Τράπεζες

Praxia Bank: Η τράπεζα που μικραίνει πριν... ανοίξει!


Συνεχίζεται η αναζήτηση κεφαλαίων για να υποστηριχθεί το εγχείρημα της πρώτης ψηφιακής τράπεζας λιανικής στην Ελλάδα, Praxia Bank, αλλά για να καταστεί δυνατή η προσέλκυση επενδυτών η τράπεζα συρρικνώνει δραστικά το προσωπικό της, πριν ακόμη τεθεί σε κανονική λειτουργία, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η εταιρεία πληρωμών Viva, που είχε το σοβαρότερο ενδιαφέρον για την Praxia, αποθαρρύνθηκε από την πολυέξοδη δομή της τράπεζας.

Η διαδικασία αναζήτησης επενδυτή, ο οποίος θα πρέπει να εισφέρει έως και 200 εκατ. ευρώ για να μπει η Praxia Bank στην αγορά, μετά την άρνηση της Atlas Merchant Capital (AMC) του Μπομπ Ντάιαμοντ να συνεχίσει να στηρίζει με κεφάλαια το εγχείρημα, ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, με συνέπεια η Praxia να υποχρεώνεται να υλοποιήσει ένα σχέδιο απομάκρυνσης των περισσότερων από τους 220 συνολικά υπαλλήλους, ώστε, με μια πιο λιτή δομή, να γίνει ελκυστική σε επενδυτές.

Για μια εταιρεία ψηφιακών πληρωμών, όπως η Viva, η περίπτωση της Praxia θα παρουσίαζε ενδιαφέρον, αναφέρουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς, καθώς θα της έδινε γρήγορα τη δυνατότητα να συνδυάσει τις ψηφιακές εργασίες με μια κανονική τραπεζική άδεια, την παλιά άδεια που είχε εκδοθεί για τις δραστηριότητες λιανικής της Credit Agricole, η οποία πέρασε στην Praxia. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας επενδυτής θα ήταν διατεθειμένος να αναλάβει μια «πολυτελή» οργανωτική δομή, που θα περιόριζε δραστικά εξαρχής τις δυνατότητες για κερδοφορία.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε χθες, «στην παρούσα φάση, η AMC αξιολογεί τις επιλογές της και θεωρεί απαραίτητο να προβεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Praxia bank. Από τις 19 Δεκεμβρίου 2019, η Praxiabank θα λειτουργεί με μία λιτή δομή η οποία προϋποθέτει τη λύση των συμβάσεων εργασίας. Έχοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο, η Διοίκηση της Praxiabank εξασφάλισε συμφωνία με τον μέτοχο, ώστε η μεταβολή αυτή να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για όλους τους εργαζομένους που από την αρχή στήριξαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα».

Η ανακοίνωση της Praxia Bank

«Στο πλαίσιο της ορθής ενημέρωσης του κοινού και σε συνέχεια δημοσιότητας η οποία στοχοποιεί και πλήττει τους εργαζομένους και το έργο που έχει υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα, η Διοίκηση της Praxiabank, επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής αναφορικά με τη λειτουργία της και την επόμενη μέρα της στην Ελλάδα.

Φιλοδοξία μας στην Praxiabank ήταν να δημιουργήσουμε από την αρχή μία νέου τύπου τράπεζα, έξυπνη, απλή, ανθρώπινη, με σύμμαχο την τεχνολογία. Από το 2018 μέσω μεγάλων επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής και συστήματα, δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή τράπεζα, όχι μόνο στο front-end (e-banking & mobile app) αλλά και σε όλα τα back-office συστήματα, επιτρέποντας μία αυτοματοποιημένη και γρήγορη εξυπηρέτηση και ξεχωριστή τραπεζική εμπειρία. Είμαστε ήδη λειτουργικοί από το φθινόπωρο του 2019 σε έναν κύκλο “Friends & Family” πελατών.

Η Praxiabank, επικεντρώθηκε στις καλύτερες και πιο σύγχρονες επιλογές συστημάτων  όπως το Core Banking System T24 (cloud-ready) της Temenos, κορυφαίο τραπεζικό σύστημα, διεθνώς αναγνωρισμένο που εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ασφάλειας, ευελιξίας και δημιουργεί μία μοναδική ψηφιακή εμπειρία για τον χρήστη.

