Πολιτική

Προκλήσεις vs Επενδύσεις στις μεσογειακές χώρες


Ειδική εκδήλωση της LITUS Advisory στις Βρυξέλλες, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν οι δείκτες των μεσογειακών κρατών και οι αναπτυξιακές τους προοπτικές

 Η περιοχή της Μεσογείου έχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό, αλλά απαιτεί στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία. Με την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα μέσω της πρόσβασης σε κεφάλαια και τη χρηστή διακυβέρνηση θα εξασφαλιστεί τόσο η δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και η συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αναφέρει  μελέτη της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη.  

Η συμβουλευτική εταιρεία LITUS Advisory, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, διοργάνωσε την Τετάρτη (13/01) στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα συζήτηση διεθνούς εμβέλειας, με θέμα «Πόσο επείγον είναι για την Ευρώπη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη σταθερότητα και ευημερία της περιοχής της Μεσογείου;», σε συνεργασία με τα Mediterranean Growth Initiative (MGI) και Alma Economics.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες για τη Μεσόγειο, μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου ερευνητικού εργαλείου της LITUS Advisory. Σε αυτή συμμετείχαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), venture capitals της Αλγερίας, του Λιβάνου και της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου του Λιβάνου και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, Dr Nasser Saidi.

Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της, και έχει συγκεντρωτικά στοιχεία για την περιοχή, και για κάθε μία από τις 20 χώρες που μοιράζονται οι ακτές της Μεσογείου. Οι δείκτες στην έκθεση θα χρησιμεύσουν ως βάση για την αξιόπιστη πληροφόρηση των επενδυτών αλλά και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής ους επενδυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Οι Αλβανία, Κύπρος, Ισραήλ, Μάλτα και Μαρόκο είναι οι χώρες που αναγνωρίζονται ως φωτεινά σημεία για την ανάπτυξη, ενώ Αίγυπτος,  Σλοβενία, Τυνησία, Τουρκία αποτελούν τις επόμενες χώρες που αναμένεται να αποτελέσουν success story.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Λόρδος Mark Malloch Brown, πρώην αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της Μεσογείου μας θυμίζει ότι η Μεσόγειος παραμένει μια περιοχή που αποτελεί ευκαιρία και ρίσκο ταυτοχρόνως. Από τη μία πλευρά, η δυνατότητα να επεκταθούν οι οικονομίες των χωρών της και να αναπτυχθεί περαιτέρω το εμπόριο είναι τεράστιες. Ωστόσο από την άλλη πλευρά, η αστάθεια που παρουσιάζουν αρκετές χώρες της Μεσογείου αποτελεί παράγοντα ανασφάλειας για τους επενδυτές. Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην περιοχή - και η έκθεση της MGI με πλούσια ποικιλία στατιστικών στοιχείων μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό».

Από την πλευρά του Ο Δρ. Νάσερ Saidi, μέλος της περιφερειακής συμβουλευτικής ομάδας του ΔΝΤ για την MENA αναφέρει ότι «η έκθεση της MGI έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ανάλυση και τα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα, σχετικά με τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Η έκθεση της MGI θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες αλλά και τους πολιτικούς τόσο στην ΕΕ αλλά και τις χώρες της Μεσογείου». Ο Erik Berglof, Καθηγητής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του London School of Economics σχολιάζει ότι «πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια να συγκεντρωθούν στοιχεία από μια περιοχή που υποφέρει από έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

Τα δεδομένα επίσης απεικονίζουν την έλλειψη οικονομικών δομών στην περιοχή αλλά και τις τεράστιες δυνσατότητες που υπάρχουν όσον αφορά την αύξηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, τόσο εντός της περιοχής αλλά και σε  σχέση με την ΕΕ.

