Ο πόλεμος δεν είναι λύση για την κρίση της Βόρειας Κορέας, συμφώνησαν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμιρ Πούτιν, αν αν και η ένταση έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας την Κυριακή.
Ειδικότερα, μιλώντας από το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, όπου διεξάγεται ένα οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή του ρώσου προέδρου και του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο Μουν επεσήμανε ότι συζητά με τον Πούτιν και τον Άμπε για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης σχετικά με το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο, πρέπει να συζητηθεί η επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν στόχο τη διπλωματική επίλυση της κρίσης.
Από την πλευρά του ο Πούτιν συμφώνησε ότι η κρίση μπορεί να λυθεί με διπλωματικά μέσα, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επιθυμεί να αποκλιμακωθεί η ένταση με τη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, η υποδαύλιση της στρατιωτικής υστερίας γύρω από την κρίση είναι αντιπαραγωγική, τονίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα, διότι τα θεωρεί ως το μόνο μέσο που διαθέτει για την αυτοάμυνά της.
«Είναι αδύνατο να τους τρομάξουμε», υπογράμμισε ο Πούτιν, ενώ εξήγησε ότι ως κίνητρο για το πάγωμα των προγραμμάτων αυτών προσφέρεται στην Πιονγκγιάνγκ η άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Όμως τα οικονομικά οφέλη στα μάτια της Βόρειας Κορέας δεν αντισταθμίζουν τους κίνδυνους για την ασφάλειά της.
«Τους λέμε ότι δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα ζήσετε καλύτερα, θα έχετε νόστιμο και καλό φαγητό στο τραπέζι σας, θα ντύνεστε καλύτερα, όμως το επόμενο βήμα, πιστεύουν, θα είναι μια πρόσκληση στο νεκροταφείο. Και δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.