Συνολικά, τα βασικά συστήματα και υπηρεσίες της Praxiabank είναι τα εξής:

    Core Banking System: Temenos T24
    Digital Engagement Platform: Advantage Omnia
    Factoring Platform: Proxima+ και Tesla
    Anti-Money Laundering: Temenos FCM
    Integration Platform: Salesforce Mulesoft
    Compliance & Risk Services: Moody’s Analytics
    Enterprise Content Management: EFS
    Card Processing: VivaWallet
    Document Processing: Intelli SynChordia
    Τηλεφωνικό Κέντρο: Genesys
    Open Banking Platform (PSDII): Crowdpolicy
    Σύστημα Προμηθειών: Coupa
    Payments Gateway: Payment Components Aplon Hub
    ERP: Oracle Financials Cloud
    Information Security: Tenable & IBM Guardium
    Loan Origination System: Newgen
    Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού: Salesforce & Sage
    ΙΤ Infrastructure (Managed Services): Unisystems & Lamda Helix

Σε επίπεδο υπηρεσιών υποστήριξης και τεχνογνωσίας, η Praxiabank, συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες, όπως Microsoft, Deloitte, ΕΥ, Sofgen, Encode, KPMG και Intracom.

Μέσα από καινοτόμες συνεργασίες, η Praxiabank αποτέλεσε την πρώτη ελληνική τράπεζα που προσέλκυσε καταθέσεις από το εξωτερικό, αξιοποιώντας τα οφέλη και τις ευκαιρίες της διεθνοποιημένης πλέον τραπεζικής αγοράς. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω της σύναψης συνεργασίας με την πλατφόρμα συγκέντρωσης καταθέσεων της Raisin στη Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη. Με τη συνεργασία αυτή, η Praxiabank, έθεσε σε εφαρμογή το επιχειρηματικό της πλάνο, ήδη από την άνοιξη του 2019, συμμετέχοντας ενεργά σε μια διεθνοποιημένη τραπεζική αγορά, όπως δεκάδες άλλες πρωτοποριακές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη.

Σημαντικά ορόσημα που έχουν επιτευχθεί είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μιας omnichannel προσέγγισης που επιτρέπει την εξυπηρέτηση του πελάτη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από οποιοδήποτε κανάλι επιλέγει να έρθει σε επαφή με την τράπεζα με δυνατότητα  digital onboarding, δηλαδή άνοιγμα λογαριασμού, εξ ολοκλήρου από το κινητό χωρίς να απαιτείται  φυσική παρουσία ούτε video call.

Το καινοτόμο, για τα ελληνικά δεδομένα, εγχείρημα για την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία των παραπάνω συστημάτων κλήθηκε να προσπελάσει κανονιστικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Η Praxia κινήθηκε σε αχαρτογράφητα νερά και πέτυχε να θέσει τις βάσεις και τους κανόνες για την είσοδο του digital onboarding για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ερμηνεία του θεσμικού πλαισίου, επίτευγμα που δημιουργεί αξία για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

Η εμπειρία και οι υπηρεσίες που σχεδιάσαμε για τους πελάτες μας είναι απαλλαγμένες από τις παραδοσιακές τραπεζικές πρακτικές, με σύγχρονα και απλά προϊόντα, χωρίς «ψιλά γράμματα» και χωρίς κρυφές χρεώσεις. Δημιουργήσαμε μια τράπεζα εφάμιλλη των πιο πρωτοποριακών neo banks της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής.

Η Διοικητική ομάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία  τους στόχους που είχαν τεθεί έχοντας την απόλυτη στήριξη του βασικού μετόχου, της Atlas Merchant Capital (AMC). Η AMC έχει επενδύσει από τις αρχές του 2018, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, συνολικά €70 εκατ., τα οποία αξιοποιήθηκαν ώστε η Praxiabank να είναι σήμερα λειτουργική και έτοιμη να λανσαριστεί, υπερκαλύπτοντας παράλληλα τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια.

Όσο η Διοίκηση εργαζόταν για την υλοποίηση του επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδιασμού της, ο μέτοχος ανέθεσε στην UBS τον Ιούλιο του 2019 την αναζήτηση επενδυτών για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εν συνεχεία τον Νοέμβριο του 2019 την αναζήτηση επενδυτών για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Στην παρούσα φάση, η AMC αξιολογεί τις επιλογές της και θεωρεί απαραίτητο να προβεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Praxia bank. Από τις 19 Δεκεμβρίου 2019, η Praxiabank θα λειτουργεί με μία λιτή δομή η οποία προϋποθέτει τη λύση των συμβάσεων εργασίας. Έχοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο, η Διοίκηση της Praxiabank εξασφάλισε συμφωνία με τον μέτοχο, ώστε η μεταβολή αυτή να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για όλους τους εργαζομένους που από την αρχή στήριξαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα».