Οικονομία

«Πράσινο» από Κομισιόν στη νέα ελάφρυνση χρέους


Ανοίγει ο δρόμος για τον επόμενο γύρο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κυρίως μέσω της επιστροφής κερδών του Ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα, καθώς η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία το διπλό έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, αλλά κυρίως με τη διαδικασία της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Στην τέταρτη έκθεση για την Ενισχυμένη Εποπτεία, η Κομισιόν αναδιπλώνεται σε σχέση με τις ανησυχίες που είχε εκφράσει τον Ιούνιο, για δημοσιονομικό κενό το 2019 και το 2020, διατυπώνοντας τώρα την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει και τα δύο αυτά έτη το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Με βάση αυτή την εκτίμηση, το Eurogroup θα μπορέσει πλέον, στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου, να εγκρίνει την ενεργοποίηση του νέου «πακέτου» μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με βάση όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα συνολικό όφελος 767 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζει η Κομισιόν, το οποίο θα προέλθει από επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (600 εκατ. ευρώ) και από τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια του δεύτερου μνημονίου.

Στις 4 Δεκεμβρίου θα κριθεί από το Eurogroup το ελληνικό αίτημα να μην χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια από τις κεντρικές τράπεζες για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, κάτι που θα κατέβαζε, έμμεσα, και το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτό το αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό. Η Κομισιόν, στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, που παρουσιάζεται επικαιροποιημένη στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, λαμβάνει υπόψη στο βασικό σενάριο ότι όλα τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, δηλαδή και οι εκταμιεύσεις κερδών, θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του χρέους.

Σύμφωνα με την έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, έχουν απομακρυνθεί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που είχαν διαπιστωθεί στην αμέσως προηγούμενη έκθεση, οι οποίοι προέρχονταν από το πακέτο παροχών που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο. Έτσι, προβλέπεται τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα ανέλθει σε 3,8% του ΑΕΠ, ενώ και για το 2020 θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Για το νέο φορολογικό, στην έκθεση διαπιστώνεται ότι περιλαμβάνει μέτρα υποστήριξης της ανάπτυξης με όφελος 0,6% του ΑΕΠ, αλλά συνολικά είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και αναμένεται να βελτιώσει τη δημοσιονομική κατάσταση και να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Ως σοβαρό δημοσιονομικό κίνδυνο η Κομισιόν επισημαίνει τις δικαστικές αποφάσεις για συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο τομέα τονίζοντας όμως, ότι, ανεξάρτητα από το ύψος των πιθανών δαπανών για μισθούς και συνάξεις ως αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το συνολικό κόστος για το 2020 θα παραμείνει εντός του ορίου της οροφής δαπανών που έχει τεθεί για το υπουργείο Εργασίας. Κυριότερος κίνδυνος είναι οι πιθανές πληρωμές σε συνταξιούχους του Δημοσίου καθώς η σχετική δικαστική υπόθεση εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η Κομισιόν εκφράζει με αρκετά έντονο τρόπο την αντίθεσή της στην αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις νέες οικοδομές, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το μέτρο δημιουργεί τον κίνδυνο αύξησης της παραοικονομίας στο χώρο της οικοδομής ενώ ελέγχεται αν είναι σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο για το ΦΠΑ. Η Κομισιόν σημειώνει ότι έχει ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν εναλλακτικά μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την αντιμετώπιση της παραοικονομίας.