Πολιτική

Προκαλεί η Τουρκία, δεσμεύοντας περιοχές του Αιγαίου για έρευνα


 Ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και ο Ερντογάν συνεχίζει τις φραστικές επιθέσεις κατά των Ευρωπαίων, η Αγκυρα  φροντίζει να ανεβάσει την ένταση στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, στέλνοντας πλοία για «επιστημονικές» έρευνες  στο Αιγαίο. Με NAVTEX (αναγγελία προς ναυτιλλομένους) που εξέδωσε πριν από λίγες ώρες  η Τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία, δεσμεύει εκτεταμένες περιοχές στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ενέργεια αυτή θεωρείται ότι εμπεριέχει σκοπιμότητα και προκλητικότητα, καθώς για τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών δεν απαιτείται άδεια από ελληνικής πλευράς, ούτε είναι απαραίτητο να εκδοθεί NAVTEX. Αλλωστε το διάστημα για το οποίο δεσμεύονται οι συγκεκριμένες περιοχές (μεταξύ Χίου- Ικαρίας, Άη Στράτη - Λήμνου - Λέσβου και βορείως των Ψαρών), είναι πολύ  μικρό για οποιαδήποτε σοβαρή έρευνα – μόλις δύο ημέρες.

Πηγές του Πενταγώνου ερμηνεύουν την κίνηση της Αγκυρας ως αντίδραση-απάντηση στις «εντυπώσεις» που δημιουργεί η πανηγυρική υπογραφή συμβολαίων μεταξύ της Κύπρου και παγκόσμιων πετρελαϊκών κολοσσών (Exxon Mobil, Total, ΕΝΙ) για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επισημαίνουν επίσης ότι η πρόκληση έντασης στο Αιγαίο είναι συνήθης και προσφιλής τακτική για όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις, όταν αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα.

Επισημαίνεται ότι η Αγκυρα είχε εκδώσει ανάλογες «αναγγελίες» (NAVTEX) πριν από ένα χρόνο (Μάρτιο 2016). Πρόσφατα έστειλε στο Νότιο Αιγαίο και ανοιχτά του Καστελλόριζου τα σκάφη Cesme και Piri Reis για «επιστημονικές έρευνες», προειδοποιώντας ότι από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει σεισμολογικές έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.