Πολιτική

Power game κυβέρνησης- Στουρνάρα


 Ένα ιδιότυπο power game φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Γιάννη Στουρνάρα, με «θύμα» την Attica Bank αλλά και με παράπλευρες απώλειες. Το κλίμα καχυποψίας ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκεται στα ύψη και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν «έσπασε» τον πάγο, παρά τις τυπικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν. Το τάιμινγκ κατά το οποίο ξετυλίγεται το κουβάρι των εξελίξεων δημιουργεί συνειρμούς που δεν μπορούν άμεσα να επιβεβαιωθούν, αλλά συζητούνται εν είδει «κοινού μυστικού» σε τραπεζικούς κύκλους.

Η αντιπολίτευση και τα αντιπολιτευόμενα media σπεύδουν να υιοθετήσουν αυτά τα σενάρια για να ψέξουν την κυβέρνηση, καταλογίζοντας της υπόγειες μεθοδεύσεις. Οι επικρίσεις αυτές βρίσκουν βάση στην «περίεργη» χρονική σύμπτωση ότι η έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα έγινε αμέσως μετά από

- Την απόρριψη εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος των κυβερνητικών προτάσεων για τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Αττικής

- Την ευθυγράμμιση του Διοικητή της ΤτΕ με  τις απόψεις των ευρωπαϊκών Θεσμών, οι οποίοι αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιοργία "παράλληλου" τραπεζικού συστήματος υπό κρατικό έλεγχο, με βασικούς πυλώνες την Τρ. Αττικής και το ΕΤΕΑΝ.

Πολιτική και τραπεζικό σύστημα

Οι σχέσεις κυβέρνησης - Στουρνάρα δεν ήταν ποτέ άριστες - κατά καιρούς μάλιστα υπήρξαν εντάσεις και δυσαρμονία μεταξύ των δύο πλευρών. Η καχυποψία του Μεγάρου Μαξίμου για τις προθέσεις και τις πράξεις του διοικητή της ΤτΕ ήταν πάντα έκδηλη, καθώς τον θεωρούσαν μη συνεργάσιμο, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να του προσάψουν την κατηγορία ότι υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα για προσωπικές του σκοπιμότητες.

Μάλιστα η φημολογία για είσοδό του κ.Στουρνάρα στην πολιτική σκηνή, ως ο εκλεκτός ενός νέου κεντροαριστερού φορέα, όξυνε την «πολεμική» του Μαξίμου προς το πρόσωπό του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια.

Το κλίμα άλλαξε τους τελευταίους μήνες, όταν ο Διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε δημόσια ότι πρέπει να χαμηλώσει ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να ενισυχθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια - θέση την οποία υποστήριζε σταθερά η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με δανειστές και εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου καταλογίζει στον Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν επιδεικνύει θέληση ουσιαστικής συνεργασίας με την κυβέρνηση και επιδιώκει να χαράξει το δικό του δρόμο, ως κύριος διαμορφωτής των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα. 

Ενα από τα θέματα που έριξαν "λάδι στη φωτιά" ήταν η αντίθεση του Διοικητή της ΤτΕ στο κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία "παράλληλου" τραπεζικού συστήματος, με μετατροπή της Τρ. Αττικής και του ΕΤΕΑΝ σε χρηματοδοτικούς φορείς που θα λειτουργούσαν ως κρατικές αναπτυξιακές τράπεζες.

Η υπόθεση Καλογρίτσα

Στην περίπτωση της Attica Bank και κυρίως στην σχετική απόφαση της ΤτΕ να αναστείλει την χορήγηση δανείων, πολλοί διαβλέπουν συγκεκριμένη και μάλιστα καλά «καμουφλαρισμένη» στόχευση εκ μέρους του Γιάννη Στουρνάρα, που έχει ως στόχο να δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες στην κυβέρνηση.

Οι παράπλευρες απώλειες έχουν ονοματεπώνυμο και αφορούν τον Χρήστο Καλογρίτσα, που βρίσκεται στον ευρύτερο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον της κυβέρνησης. Ο τελευταίος φέρεται να έχει αγαστές σχέσεις με την Τράπεζα Αττικής, η οποία αποτελεί τον κύριο δανειοδότη του και πρόσφατα του χορήγησε και την τραπεζική ενημερότητα-εγγυητική επιστολή προκειμένου να διεκδικήσει και τελικά να εξασφαλίσει μια τηλεοπτική άδεια.

Το πάγωμα στις χορηγήσεις νέων (μεγάλων) δανείων που επέβαλε η ΤτΕ στην Τράπεζα Αττικής, έχει άμεση επίπτωση στον επιχειρηματία, ο οποίος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου καλείται να καταβάλει ένα ποσό της τάξεως των 22 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση της τηλεοπτικής άδειας. Επιχειρηματικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος του ποσού αυτού θα το εξασφάλιζε μέσω της συγκεκτριμένης τράπεζας.

 Επισημαίνεται ότι ο Χρ. Καλογρίτσας είναι και μέτοχος της Τράπεζας Αττικής, έχοντας συμβάλει με σημαντικό ποσό στην κάλυψη της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της.

Οι έλεγχοι και το πόρισμα

Από τραπεζικές πηγές διαρρέει η πληροφορία ότι στο πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε η ΤτΕ στην Αττικής, διαπιστώνονται παραβάσεις τραπεζικών κανόνων σε δανειοδοτήσεις τριών μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, μία εκ των οποίων ανήκει στον κ. Καλογρίτσα. Οπως υποστηρίζεται, το θέμα αυτό προκάλεσε πρόσθετες τριβές και υπόγειες αντιπαραθέσεις, και ήταν μία από τις βασικές αιτίες για την "αποκαθήλωση" στελεχών της προηγούμενης διοίκησης της τράπεζας.

Στενοί συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα διαψεύδουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις «διαρροές», τονίζοντας ότι στο πόρισμα της ΤτΕ καταγράφηκαν απλώς οι «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά της Τράπεζα Αττικής και ακολουθήθηκε πιστά το πλαίσιο ελέγχου που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.