Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Θεσμών για την δεύτερη αξιολόγηση και τη βασική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), στο Βερολίνο λαμβάνουν χώρα πρωτοβουλίες, εκ μέρους της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δείχνει διατεθειμένη να «ανοίξει» άμεσα την συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να ωθήσει την Ελλάδα στην ένταξη στο QE. Σε χθεσινή συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η Ανγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την διάθεση να προχωρήσει σε προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει στο πακέτο περικοπών του αφορολογήτου και των συντάξεων.
Κινούμενη σε διαφορετική ρότα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Ανγκελα Μέρκελ διαμήνυσε στον Μάριο Ντράγκι, ότι επιθυμεί να συνδράμει στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η είσοδος της Ελλάδς στο QE, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο κ.Ντράγκι και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει δύο πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η πρώτη σχετίζεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η δεύτερη με τον σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η Ανγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», είναι διατεθειμένη να βάλει «νερό» στο κρασί της, αναφορικά με το χρέος, αποδεχόμενη τον προσδιορισμό-συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Εξέλιξη που σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη τεχνική συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση-Θεσμούς και την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στις αρχές του καλοκαιριού.
«Δέλεαρ» το χρέος, για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ψήφιση των μέτρων
Οι «διαρροές» από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ είναι διατεθειμένη να προσφέρει ως «δέλεαρ» στην Ελλάδα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων για το χρέος, προκειμένου να… εξασφαλίσει την ψήφιση του πακέτου περικοπών στην ελληνική Βουλή, ικανοποιώντας έτσι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ζητά προσδιορισμό των μέτρων αλλά και «πρωτοστατεί» στην θέσπιση των αιτιάσεων για μείωση του αφορολόγητου και περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Στόχος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η τεχνική συμφωνία, ο προσδιορισμός των μέτρων, η συμφωνία με το ΔΝΤ για συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σκέλος, καθώς και η ένταξη της Ελλάδας στο QE, να έχει πραγματοποιηθεί πριν τις γερμανικές εκλογές.
Όλα αυτά με την σημαντική υποσημείωση, ότι η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα αρχίσει μετά το πέρας του ελληνικού προγράμματος, περίπου στα μέσα του 2018.