιουργεί μια μεγάλη ζώνη εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για την Ελλάδα και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς γειτνιάζει με την δική του ΑΟΖ. Δημιουργείται ένας νέος συσχετισμός δυνάμεων και συμμαχιών στην περιοχή, από τον οποίο η Αγκυρα απέχει παντελώς και ουσιαστικά μετατρέπεται σε ουραγό των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όλα έδειχναν συμφωνία αλλά…

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα-Αίγυπτο και Κύπρο είχαν κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, και στην πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών, στη Νέα Υόρκη, είχε διαφανεί ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών. Συμφωνία η οποία θα επικυρωνόταν την ερχόμενη Τρίτη, στην τριμερή διάσκεψη που διοργανώνει το Κάιρο, με καλεσμένους τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που προέρχεται από τα εγχώρια ΜΜΕ, κάνει πίσω, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αποφάσισε-στην παρούσα χρονική περίοδο- να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα δικά της υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου.

Αυτό σημαίνει-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ότι στην επικείμενη τριμερής συνάντηση στο Κάιρο, η οριοθέτηση ΑΟΖ δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, που αποτελούσε και το μείζον ζήτημα για την Αθήνα. Επί τάπητος θα τεθούν θέματα όπως η ασφάλεια, το προσφυγικό, η οικονομική ανάπτυξη της ανατολικής Μεσογείου, οι κοινές επενδύσεις ναυτικού περιεχομένου και διαλιμενικής συνεργασίας κλπ.