ΕΥΖην

Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων τις μέρες των Αποκριών


Με αφορμή το τριήμερο των Αποκριών και της Καθαρής Δευτέρας που έρχονται ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός για την «Αντιμετώπιση του Παιδικού Τραύματος»  θέλοντας να συμβάλλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών ατυχημάτων και των συνεπειών τους, έφτιαξε για όλους μας μια λίστα πρόληψης.

 

Ξεκινώντας από το έθιμο του πετάγματος χαρταετού, το οποίο συχνά γίνεται αιτία ατυχημάτων, μερικές συμβουλές για να τα αποφύγουμε:

 

Πετάμε το χαρταετό σε χώρους ανοιχτούς, μακριά από γκρεμούς, και ποτέ από ταράτσες. Δυστυχώς, κάθε χρόνο τραυματίζονται σοβαρά και καμιά φορά θανατηφόρα, άτομα που πέφτουν από ύψος την ώρα που πετάν το χαρταετό. 

 

Επίσης δεν πετάμε το χαρταετό κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Σε περίπτωση όμως που o χαρταετός μπλεχτεί σε αυτά, να μην προσπαθήσουμε να τον ξεμπλέξουμε, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

 

Να έχουμε υπόψη μας, ότι το σκοινί του χαρταετού μπορεί να προκαλέσει κοψίματα και εγκαύματα από τριβή στα χέρια των παιδιών, για το λόγο αυτό πρέπει να τους δείξουμε πώς να το κρατάνε με προσοχή.  Βοηθάει επίσης   να φοράνε γάντια. 

 

Τόσο τις μέρες της Αποκριάς όσο και την  Καθαρή Δευτέρα, όλοι οργανώνουμε εκδρομές με το αυτοκίνητο γι αυτό ας σκεφτούμε την ασφάλειά των  παιδιών μας. Να θυμόμαστε ότι πρέπει πάντα, να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων, μπορούν να προτείνουν ποιο είναι το σωστό κάθισμα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του. 

 

Και μην ξεχνάμε ότι στο αυτοκίνητο:

Είναι σημαντικό, οι μεγάλοι  να δίνουμε το καλό παράδειγμα στους μικρούς. Να φοράμε πάντα τη ζώνη ασφαλείας και για τις πιο μικρές αποστάσεις. 

Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά - επιβάτες, ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς – οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται καθώς και προστασία από τον ήλιο (αντηλιακό κουρτινάκι αυτοκινήτου). Πρέπει επίσης να προγραμματίζονται κάποιες στάσεις, για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν εκτός αυτοκινήτου, ώστε στη συνέχεια να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή. 

Εάν τα παιδιά – επιβάτες απαιτούν την προσοχή μας, σταματάμε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο του δρόμου, πριν ασχοληθούμε μαζί τους.

Ποτέ να μην καθόμαστε πίσω με το παιδί στην αγκαλιά μας, έστω και αν έχουμε δεθεί. Σε περίπτωση ατυχήματος, το παιδί λειτουργεί σαν αερόσακος.

Τα παιδιά πρέπει πάντα να βγαίνουν και να μπαίνουν στο αυτοκίνητο, από την πλευρά του πεζοδρομίου.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις