Πολιτική

Πρόοδος μεν, συμφωνία όχι από τους Θεσμούς


 Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι δηλώσεις των Ευωπαιίων αξιωματούχων λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup. Όλοι εκτιμούν ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν αναμένουν σήμερα συμφωνία η οποία όπως όλα δείχνουν παραπέμπεται στις καλένδες.

 «Πάγο» στο θέμα πιθανής συμφωνίας Θεσμών-Ελλάδας έβαλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίασδη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. «Μην περιμένετε σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα», είπε στους δημοσιογράφους, στέλνοντας μήνυμα και προς την ελληνική πλευρά, που έσπευσε χθες να καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους τόνισε ότι «αν έχουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος. Είμαι χαρούμενος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο». Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι. ο κ. Ντάισελμπλούμ ανέφερε ότι «σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Είναι λογικό να υπάρχουν κι άλλες απόψεις».

Την εκτίμηση ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν δείχνουν τόσο απαισιόδοξα τόνισε σε δηλώσεις του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η «τρόικα έχει σημειώωσει πρόδοο στην Ελλάδα, τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα ελέγχθηκαν από θεσμούς της ΕΕ».

«Μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι δυνατή και αναγκαία, και συνάδει με κοινή πολιτική καλή θέληση» τόνισε ο επίτροπος οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί στη δήλωσή του πριν το Eurogroup στο Άμστερνταμ δείχνοντας την καλή θέληση που υπάρχει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι θετική, υπάρχει όμως ακόμη δουλειά μπροστά μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup ανέφερε ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι: «Πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και να δούμε την βιωσιμότητα του χρέους». Όπως είπε: «Υπάρχει πρόοδος, αλλά θέλουμε να σημειωθεί περισσότερη».

«Ελπίζω οι συζητήσεις με την Ελλάδα να σημειώνουν πρόοδο διότι κανείς δεν θέλει άλλο ένα καυτό ελληνικό καλοκαίρι», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. «Τα βασικά ζητήματα για την Ελλάδα παραμένουν τα ίδια. Προσπαθούμε να βρεθεί λύση πριν το Ελληνικό Πάσχα» τόνισε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ.


Η ελληνική πλευρά θέλει από το σημερινό Eurogroup μια θετική δήλωση προόδου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια μια ημερομηνία για ένα νέο, έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα, πιθανότατα τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η ελληνική πλευρά μεταβαίνει στο Eurogroup με σύμμαχο τα στοιχεία από τη Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία και ήταν υψηλότερα έναντι των στόχων. Για το 2015, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τοποθετεί στο ύψος του 0,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και έναντι των πλέον δυσοίωνων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

 Στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να αποσπάσει σήμερα μια θετική δήλωση προόδου και να επιστρέψει στην Αθήνα μαζί με τους εκπροσώπους των Θεσμών, προκειμένου να κλειδώσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια έχουν σχεδόν κλείσει, ενώ παραμένει η διαφωνία για το αφορολόγητο. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι παραχωρήσεις - υποχωρήσεις έγιναν από κάθε πλευρά για να γεφυρωθούν οι διαφορές απόψεων.Τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν και συνεχίζουν την δουλειά στην Αθήνα και δεν αποκλείεται η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου την Κυριακή στην Αθήνα.
 

Τα πρόσθετα μέτρα είναι «κλειδί» της συμφωνίας, παρόλο που ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει πως στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα «δεν έγινε καμία συζήτηση» και «δεν δεχτήκαμε» τέτοια μέτρα, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν χρειάζονται τέτοια μέτρα.
 
Στελέχη των τεχνικών κλιμακίων έλεγαν χθες σε ανεπίσημες συνομιλίες ότι δεν θα μπορούσαν να συζητήσουν θέμα προληπτικών μέτρων, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση του Eurogroup.
Αυτή μπορεί να ληφθεί σήμερα ή στο επόμενο Eurogroup. Αλλά κι αν δεν περάσει η πρόταση από το Eurogroup, θα το απαιτήσει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα. Τότε θα είναι δύσκολο και για τον Γιούνκερ να συνεχίσει να παίζει ρόλο «ισορροπιστή» μεταξύ Ελλάδος και δανειστών.
 
Στο σενάριο αυτό υπάρχει και μιά θετική πλευρά για την Ελλάδα: Οπως επισήμαιναν στελέχη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελέιου, αν ζητήσει πρόσθετα μέτρα το ΔΝΤ, τότε θα θέσει αυτομάτως και απαίτηση για ελάφρυνση του ελληνική χρέους.