Χρηστικά

Προεκλογική ρύθμιση για δόμηση σε οικόπεδα εκτός σχεδίου – Επιβαρυντική για το περιβάλλον


Ρύθμιση με έντονο προεκλογικό χρώμα για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που ταυτόχρονα δημιουργεί επιβαρυντικές συνθήκες για το περιβάλλον, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αποτελεί παράδοση τρόπον τινά στη χώρα μας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να ανοίγει ο φάκελος των νομιμοποιήσεων και τακτοποιήσεων-μέσω ρυθμίσεων- αυθαίρετων ακινήτων, παράνομων κτισμάτων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν χωρίς να υπολογίζεται διόλου ο παράγων περιβάλλον καθώς και οι πολεοδομικοί κανόνες που καταπατούνται εμφανώς. Τώρα, η παρούσα κυβέρνηση, έχει στα σκαριά με νέα ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα της δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί πριν το 1985, ακόμη κι αν δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο. Θα υπάρχει, μάλιστα, πρόβλεψη και για τα μεταγενέστερα οικόπεδα (από το 1985 έως και το 2003), όπου θα τους παρέχεται η δυνατότητα της δόμησης υπό όρους όπως για παράδειγμα η σύνδεσή τους με αναγνωρισμένο κοινόχρηστο οδικό δίκτυο.

Υπό αυτό το πρίσμα αυτό, η νέα ρύθμιση που έχει μεταβατικό χαρακτήρα σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για μαζικές έκδοσης οικοδομικών αδειών από όσους θέλουν να διασφαλίσουν την οικοδομησιμότητα των οικοπέδων τους.  Μ’  ο,τι αυτό εξόχως αρνητικό συνεπάγεται για το περιβάλλον...

Η ρύθμιση του ΥΠΕΝ έρχεται σε αντίθεση με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και την πρόσφατη απόφασή του που σχετίζεται με εκτός σχεδίου οικόπεδο στην Πάτμο. Συγκεκριμένα το ΣτΕ , με την απόφαση 176/2023, «έκοψε» οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές της Πάτμου επειδή δεν είχαν «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό), ενώ έκρινε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων-όπως αναφέρει νόμος του 2013- για να χτίσει κάποιος στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Την είδηση για τη μεταβατική ρύθμιση έδωσε χθες από το Βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. Αφορμή, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» αποτέλεσε η ερώτηση βουλευτή για την «εμπλοκή» που έχει δημιουργηθεί στις πολεοδομίες, μετά την απόφαση 176/2023 του ΣτΕ (με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «έκοψε» οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές της Πάτμου επειδή δεν είχαν «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό). 

«Επεξεργαζόμαστε μεταβατική διάταξη η οποία θα δίνει σαφή απάντηση στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί», ανέφερε ο κ. Ταγαράς. «Είναι ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο και πρέπει να το λύσουμε με ασφάλεια δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που καθορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
 

Διαβαστε επισης