Αγορές

"Πράσινες" και πάλι οι αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τη Fed να μειώνει τα επιτόκια μετά από 11 χρόνια.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μετά τη διήμερη συνεδρίαση μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 2%-2,25% από 2,25%-2,5%.

Η Fed τονίζει ότι η εν λόγω απόφαση πάρθηκε εξαιτίας της στασιμότητας του πληθωρισμού και της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ προσθέτει θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιρροή της μείωσης και θα ενεργήσει καταλλήλως για να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο διοικητής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, άφησε να εννοηθεί πως δεν προβλέπεται άμεσα νέα νομισματική χαλάρωση, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και σημείωσε πως η μείωση ήταν μέρος «προσαρμογής μικρού κύκλου».

Σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας λόγω των αυξημένων ανησυχιών για το Brexit και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, χωρίς όμως να προσφέρει ενδείξεις ότι εξετάζει τη μείωση των επιτοκίων όπως άλλες κεντρικές τράπεζες. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0,75%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters, ενώ δήλωσαν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να κινηθούν προς οποιαδήποτε από τις δύο κατευθύνσεις ανεξάρτητα από τη μορφή που θα λάβει το Brexit.

Παράλληλα, η BoE ανακοίνωσε ότι αυτό έχει οδηγήσει σε «σημαντική υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας» --η οποία είναι κοντά σε χαμηλό τριών ετών έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων-- και ότι από τα μέσα Ιουλίου, η αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων για το Brexit έχει ενταθεί. Βάσει των προβλέψεων της Τράπεζας της Αγγλίας, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 1,3% για το 2019 και το 2020, από το 1,5% και το 1,6% αντίστοιχα στις τελευταίες προβλέψεις του Μαΐου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας να κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτόν της ευρωζώνης, έναντι του οποίου η Βρετανία συνήθιζε να υπεραποδίδει πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 387.16 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0.36%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,488.85 μονάδες, με κέρδη 0.63%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 7,587.71 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 12,251.42 μονάδες, με άνοδο 0.51%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,557.41 μονάδες, αυξήθηκε 0.70%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 21,562.50 μονάδες, με άλμα 0.77%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,037.75 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.74%.