Διεθνή

Πούτιν: Πρώτος τεχνολογικός πόλεμος η αντίδραση των ΗΠΑ κατά της Huawei


Ως τον «πρώτο τεχνολογικό πόλεμο της νέας ψηφιακής εποχής», χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στις δραστηριότητες της κινεζικής εταιρίας Huawei, μιλώντας στο Διεθνες Οικονομικό Φόρουμ της Αγιας Πετρουπολης.

«Οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν καν στόχο να αμφισβητήσουν την κινεζική εταιρία, αλλά να την βγάλουν έξω από την παγκόσμια αγορά», υποστήριξε ο Πούτιν έχοντας στο πλευρό του τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπινγκ και μπροστά σε χιλιάδες μετέχοντες από 75 χώρες στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «οι προσπάθειες να μονοπωληθεί το νέο τεχνολογικό κύμα και να περιοριστεί η πρόσβαση στο προϊόν του, συνιστά την κύρια πηγή παγκόσμιας αποσταθεροποίησης».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και της πολιτικής, διατυπώνοντας ιδέες για τη βελτιστοποίηση του συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης και την προσέγγιση του με τις αρχές της δικαιοσύνης, του αμοιβαίου σεβασμού και της συνεκτίμησης των απόψεων όλων των πλευρών. 

Από την πλευρά του ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι, τόνισε ότι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα είναι οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές κρίσεις και σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης της δικό-ρωσικής συνεργασίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης μετείχαν εκτός του Πρόεδρου της, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινίν και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι.

Σινο-ρωσική συνεργασία 

Νωρίτερα, Πούτιν και Σι συναντήθηκαν με τους συμμετέχοντες στο 2ο Ρωσικό-Κινεζικό Φόρουμ Ενέργειας, μεταξύ των οποίων κορυφαία στελέχη 50 ρωσικών και περίπου 60 κινεζικών εταιρειών. 

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας. Το 2018, οι διμερεις εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκσν κατά 24,5% και έφτασαν στα 108 δισ. δολ. Η Ρωσία κατέχει ηγετική θέση στην προμήθεια αργού πετρελαίου στην Κίνα. Οι δύο χώρες αναπτύσσουν επίσης πολύπλευρη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σι στη Ρωσία, υπογράφηκαν συμφωνίες ρωσικών και κινεζικών εταιρειών. Ειδικότερα, η Rosatom θα κατασκευάσει δύο μονάδες για τον πυρηνικό σταθμό του Σουζαπού στην επαρχία Λιαονίνγκ της Κινεζικής Εταιρείας Πυρηνικής Βιομηχανίας. Το κόστος της σύμβασης υπολογίστηκε σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπογραφθηκαν επίσης συμφωνίες ανάμεσα στον ρωσικό φορέα τηλεπικοινωνιών Megafon και τον κινεζικό όμιλο Alibaba για το διαδίκτυο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρονικού εμπορίου στη Ρωσία. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια συμφωνία ύψους τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων δολάρια.

Παρουσία των δύο ηγετών, υπογράφτηκε επίσης συμφωνία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G από την κινεζική εταιρεία Huawei και τη ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών MTS. Η έναρξη των δικτύων πέμπτης γενιάς έχει προγραμματιστεί για το 2019-2020.

Αδέσμευτη φιλία

«Έχουμε δημιουργήσει στενές επαφές εργασίας με τον Πρόεδρο Πούτιν, καθώς και βαθιά προσωπική φιλία, καθώς τα τελευταία έξι χρόνια συναντηθήκαμε σχεδόν τριάντα φορές», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι και πρόσθεσε: « Η Ρωσία δεν είναι ξένη χώρα για μένα και ο Πρόεδρος Πούτιν είναι ο στενότερος φίλος και καλός συνάδελφος».

Η Κίνα διαδραματίζει έναν αυξανόμενο ρόλο στη ρωσική οικονομία. Το 2018, οι ρωσικές εξαγωγές προς την Κίνα έφτασαν το 19%, ενώ οι κινεζικές προς τη Ρωσία παρέμειναν αμετάβλητες με μια αύξηση 2-3%.

Συνάντηση Πούτιν -Γκουτέρες 

Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΟΗΕ, η κατάσταση στη Συρία, τη Βενεζουέλα και τη Βόρεια Κορέα και άλλα ζητήματα σχετικά με την παγκόσμια ατζέντα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συνέκρινε μάλιστα τη σημερινή ανακατανομή επιρροής στον κόσμο με την κατάσταση που επικράτησε στον αρχαίο ελληνικό κόσμο με την αντιπαράθεση Αθήνας και Σπάρτης που οδήγησε στον Πελοπονησιακό πόλεμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