Αγορές

«Πράσινο φως» από Πάουελ για μείωση των επιτοκίων της Fed


Σήμα για μείωση των επιτοκίων της Fed έδωσε ο πρόεδρος του Τζερόμ Πάουελ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί λεπτομερώς στο χρονοδιάγραμμα ή την έκταση των περικοπών.

Έχοντας πάνω τα βλέμματα επενδυτών, αγορών αλλά και κυβερνήσεων, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τόνισε στην ομιλία του στο Τζάκσον Χολ πως «έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».

Ο Τζερόμ Πάουελ έκανε ιδιαίτερα αναφορά στη αισθητή μείωση του πληθωρισμού στιε ΗΠΑ, εξέλιξη που λειτουργεί ως καταλύτης προκειμένου η Fed να «ανοίξει» την πόρτα της μείωσης των επιτοκίων.  Τα βλέμματα των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, όπως επισήμανε ο Πάουελ, στρέφονται στην αγορά εργασίας.

«Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά. Η αγορά εργασίας δεν είναι πλέον υπερθερμασμένη (overheated) και οι συνθήκες είναι πλέον λιγότερο σφιχτές από εκείνες που επικρατούσαν πριν από την πανδημία. Οι περιορισμοί στην προσφορά έχουν εξομαλυνθεί. Και η ισορροπία των κινδύνων για τις δύο εντολές μας έχει αλλάξει»

Αναφερόμενος στα στοιχεία, ο Πάουελ υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά προς τον στόχο του 2% της Fed, αν και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί. Ένα στοιχείο μετρήσεων που προτιμά η Fed να μετράει τον πληθωρισμό πιο πρόσφατα έδειξε το ποσοστό στο 2,5% , από 3,2% πριν από ένα χρόνο και πολύ μακριά από το ανώτατο όριο του πάνω από το 7% τον Ιούνιο του 2022.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό ανεργίας ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά υψηλότερα, πιο πρόσφατα στο 4,3% και σε έναν τομέα που διαφορετικά θα πυροδοτούσε έναν δοκιμασμένο δείκτη ύφεσης.

Εκτός από την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, ο Πάουελ αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην ομιλία του για να αξιολογήσει τι οδήγησε στην έξαρση του πληθωρισμού – που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 και πλέον ετών – καθώς και την πολιτική αντίδραση της Fed και γιατί οι πιέσεις στις τιμές έχουν μειωθεί χωρίς ύφεση.

Η άνοδος του πληθωρισμού, δήλωσε ο Πάουελ, ήταν «ένα παγκόσμιο φαινόμενο», αποτέλεσμα «της ταχείας αύξησης της ζήτησης αγαθών, των τεταμένων αλυσίδων εφοδιασμού, των στενών αγορών εργασίας και των απότομων αυξήσεων στις τιμές των εμπορευμάτων».

Ο ίδιος απέδωσε την εμπιστοσύνη στη Fed και τις καλά εδραιωμένες προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός τελικά θα χαλαρώσει, στην οικονομία που απέφυγε μια απότομη ύφεση κατά τη διάρκεια του κύκλου των αυξήσεων.

Μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο περιμένουν οι αναλυτές

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Σεπτέμβριο, ενώ και από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Fed προκύπτει αυτό το συμπέρασμα. Είναι πιθανό δηλαδή, τον επόμενο μήνα, να προκύψει διπλή μείωση επιτοκίων, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται προς αυτή την επιλογή.

Διαβαστε επισης