Πολιτική

Πράσινο φως από EWG για αξιολόγηση


Προαπαιτούμενα, ο «κόφτης»...και ολίγον από χρέος

«Καλά νέα» αναμένονται από τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα ολοκληρωθεί  σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με βάση τη συμφωνία στην οποία έχουν ήδη καταλήξει κυβέρνηση και Θεσμοί για το βασικό πακέτο μέτρων 5,4 δισ. ευρώ και για μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων. Δεύτερο βασικό θέμα συζήτησης η ελάφρυνση χρέους, με ενδεχόμενη εξαγορά  από τον ESM μέρους των οφειλών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ. Γι αυτό το λόγο στη συνεδρίαση θα μετέχουν εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ESM.

Η τεχνοκρατική ομάδα εργασίας του Eurogroup  θα διατυπώσει εν συνεχεία θετική εισήγηση προς το Συμβουλιο ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική απόφαση-επικύρωση του Eurogroup, με την οποία θα «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση δόσεων.

Κατά πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο κείμενο της  συμφωνίας κυβέρνησης-Θεσμών που θα αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς εξέτασης και συζήτησης στο EWG, πέραν των επιμέρους μέτρων πρόβλεψη για τη νομοθέτηση και τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού  αυτόματων περικοπών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ανακοινώσει ήδη από την Δευτέρα ότι έγινε αποδεκτή η   ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό-«κόφτη» και απέμενε πλέον να συζητηθούν και να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες του.  

Παρουσία του Γ. Χουλιαράκη, στο EWG θα "κλειδώσει" το πακέτο συμφωνημένων μέτρων, τα οποία θα νομοθετηθούν άμεσα.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφίσει πριν από το Eurogroup στις 24 Μαΐου όλα τα προαπαιτούμενα, για να κλείσει ο έλεγχος. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα 1% του ΑΕΠ που αφορούν την αύξηση έμμεσων φόρων και την περιστολή της μισθολογικής δαπάνης. Πρόκειται για μέτρα που θα εφαρμοστούν έως και το 2018 για να διασφαλίσουν την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Οσον αφορά το χρέος, επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνουν ουσιαστικά βήματα για συμφωνία, αφενός γιατί οι διαφωνίες με το ΔΝΤ δεν έχουν επιλυθεί, αφετέρου γιατί προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όμως θα γίνει η κατάλληλη προεργασία, όπως έχει συμφωνηθεί από το τελευταίο Eurogroup.

Διάφορα είναι τα σενάρια που διακινούνται για τους τρόπους κατά τον οποίο μπορεί να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους. Ακόμη και το Βερολίνο συζητά πλέον δημοσίως για αυτό, αν και μεταθέτει τις αποφάσεις για το 2018, προκειμένου  ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών. "Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχόμενη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος", δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Μάρτιν Γέγκερ.

Διαβάστε επίσης: Σενάρια για buy out χρέους προς ΔΝΤ

Στο εσωτερικό, φαίνεται πως το κλίμα αλλάζει - βραχυπρόθεσμα όμως - μετά από μακρά περίοδο πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας, Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η οικονομία θ' αρχίσει να κινείται, η εμπιστοσύνη των ξένων θα ενισχυθεί και και θα υπάρξουν σαφέστερες ενδείξεις εξόδου από την ύφεση.

Αισιοδοξία ανάμεικτη με επιφυλακτικότητα επικρατεί  στον κόσμο των επιχειρήσεων και της αγοράς. Τραπεζίτες και στελέχη μεγάλων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα επισημαίνουν ότι βραχυχπρόθεσμα το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί, αλλά το επόμενο εξάμηνο θα φανούν οι επιπτώσεις από τα φορολογικά μέτρα και τις λοιπές πρόσθτες επιβαρύνσεις.

Διαβάστε: Στην έξοδο του τούνελ με βαρύ φορτίο


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις