Τη μεγάλη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια αρχίζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, μεταφέροντας σε νέα εταιρεία όλες τις δραστηριότητες στα καύσιμα, ενώ η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών και θα αλλάξει επωνυμία, ώστε να μην υπάρχει «αποτύπωμα» ορυκτών καυσίμων και να διευκολυνθεί η διεθνής αναζήτηση κεφαλαίων για τις μεγάλες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μεταξύ άλλων και με μια μεγάλη ομολογιακή έκδοση στην ευρωπαϊκή αγορά, που ήδη προετοιμάζεται και αναμένεται να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού.
Όπως αποφάσισε το δ.σ. της εταιρείας σήμερα, προχωρά η διαδικασία διάσπασης της Ελληνικά Πετρέλαια με απόσχιση του κλάδου διύλισης εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών και την εισφορά του σε νέα εταιρεία που θα συσταθεί. Πρόκειται για την έναρξη της διαδικασίας μετασχηματισμού που αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της εταιρείας.
Η Διασπώμενη εταιρεία, Ελληνικά Πετρέλαια, θα δημιουργήσει μία 100% θυγατρική (η Επωφελούμενη). Η Διασπώμενη θα διατηρήσει δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, που δεν αφορούν τον τομέα των καυσίμων, αλλά σχετίζονται, κυρίως, με την παροχή διοικητικών υπηρεσιών προς εταιρείες του Ομίλου ΕΛΠΕ και τρίτους. Οι μετοχές της Διασπώμενης θα παραμείνουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Ημερομηνία λογιστικής κατάστασης και αποτίμησης του αποσχιζόμενου κλάδου ορίσθηκε η 30η Ιουνίου.
Τεράστιες επενδύσεις στις ΑΠΕ, μένουν πίσω τα καύσιμα
Η αλλαγή φυσιογνωμίας του κορυφαίου ενεργειακού ομίλου της χώρας σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή επενδυτικής πολιτικής, καθώς ο τομέας των καυσίμων, που θα συρρικνωθεί τις επόμενες δεκαετίες λόγω των πολιτικών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα γίνει ουραγός στην απορρόφηση επενδυτικών κεφαλαίων, ώστε να «ανοίξει χώρος» για τις τεράστιες επενδύσεις που θα απαιτήσει το «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα πλησιάσουν τα 4 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο μετασχηματισμού "Vision 2020 - 2025" («Όραμα 2020 - 2025»), που παρουσιάσθηκε πρόσφατα από τα κορυφαία διοικητικά στελέχη των ΕΛΠΕ, τον πρόεδρο Γιάννης Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Σιάμισιη, προβλέπει μια στρατηγική επανατοποθέτηση της εταιρείας ενόψει της μετάβασης στις ΑΠΕ. Με επενδύσεις 3,5 έως 4 δισ. ευρώ έως το 2025, ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και θα επενδύσει στις ΑΠΕ. «Το να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν μας δεν φθάνει, πρέπει να σχεδιάσουμε για το μέλλον, να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες της αγοράς που διαμορφώνονται σήμερα», όπως είχε τονίσει ο κ. Σιάμισιης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέοι πυλώνες της επιχειρηματικής δραστηριότητες για να μειωθεί η εξάρτηση από τη διύλιση.
Για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι μέσα σε 18 μήνες αυτές υπερδιπλασιάσθηκαν, ενώ θα γίνουν νέες εξαγορές. Στην Κοζάνη ο όμιλος έχει ήδη δημιουργήσει ένα το μεγαλύτερο πάρκο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από 4-5 μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Αυτές οι επενδύσεις συνδυάζονται και με τις δραστηριότητες στην ηλεκτροπαραγωγή και την εμπορία μέσω της Elpedison.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία μιας holding με αλλαγή και του brand ώστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, να συμβαδίζει με τη στροφή στις ανανεώσιμης πηγές και να βλέπουν στην επωνυμία οι καταναλωτές και οι αγορές κάτι περισσότερο από τα «Πετρέλαια». Αυτές οι αλλαγές θα έχουν και άμεσο οικονομικό αντίκρισμα για τον όμιλο, καθώς θα είναι πιο εύκολο, μέσω του διαχωρισμού δραστηριοτήτων, να αντλούνται κεφάλαια από τις τράπεζες και τις αγορές. Σήμερα, όπως έχει τονίσει ο κ. Σιάμισιης, αν θέλει ο όμιλος να χρηματοδοτήσει μια μεγάλη επένδυση σε ΑΠΕ, η χρηματοδότηση γίνεται περίπλοκη, εκ του γεγονότος ότι στην ίδια εταιρική δομή συνυπάρχουν οι ΑΠΕ και οι δραστηριότητες στη διύλιση.
Όσο συνυπάρχουν αυτές οι δραστηριότητες, θα υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο να επενδύει η εταιρεία σε ΑΠΕ που έχουν πολλαπλασιαστή EBITDA 10 - 12 φορές, αλλά θα αντλεί κεφάλαια με τον πολύ χαμηλότερο πολλαπλασιαστή (5- 7 φορές) που έχουν οι δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας καυσίμων. «Αυτό θα ήταν μια συνταγή απόλυτης καταστροφής αξίας», υπογράμμισε ο κ. Σιάμισιης.
Υποβαθμίζονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
Στο πλαίσιο της στροφής στις ΑΠΕ, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης της παρουσίας τους στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, ενώ έχει αφεθεί μετέωρη, μέχρι να λάβουν τις αποφάσεις τους η Total και η ExxonMobil , η ερευνητική δραστηριότητα στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης.
Η αλλαγή επενδυτικών προτεραιοτήτων οδηγεί τα ΕΛΠΕ στην έξοδο από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, που απαιτούν μεγάλου ύψους κεφάλαια και ενέχουν σοβαρό επενδυτικό κίνδυνο. Ο κ. Σιάμισιης είχε επιβεβαιώσει ότι υπάρχει προβληματισμός για το μέλλον των δραστηριοτήτων σε έρευνες υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο. Όπως είπε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετές εταιρείες που είχαν ξεκινήσει στην Ελλάδα προγράμματα έρευνας αποχώρησαν ή σκέφτονται σοβαρά την αποχώρηση για λόγους στρατηγικούς ή για λόγους προοπτικών. «Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας την αποχώρηση της Repsol και της Edison από ελληνικές περιοχές ερευνών.
Τα ΕΛΠΕ εξετάζουν αυτές τις δραστηριότητες, είχε τονίσει ο κ. Σιάμισιης, χωρίς όμως να έχουν ωριμάσει, σε αυτή την φάση, οι αποφάσεις για το μέλλον, ώστε να μπορούν να γίνουν ανακοινώσεις. Όσον αφορά τις έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές, όπως στην Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες επενδύουν πλέον πολύ λιγότερο σε τέτοιες έρευνες.