Παρά τα πολιτικά και πολιτιστικά εμπόδια που υπάρχουν η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (που αποτελείται σε μεγάλο μέρος της από την Ευρώπη) έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Η Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη της Μεσογείου είναι ένας ανεξάρτητος φορέας με στόχο την ανάπτυξη την ιδωτική πρωτοβουλία στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Alma Economics αποτελεί βασικό εταίρο στην όλη προσπάθεια και υπεύθυνη για την ανάλυση δεδομένων και συγγραφή της έκθεσης της MGI.

Η Litus Advisroy αποτελεί τον πρώτο επενδυητή-σύμβουλο της Κομισιόν για την περιοχή της Μεσογείου. Η Litus εντοπίζει επιχειρηματικά projects στις χώρες της Μεσογείου και αναζητά επενδυτές-κεφάλαια για τα συγκεκριμένα projects.

Βασικά δεδομένα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση της MGI

Οικονομικά

- Στις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο μένει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ προέρχεται και το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

-Ανάπτυξη: Υποτονική ανάπτυξη στις χώρες της Μεσογέου: Μεσοπρόθεσμα αναμένεται ότι η ανάπτυξη στις ευρωπαικές μεσογειακές χώρες θα διαμορφωθεί στο 1,5%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη στο 4%.

-Εμπόριο: παρά την γεωγραφική εγγύτητα, ο μέσος όρος εισαγωγών-εξαγωγών οποιασδήποτες μεσογειακής χώρας με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες αποτελεί λιγότερο από το ένα τρίτο των συνολικών διεθνών συναλλαγών της.
-Κατά κεφαλή εισόδημα: Το κατά κεφαλήν εισόδημα στις ευρωπαικές χώρες της Μεσογείου ήταν κοντά στα 36.000 δολάρια το 2014 σε σύγκριση με μολις 7.000 δολάρια των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου.

Γήρανση του πλυθησμού: Στις ευρωπαικές χώρες της Μεσογείου το ποσοστό παιδιών έως 14 ετών αποτελεί το 16% του συνολικού πλυθησμού, ενώ για στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες αποτελεί το 28%.

Διακυβέρνηση

-Διακυβέρνηση: Ο μέσος όρος των ευρωπαικών χωρών της Μεσογέιου κατατάσσεται στο υψηλότερο 25% των χωρών παγκοσμίως, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες

-Η πτυχή της διακυβέρνησης, στο οποίο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη διαφορά το 2014 ήταν η ελευθερία λόγου και η αξιοπιστία με τις ευρωπαικές χώρες της Μεσογείου να βρίσκονται στο top 20% σε παγκόσμιο επίπεδο και τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου στο κάτω μέρος  του 28% παγκοσμίως.

Μετανάστευση

-Ο αριθμός των μεταναστών που ζουν στις μεσογειακές χώρες κατά την τελευταία καταμέτρηση (ΟΗΕ 2013) ήταν περίπου 30 εκατομμύρια.

-Μεταξύ 2010 και 2013, ο αριθμός των μεταναστών που ζουν στις μεσογειακές χώρες αυξήθηκε κατά περίπου 2 εκατομμύρια.

-Οι  πρόσφυγες από τη Συρία από την εποχή που ξεκίνησε ο πόλεμος ανέρχονται σε περίπου 4 εκατομμύρια.

-Παρά το γεγονός ότι η μετανάστευση δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο για την περιοχή τόσο η κατάσταση στη Συρία αλλά και σε άλλες χώρες έχει επιδεινώσει την κατάσταση και δε διαφαίνεται κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης.  Περισσότεροι από 400.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο μέχρι τώρα κυρίως μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, σε σύγκριση με μόλις 50.000 πρόσφγες που καταγράφηκαν την πενταετία 2008-2013.


Εκπαίδευση

-Οι πολίτες των ευρωπαικών χωρών της Μεσογείου έχουν παρακολουθήσει πάνω από 10 χρόνια της επίσημης εκπαίδευσης, κατά μέσο όρο, ενώ οι πολίτες των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου κάτω από τρία χρόνια κατά μέσο όρο.

 Για να κατεβάσετε ολόκληρη την έρευνα πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις