Άμυνα & Διπλωματία

Πρέσβης Ισραήλ: Η 7η Οκτωβρίου ήταν ένα καταστροφικό σοκ


«Όταν βλέπουμε την πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά την 7η Οκτωβρίου, από προσωπική άποψη, ως Ισραηλινός, ήταν ένα καταστροφικό σοκ», επεσήμανε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς, μιλώντας σήμερα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που οργάνωσε ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ με θέμα: «Από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή: Επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής».

Όπως ανέφερε, ο ίδιος έχει φίλους που έχουν επηρεαστεί, που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, ενώ και η δική του οικογένεια είναι στο στρατό.

«Όλοι μας σοκαριστήκαμε και εκπλαγήκαμε από την αγριότητα και τη θηριωδία της Χαμάς», σημείωσε και έκανε λόγο για φρικτή, βάναυση σφαγή, που μεταδόθηκε ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αλλά η 7η Οκτωβρίου ήταν μια προεπισκόπηση που μας απέδειξε την ανάγκη να απαλλαγούμε από τέτοια ριζοσπαστικά στοιχεία στη Μέση Ανατολή», επεσήμανε. Και ως εκ τούτου, σημείωσε πως όταν σκεφτόμαστε τη Χαμάς, πρέπει να τη βλέπουμε, όχι μόνο ως έναν μεμονωμένο παίκτη, αλλά ως μέρος των πληρεξούσιων δυνάμεων και του μηχανισμού που έθεσε το Ιράν στην περιοχή.

«Έχουμε δύο μπλοκ που αναδύονται, έχουμε ένα μπλοκ που είναι βασικά μια υποστηρικτική δημοκρατία, ανοιχτές κοινωνίες που πιστεύουν σε ορισμένες αξίες που συγκρούονται με ένα διαφορετικό οικοσύστημα που δημιουργείται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, το Ιράν είναι επίσης μέρος του οικοσυστήματος της Ρωσίας στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Έτσι έχουμε σύγκρουση μεταξύ δύο διαφορετικών μπλοκ που ξέσπασε στην Ουκρανία, που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή και που μπορεί να ξεσπάσει και σε άλλα μέρη του κόσμου. Και ως εκ τούτου, πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας να συνεργαζόμαστε, πρέπει να σκεφτούμε αυτούς τους διαδρόμους, τη μεταφορά του εμπορίου της ενέργειας, τα καλώδια δεδομένων και άλλους τρόπους που επιτρέπουν στις χώρες που μοιράζονται την ίδια έννοια της σταθερότητας και της ειρήνης, να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτές» σημείωσε ο κ. Κατς.

Όπως ανέφερε, δεν πρόκειται να είναι ένας σύντομος πόλεμος, λόγω της στρατιωτικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, ενώ υπογράμμισε πως στόχος δεν είναι οι πολίτες της Γάζας. Δυστυχώς όμως, ανέφερε, η Χαμάς έχει έναν αποτελεσματικό έλεγχο για τόσα πολλά χρόνια στη Γάζα, οχυρώθηκε και έχτισε μια υπόγεια πόλη κάτω από όλες τις κατοικημένες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν πάντα πολίτες εκεί μέσα ή κρίσιμες πολιτικές υποδομές όπως νοσοκομεία. «Οπότε θα είναι πολύ περίπλοκο».

Σημείωσε πως στόχος του Ισραήλ δεν είναι να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, τόσο για τους Ισραηλινούς, όσο και για τους Παλαιστίνιους. «Επειδή αν υπάρχει Χαμάς εκεί, κανείς δεν θα επανεπενδύσει στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Γάζας», πρόσθεσε. Επεσήμανε δε, πως μετά το τέλος του πολέμου, το Παλαιστινιακό θα πρέπει λυθεί γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «κατανοώντας ότι όταν φτάσουμε σε συμφωνία, είναι μόνιμη». Και ως εκ τούτου, θα πρέπει το Ισραήλ να βρει εταίρους, όπως βρίσκει στον μετριοπαθή ή ρεαλιστικό αραβικό κόσμο, και στους Παλαιστίνιους. «Και η σημασία της αρχιτεκτονικής της ειρήνης που θα οικοδομηθεί, θα είναι τεράστια. Θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας και ίσως αργότερα και στον διάλογο που θα έχουμε».

Ερωτηθείς για την ημέρα μετά τον πόλεμο, ο πρέσβης επεσήμανε πως το Ισραήλ θα είναι «ρεαλιστική δύναμη που πιστεύει σε διπλωματικές και σε πολιτικές λύσεις».

«Θα πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα, είναι ευθύνη και των δύο κοινωνιών μας», σημείωσε. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν δυνάμεις που είναι πραγματικά μετριοπαθείς, που μπορούν να διδαχθούν και θα πρέπει να περάσουμε από μια διαδικασία αποριζοσπαστικοποίησης της παλαιστινιακής κοινωνίας».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πιστεύει ότι υπάρχει ένα ντετερμινιστικό μέλλον», ανέφερε. «Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν ήμουν παιδί και μιλούσα με τον πατέρα μου για την ειρήνη με την Αίγυπτο, κανείς δεν πίστευε ότι ήταν εφικτό, αλλά έγινε πραγματικότητα. Η παλαιστινιακή κοινωνία δεν είναι η Αίγυπτος, αλλά πρέπει να κάνουμε βήματα για να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. Είμαι διπλωμάτης. Πιστεύω στις αλλαγές. Ξέρω ότι μερικές φορές είναι πολύ αργές, αλλά πιστεύω ότι είναι εφικτές».