Χρηστικά

Πράσινο φως της ΕΕ για το Super Fast Broadband στην Ελλάδα


Ενέκρινε, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, τη δράση Super Fast Broadband (SFBB), που υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η δράση SFBB, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ ετησίως, επιδοτεί την απόκτηση γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων ίντερνετ τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης σε 1 Gbps, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος.

Η Ελλάδα, ύστερα από συντονισμένες πρωτοβουλίες, πρωτοπορεί στην καθιέρωση τέτοιων πολιτικών, ενώ για πρώτη φορά η Ε.Ε. ενέκρινε σύστημα σχετικό με κουπόνι επιδότησης για ταχύτερες ευρυζωνικές υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα συμβάλει στην επίτευξη των στρατηγικών ευρωπαϊκών στόχων, όπως ορίζονται στο ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη, καθώς η ευρυζωνική συνδεσιμότητα είναι στρατηγικής σημασίας  για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και καινοτομία σε όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς και για την κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σημείωσε: «Την ώρα που προχωρούμε συντονισμένα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος. Με τις παράλληλες δράσεις που υλοποιούμε, θα επιτύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε., ενώ ξεπερνούμε τις κωλυσιεργίες του παρελθόντος. Στόχος μας η πρόσβαση όλων στο “ίντερνετ νέας γενιάς”, στόχος μας να φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για Όλους».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Βασίλης Μαγκλάρας, τόνισε: «Η συστηματική, συνεπής και συνεργατική πολιτική του Υπουργείου δικαιώθηκε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά πρόγραμμα σχετικό με κουπόνι επιδότησης, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης. Οι δράσεις που υλοποιούμε έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Προχωράμε ταχύτατα μαζί με τους παρόχους και τους εμπλεκόμενους φορείς και επιδιώκουμε να κάνουμε την Ελλάδα επίκεντρο των νέων τεχνολογιών». 

Νωρίτερα σήμερα, η Επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, ανέφερε: «Το ελληνικό έργο υπερταχειών ευρυζωνικών συνδέσεων έχει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των καταναλωτών που χρησιμοποιούν υπερταχείες ευρυζωνικές υπηρεσίες. Με το σύστημα κουπονιών θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλότερης ταχύτητας σε περιοχές όπου υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, οι οποίες ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς. Το σύστημα θα συμβάλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους στόχους της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει ότι δεν νοθεύεται αδικαιολόγητα ο ανταγωνισμός».