Διεθνή

Που θα 'βρίσκεται' το Λονδίνο μετά από λίγα χρόνια;


Αφορμή αποδεικνύεται ότι είναι το Brexit για την «μετατόπιση» (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών από το Λονδίνο στην Ηπειρωτική Ευρώπη ή εκτός Ευρώπης. Το έδαφος προετοιμάζονταν, και τώρα δείχνει πρόσφορο να οργωθεί.

της Ελενας Ερμείδου

Παράγοντας σημαντικός στις αποφάσεις των (αντ)ασφαλιστικών να μετακινηθούν «ελαφρά» προς συνοριακές χώρες, ή να εκδώσουν «διαβατήριο» προς χώρες εκτός Ευρώπης είναι, τεχνολογία, η ευελιξία στην προσαρμογή, το ρυθμιστικό καθεστώς. Στους παράγοντες αυτούς προστίθενται η ποιότητα και η εμπιστοσύνη.

Στα συγκεκριμένα συμπεράσματα κατέληξε το Rendez Vous 2017 που Μόντε Κάρλο, δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις αλλά και αφήνοντας ερωτήματα αρκετά για το αύριο.

Το Λονδίνο χάνει την κυριαρχία του ως κέντρο του κόσμου και πόλος έλξης αντασφαλιστών. Σιγκαπούρη, Ντουμπάϊ, Βερμούδες, Ζυρίχη, Μαϊάμι και Σαγκάϊ είναι τα υποψήφια κέντρα αντασφαλειών και αυτά που θα πάρουν νέα μερίδια από την αναδιανομή της πίτας.

Κύριος λόγος σύμφωνα με Rendez Vous 2017 η τάση ανόδου που κυοφορείται εδώ και χρόνια στις περιοχές αυτές.  Η ανάπτυξη δεν ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις πόλεις, ωστόσο οι πόλεις αυτές έχουν επιδείξει μία ισχυρή ευελιξία στο να εγκρίνουν ρυθμιστικές αλλαγές που βοηθάνε την ανάπτυξη, και την είσοδο νέων επιχειρήσεων. Εχουν φροντίσει πολύ νωρίτερα από ότι οι περισσότερες πόλεις της Ευρώπης και η Ασφαλιστική Αγορά του Λονδίνου να αποδεχτούν και να υιοθετήσουν τεχνολογικές αλλαγές, έχουν αναπτύξει την αριστεία και την ποιότητα στις υπηρεσίες και στις διαπροσωπικές καθώς και πελατειακές σχέσεις και τέλος έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας.

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Swiss Re που άνοιξε γραφεία στην Σιγκαπούρη βλέποντας το κράτος - πόλη ώς ένα νέο αντασφαλιστικό hub.

Το Λονδίνο, όπως και να έχει δεν απολέσει τελείως την αίγλη του, ωστόσο λόγω της ολιγωρίας στο να «μετασχηματιστεί» δεν θα κυριαρχεί.

Ενδεικτικό ότι πολύ πρόσφατα τα Lloyds του Λονδίνου απεφάσισαν να προχωρήσουν σε αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις νέες τεχνολογίες. Αυτό και το Brexit «κοστίζει».