Διεθνή

Πούτιν ...για πάντα: Πρόεδρος της Ρωσίας μέχρι το 2036!


Οι συνταγματικές αλλαγές που επιτρέπουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ξαναθέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024 και να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036, τις οποίες ενέκρινε σήμερα η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) και εν συνεχεία το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), προκάλεσαν την ικανοποίηση μεταξύ των υποστηρικτών του Πούτιν και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει «πραξικόπημα».

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, που είναι υποστηρικτής του Πούτιν, δήλωσε ότι οι αλλαγές αυτές εξασφαλίζουν την «σταθερότητα» της εξουσίας έναντι «των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών της Ρωσίας», οι οποίοι «επιχειρούν να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία μας και την οικονομίας μας».

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν, εκτίμησε ότι «η μεταρρύθμιση θα ενισχύσει τη χώρα», ενώ η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωσε ότι «οι εκλογές του 2024 δεν έχουν εν τούτοις κριθεί εκ των προτέρων». Οι επικριτές της εξουσίας, λένε πως αυτό το αιφνιδιαστικό μέτρο αποδεικνύει ότι ο Πούτιν προτίθεται να παραμείνει επ’ αόριστον στο Κρεμλίνο παρόλο που στο παρελθόν είχε διαβεβαιώσει για το αντίθετο.

Παράλληλα κατήγγειλαν την απόφαση του δήμαρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις ή συναθροίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις άνω των 5000 ατόμων, επισήμως κατά του κορονοϊού. Η απόφαση αυτή του Σομπιάνιν, ελήφθη μόλις η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θέλει να πραγματοποιήσει πορεία εντός του Μαρτίου στην Μόσχα. Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, κατήγγελλε μια μεταρρύθμιση που επιτρέπει στον Πούτιν να διεκδικήσει μια θητεία «σαν να είναι η πρώτη φορά». «Τεχνικά αυτό που συνέβη σήμερα είναι ένα πραξικόπημα» δήλωσε το δεξί του χέρι, ο Λεονίντ Βολκόφ.

«Ξέραμε πως ο Πούτιν επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία με κάθε μέσο, απλώς δεν ξέραμε πως. Τώρα είναι όλα ξεκάθαρα» συνοψίζει ο αναλυτής Αντρέι Κολάσνικοφ από το ίδρυμα Καρνέγκι. Ο πολιτειολόγος Αλεξέι Μακάρκιν, δήλωσε ότι η «επανεκκίνηση» των θητειών, δίνει στην αντιπολίτευση μια ώθηση για ένα επιχείρημα «για να κατεβάσει μαζικά στον δρόμο τους οπαδούς της όπως είχε κάνει το 2011-2012 όταν ο Πούτιν είχε επιστρέψει στο Κρεμλίνο έπειτα από τέσσερα χρόνια στην πρωθυπουργία.