Ελλάδα

Πού θα δημιουργηθούν τα νέα νηπιαγωγεία της Αθήνας


Ο μηχανισμός του Δήμου δουλεύει για να ετοιμάσει τα νηπιαγωγεία που θα υποδεχθούν τον Σεπτέμβριο περίπου 1.300 μικρά παιδιά, τα οποία είχαν μείνει εκτός δημόσιας εκπαίδευσης όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα νέα νηπιαγωγεία που θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο και είναι αναγκαία για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

«Η δημοτική αρχή της Αθήνας δεν θα επιτρέψει σε παρωχημένες νοοτροπίες, μικροπολιτικούς τακτικισμούς και υποκριτικά άλλοθι να θέσουν σε "ομηρία" τα παιδιά και τις οικογένειές τους», τονίζεται σχετικά με αφορμή αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο δήμο σχετικά με τους νέους χώρους.

Σχετικά με τις αντιδράσεις για κόψιμο δέντρων στην οδό Ιακωβάτων, όπου δημιουργούνται το 153ο και το 154ο νηπιαγωγείο, ο δήμος αναφέρει: «Κανένα δέντρο δεν έχει κοπεί και δεν θα κοπεί. Δεν υπάρχει επομένως κανείς λόγος για τη μειοψηφία του δήμου με fake news, καλέσματα και συγκεντρώσεις να μετατρέπει τη γειτονιά σε πεδίο θερινής επαναστατικής γυμναστικής και σύγκρουσης». Ο Δήμος Αθηναίων επισημαίνει ότι στο αδόμητο οικόπεδο που σήμερα λειτουργεί ως αυτοσχέδιος χώρος πάρκινγκ θα δημιουργηθεί σχολείο για 250 παιδιά. Τα δέντρα θα μείνουν στη θέση τους, με εξαίρεση πέντε (από τα 45) που θα μεταφυτευθούν. Θα φυτευτούν επιπλέον 13 μεγάλα πλατάνια ενώ από τη διεύθυνση πρασίνου του Δήμου θα γίνουν χαμηλές φυτεύσεις.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: τα παιδιά στα σχολεία, τα δέντρα στη θέση τους, τα ψέματα στην άκρη» δηλώνει ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης και προσθέτει «Τα σχολεία θα είναι έτοιμα. Όπως ακριβώς έχουμε δεσμευθεί. Σύγχρονα, και ασφαλή. Λύση μεταβατική αλλά όχι πρόχειρη. Κυψέλες ζωής στις γειτονιές της Αθήνας».

Αυτά είναι τα νέα νηπιαγωγεία της Αθήνας

Το πρώτο νηπιαγωγείο που είναι ήδη έτοιμο βρίσκεται στο Βοτανικό. Το σχολείο διαθέτει 4 αίθουσες, αίθουσα νηπιαγωγών, μεγάλο υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με πιστοποιημένα όργανα παιδικής χαρά και καλυμμένο με ελαστικές πλάκες ασφαλείας. Διαθέτει θερμομόνωση, πρόσθετη εξωτερική επένδυση, συστήματα πυρασφάλειας, δίκτυο Ίντερνετ, συναγερμό, ενώ η είσοδος στο χώρο του γίνεται ελεγχόμενα με τη χρήση θυροτηλεόρασης. Περιμετρικά του σχολείου έχουν τοποθετηθεί ηχοπετάσματα για τη μείωση του θορύβου. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν δέντρα ενώ έγινε εκτεταμένη χαμηλή φύτευση. Το 54ο νηπιαγωγείο θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 92 παιδάκια. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα δημιουργηθούν 10 νηπιαγωγεία σε 9 αδόμητα οικόπεδα και 3 σε αύλειους χώρους υφιστάμενων σχολείων. Επιπλέον θα διαμορφωθούν 7 αίθουσες νηπιαγωγείων σε 6 υφιστάμενα σχολεία. Αναλυτικά τα τετραγωνικά που θα χρησιμοποιηθούν στους αύλειους χώρους των τριών σχολείων:

α) Στην Κυψέλης και Τροίας (6ηΔΚ) για 3 αίθουσες, θα χρησιμοποιηθούν 126 τετραγωνικά μέτρα σε σύνολο 1.558,23.

β) Στη Μουστοξύδη 23 (6η ΔΚ) για μία αίθουσα, θα χρησιμοποιηθούν 42 τετραγωνικά μέτρα σε σύνολο 2.193,91.

γ) Στη Νικοπόλεως 33 (6η ΔΚ) για 4 αίθουσες, θα γίνει χρήση 700 τετραγωνικών μέτρων σε σύνολο 6.476,34 και θα δημιουργηθεί ξεχωριστό προαύλιο με περίφραξη και δική του είσοδο, ώστε τα νήπια να μην έρχονται σε επαφή με παιδιά ανώτερης βαθμίδας που φοιτούν στο συγκεκριμένο συγκρότημα.

Η συγκεκριμένη λύση είναι καλή και δόκιμη αλλά μεταβατική, διευκρινίζει ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ και το υπουργείο Παιδείας, δουλεύουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μόνιμης σχολικής στέγης. Στόχος είναι η συνολική διευθέτηση του ζητήματος το συντομότερο δυνατό και σίγουρα εντός της επόμενης τετραετίας. Προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζεται το πλήρες σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.