Επιχειρήσεις

Πρώην στέλεχος κατηγορεί το Twitter ότι απέκρυψε κυβερνοεπιθέσεις και τους ψεύτικους λογαριασμούς της πλατφόρμας


Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Twitter κατηγόρησε την εταιρεία ότι απέκρυψε τα τρωτά σημεία του συστήματος προστασίας και είπε ψέματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ψεύτικων λογαριασμών χρηστών, εν μέσω της νομικής διαμάχης του κολοσσού με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Έλον Μασκ.

Σε ένα έγγραφο έκτασης 84 σελίδων, που απεύθυνε τον περασμένο μήνα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (SEC), στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και στην Αρχή Ανταγωνισμού (FTC), ο Πίτερ Ζάτκο κάνει λόγο για «σοβαρές και σοκαριστικές αδυναμίες, για ηθελημένη άγνοια και απειλές για την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατία».

Το Twitter, σε μια ανακοίνωση που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, διαβεβαιώνει ότι προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια και η προστασία των δεδομένων. Υποστήριξε επίσης ότι η καταγγελία του Ζάτκο βρίθει «ανακολουθιών και ανακριβειών». Κατηγορεί το πρώην στέλεχός της για «καιροσκοπισμό» και υποστηρίζει ότι στόχος του είναι «να πλήξει το Twitter, τους πελάτες και τους μετόχους του».

Ο Ζάτκο στην καταγγελία του κάνει λόγο μεταξύ άλλων για απαρχαιωμένους διακομιστές και λογισμικό τρωτό σε κυβερνοεπιθέσεις, ενώ λέει ότι οι διευθυντές του Twitter προσπάθησαν να αποκρύψουν από τις αμερικανικές αρχές και από μέλη του διοικητικού συμβουλίου τις εταιρείας τις απόπειρες κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκε η πλατφόρμα. Αυτές οι παραλείψεις εκθέτουν το δίκτυο σε κυβερνοεπιθέσεις από ξένους, κρατικούς παράγοντες που θέλουν να πλήξουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια, υποστηρίζει.

Ο Ζάτκο ισχυρίζεται επίσης ότι ο επικεφαλής της εταιρείας, ο Παράγκ Αγκραουάλ, είπε ψέματα σε μια ανάρτησή του, τον Μάιο, στην οποία διαβεβαίωνε ότι το Twitter κάνει τα πάντα για να αποκαλύψει και να διαγράψει τους ψεύτικους λογαριασμούς χρηστών. Το ζήτημα αυτών των ψεύτικων λογαριασμών είναι στο επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης του Twitter με τον Έλον Μασκ ο οποίος επιμένει ότι η εταιρεία υποβάθμιζε το ποσοστό τους, εκτιμώντας ότι δεν ξεπερνούσαν το 5%. Ο Μασκ βασίζεται σε αυτό το επιχείρημα για να δικαιολογήσει την υπαναχώρησή του από το σχέδιο εξαγοράς του Twitter, έναντι 44 δισεκ. δολαρίων και να μην καταβάλει αποζημίωση στην πλατφόρμα για αθέτηση συμφωνίας. Ένας από τους δικηγόρους του Μασκ είπε ότι έχει ήδη ζητηθεί από τον Ζάτκο να καταθέσει και ότι θεωρεί «παράξενη» την απόλυση του στελέχους αυτού.

Ο Ζάτκο, ένας πρώην χάκερ γνωστός με το προσωνύμιο «Mudge», απολύθηκε τον Ιανουάριο λόγω «ανεπαρκούς ηγεσίας και κακών επιδόσεων». Είχε προσληφθεί στα τέλη του 2020 από τον συνιδρυτή και πρώην γενικό διευθυντή του Twitter, τον Τζακ Ντόρσεϊ, μετά το χακάρισμα των λογαριασμών πολλών προσωπικοτήτων (Τζο Μπάιντεν, Μπαράκ Ομπάμα, Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Κιμ Καρντάσιαν και άλλων).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας θέλει να συναντηθεί με τον Ζάτκο για να συζητήσουν τις καταγγελίες του. Ενδιαφέρον για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Ζάτκο εξέφρασε και η Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Αν αληθεύουν οι κατηγορίες ενδέχεται να αποκαλύπτουν κινδύνους για την προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια των χρηστών του Twitter σε όλον τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ντικ Ντάρμπιν.

Διαβαστε επισης