Οικονομία

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τι προβλέπει για ανάπτυξη, επενδύσεις, πληθωρισμό


Θετική η γνωμοδότηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τον πολυετή προϋπολογισμό που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο νέο πολυετή προϋπολογισμό (Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-26) και αποκαλύπτονται σήμερα μέσω της γνωμοδότησης του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι ενθαρρυντικές για την ελληνική οικονομία. 

Η οριστική εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ για την ανάπτυξη φέτος αναθεωρείται προς τα πάνω, από το 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη στο 2,3%. Για τη προσεχή διετία «βλέπει» ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3%, ενώ παράλληλα αναμένει άνοδο των επενδύσεων κατά 13,2% φέτος και στο φάσμα του 10% την προσεχή διετία. Σ’ ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, αυτός θα μειωθεί αλλά θα παραμείνει επίμονος τη φετινή χρονιά και θα διαμορφωθεί στο 4,5%.

Η γνωμοδότηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι θετική για το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-26, το οποίο θα αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες, την Κυριακή (30/4).

Ειδικότερα για το 2023 στο μακροοικονομικό σενάριο του ΠΣ 2024-2026, αναθεωρείται προς τα πάνω η πρόβλεψη για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, σε σχέση με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού (Νοέμβριος 2022), σε 2,3% από 1,8% . Η αισιόδοξη αυτή αναθεώρηση δικαιολογείται εν μέρη από τη μεγάλη στατιστική επίδραση βάσης (carryover effect) του ρυθμού μεγέθυνσης του 2022, που εκτιμάται σε 1,5%. Η προς το δυσμενέστερο αναθεώρηση σε σχέση με το ΠΣ 2023 – 2025 (σε 2,3% από 4,8%) οφείλεται στον σχεδόν διπλάσιο ρυθμό μεγέθυνσης που πραγματοποίησε η ελληνική οικονομία το 2022 από αυτό που προβλεπόταν (5,9% από 3,1%).

Πληθωρισμός

Για τον πληθωρισμό, η πρόβλεψη του 2023 αναθεωρήθηκε σε 4,5% από 5%. Η αναθεώρηση αυτή συμβαδίζει με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που παρατηρείται το τελευταίο εξάμηνο (4,6% σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Μαρτίου 2023 από την ΕΛΣΤΑΤ). Παραμένει όμως, πάνω από την αντίστοιχη πρόβλεψη του ΠΣ 2023-2025 (1,8%), και δικαιολογείται από τη διατήρηση του δομικού πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα (6,7%, Μάρτιος 2023).

Για το 2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω βελτίωση της ιδιωτικής κατανάλωσης από 1% στο ΚΠ 2023 σε 1,2% και άνοδο των επενδύσεων κατά 13,2%,. Οι συθήκες στην αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται το 2023, με την απασχόληση (σε εθνικολογιστική βάση) να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,9% και, ομοίως, το ποσοστό ανεργίας της έρευνας εργατικού δυναμικού να αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 11,8%.

Οι κίνδυνοι

Στις πιθανές δυσμενείς εξελίξεις για το τρέχον έτος συγκαταλέγονται μια ενδεχόμενη διατήρηση των συνθηκών διεθνούς αβεβαιότητας και γεωπολιτικών εντάσεων, της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς επίσης, και μια πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα τη δυσκολία διατήρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων στα επίπεδα που εκτιμά το ΠΣ 2024-2026.

Επίσης, πιθανή ύφεση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελούν τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας θα επηρέαζε αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (τουριστικά έσοδα και αγαθά εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) που προβλέπεται να ενισχυθούν σε ετήσια βάση κατά 2,3% το 2023 από 4,9% το 2022. 

Στα δυσμενή ενδεχόμενα μπορούν να προστεθούν πιθανές δυσκολίες και καθυστερήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Επενδυτική βαθμίδα και Ταμείο Ανάκαμψης

Από την άλλη πλευρά, η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) αναμένεται να διατηρήσει την επενδυτική δυναμική με τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να αυξάνεται το 2023 κατά 13,2% από 11,7% το 2022. Ευεργετική επίσης για την επένδυση και αλλά και το κόστος δανεισμού της χώρας, θα είναι η αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα εντός του μεσοπρόθεσμου διαστήματος.

Συνοδευτικό υλικό - Το πόρισμα του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Το πόρισμα

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), ως ανεξάρτητος δημοσιονομικός φορέας, στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημοσιονομικά προγράμματα των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, διατυπώνει τη γνώμη του επί των μακροοικονομικών προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας για την περίοδο 2024–2026 με σκοπό την έγκρισή τους. Επισημαίνει ότι το μακροοικονομικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-2026 είναι συνεπές με εκείνο του Προγράμματος Σταθερότητας 2023-2025 και τις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα