Υγεία

Πρόληψη των χειρουργικών λοιμώξεων όχι πια με αντιβιοτικά, αλλά με... φως


Οι χειρουργικές λοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από βακτήρια που υπήρχαν ήδη στο σώμα και τα οποία προηγουμένως δεν αποτελούσαν πρόβλημα. Ένας τρόπος για να αποφευχθούν, είναι να "ξεσπιτωθούν" τα βακτήρια από τη μύτη πριν από τη χειρουργική επέμβαση — σε αυτή την περίπτωση όχι με αντιβιοτικά, αλλά με φως.

Μπορεί για λίγο να κάνει κόκκινη τη μύτη, αλλά αυτή η μέθοδος, που βασίζεται σε λέιζερ για την πρόληψη των μολύνσεων των χειρουργείων, θα μπορούσε σύντομα να σώζει ζωές.

Η συσκευή, που έχει ήδη εγκριθεί στον Καναδά και το Μεξικό, ονομάζεται Steriwave και χρησιμοποιεί φως για να απολυμαίνει τη μύτη.

Η εταιρεία- δημιουργός του, η Ondine με έδρα το Βανκούβερ, δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο μέσο στάδιο από μια δοκιμή φάσης 2 που διεξήχθη στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Memorial Health στη Σαβάνα της Τζόρτζια τον Δεκέμβριο, ανέφερε το Bloomberg.

Αυτά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 86% των χειρουργικών ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με Steriwave είχαν επίπεδα Staphylococcus aureus (σταφυλόκοκκου) στη μύτη τους «σημαντικά μειωμένα» ή «εξαφανισμένα» και αυτοί οι ασθενείς είχαν ποσοστό μόλυνσης στο χειρουργείο 0,6%, πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο 3% των ΗΠΑ.

Ο S. aureus είναι το βακτήριο πίσω από τις λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο - συμπεριλαμβανομένης της περίφημης μορφής υπερμικροβίου του, MRSA - και η κύρια αιτία μόλυνσης της χειρουργικής περιοχής.

 Από όλους τους χειρουργικούς ασθενείς, εκτιμάται ότι το 0,5% έως 3% θα παρουσιάσει λοίμωξη από το χειρουργικό σημείο ή λοίμωξη δίπλα στο χειρουργικό σημείο και όσοι έχουν μολυνθεί νοσηλεύονται 7 έως 11 ημέρες περισσότερο, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση στο JAMA.

Ενώ οι τρέχοντες αριθμοί μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν λόγω των αυξανόμενων ποσοστών χειρουργικών επεμβάσεων εξωτερικών ασθενών - όπου οι ασθενείς κάνουν τη διαδικασία τους και επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια μέρα - τα δεδομένα του CDC από το 2018 υπολόγισαν ότι το 11% όλων των θανάτων στη ΜΕΘ σχετίζονταν με λοίμωξη του χειρουργείου. Και αυτές αποτελούν την κύρια αιτία νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Οι χειρουργικές λοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από τα δικά μας βακτήρια - μικρόβια που συνήθως ζουν πάνω μας ή μέσα μας, χωρίς να προκαλούν πρόβλημα. Αλλά όταν φτάνουν σε ένα χειρουργικό σημείο, μπορούν να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα, προκαλώντας σοβαρή ασθένεια.

Πολλαπλές στρατηγικές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης του χειρουργικού σημείου, συμπεριλαμβανομένων έξι με κλινικά στοιχεία που τις υποστηρίζουν, σύμφωνα με την ανασκόπηση JAMA. Αυτά είναι: αποφυγή χρήσης ξυραφιών για αποτρίχωση κοντά στο σημείο, απολύμανση του δέρματος, διατήρηση του σώματος στην κανονική του θερμοκρασία, θεραπεία τραύματος αρνητικής πίεσης και... εξάλειψη του σταφυλόκοκκου από τα ρουθούνια πριν από την επέμβαση.

Αυτό είναι γνωστό ως "αποαποικιοποίηση". Βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος συχνά εγκαθίστανται - ειδικά στα ρουθούνια - σε αποικίες, χωρίς να προκαλούν κανένα πρόβλημα. Αλλά αυτές οι αποικίες μπορεί επίσης να είναι μια δεξαμενή δυνητικά παθογόνων βακτηρίων, τα οποία, όταν βρουν την ανοιχτή πληγή μιας χειρουργικής περιοχής, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση.

Η μέθοδος αποαποικιοποίησης της Ondine δεν εξαρτάται από τα αντιβιοτικά, αλλά αξιοποιεί τη δύναμη του φωτός, που ονομάζεται φωτοαπολύμανση.

Οι ασθενείς εφαρμόζουν πρώτα ένα διάλυμα - μπλε, ανέφερε το Bloomberg - στο εσωτερικό της μύτης. Το διάλυμα είναι θετικά φορτισμένο και συνδέεται με τα κυτταρικά τοιχώματα των βακτηρίων, τα οποία είναι αρνητικά φορτισμένα. Στη μύτη τοποθετείται ένα καλώδιο, το οποίο εκπέμπει λέιζερ συντονισμένο σε συγκεκριμένη συχνότητα.

Το διάλυμα, κολλημένο πάνω στα μικρόβια, αντιδρά στη συχνότητα του φωτός, παράγοντας αυτό που είναι γνωστό ως απλό οξυγόνο. Αυτά τα μόρια γκρεμίζουν τα κυτταρικά τοιχώματα όπως το Jericho, σκοτώνοντας τα βακτήρια. Ένα βασικό πλεονέκτημα αυτής της μηχανικής μεθόδου: δεν γίνεται χρήση αντιβιοτικών, στα οποία να κινδυνεύετε να γίνετε ανθεκτικοί.

Το Sterilwave χρησιμοποιείται στο Γενικό Νοσοκομείο του Βανκούβερ στη Βρετανική Κολομβία, όπου πιστώνεται ότι μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης του χειρουργικού σημείου στο νοσοκομείο κατά 47% κατά μέσο όρο, σε πολλούς τύπους χειρουργικών επεμβάσεων, ανέφερε το Bloomberg. (Η μελέτη του Βανκούβερ εξέτασε 6.000 ασθενείς και διεξήχθη από την Ondine.)

Εκτός από την επιδίωξη έγκρισης από τον FDA για χρήση στις ΗΠΑ, η Ondine βρίσκεται σε συνομιλίες για τη λειτουργία πιλοτικών προγραμμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία συστήματος φωτοαπολύμανσης για την καναδική βιομηχανία συσκευασίας κρέατος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Διαβαστε επισης