Αγορές

Πού οδηγεί το ράλι στο Χρηματιστήριο;


Στα όρια της «υπερθέρμανσης» φέρνει το Χρηματιστήριο η συνέχιση του ράλι από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου στις αρχές του νέου, καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του 4% από το ρεκόρ του 2017, δηλαδή από τις 859 μονάδες και πλέον αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της η… υψοφοβία.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, τη ροή των εξελίξεων θα καθορίσει ο ρυθμός τοποθέτησης νέων κεφαλαίων από σοβαρά fund αναδυόμενων αγορών, τα οποία θα αυξήσουν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές, θεωρώντας ότι ήδη έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά το προφίλ ρίσκου της αγοράς, καθώς η Ελλάδα επανέρχεται στο διεθνή επενδυτικό χάρτη, με τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων, που έχουν ήδη προγραμματισθεί για το 2018.

Η ευφορία στην αγορά ομολόγων, που κατά πολλούς αγγίζει τα όρια της υπερβολής, έχει συμπιέσει ολόκληρη την καμπύλη των αποδόσεων με εντυπωσιακό τρόπο: στην τελευταία δημοπρασία εντόκων, η απόδοση διάθεσης έπεσε από 1,95% σε 1,65%, με εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, η απόδοση στη 10ετία έχει πέσει κάτω από 3,8% και στην 25ετία κάτω από 4,5%, όσο δηλαδή ήταν, μέχρι πρόσφατα, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων.

"Δίψα" για ομόλογα

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η «δίψα» που δείχνουν οι επενδυτές για ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία έχουν αστρονομικές αποδόσεις για τα δεδομένα της ευρωζώνης, χωρίς να είναι πλέον άκρως επικίνδυνα, πιθανόν να οδηγήσει σε ευχάριστη έκπληξη στην τιμολόγηση του 7ετούς τίτλου, που θα εκδοθεί αυτό το μήνα, με την απόδοση να συμπιέζεται ίσως και χαμηλότερα από 3,5%.

Η έντονη κινητικότητα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων έχει ενθαρρύνει και τα μετοχικά χαρτοφυλάκια αναδυόμενων αγορών να αυξήσουν τις θέσεις τους στο ΧΑ, κάτι που ήδη έγινε ορατό κατά την πρώτη εβδομάδα συναλλαγών για το νέο έτος, όπου ο τζίρος ήταν αυξημένος σχεδόν κατά 50%, σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του 2017, και τα fund προχώρησαν σε αγορές τραπεζικών μετοχών, που έμειναν πίσω το 2017, αλλά και άλλων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακόμη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών φαίνονται ελκυστικές.

Θεωρητικά, ολόκληρος ο Ιανουάριος προσφέρεται για καλές χρηματιστηριακές αποδόσεις, αφού στη διάρκεια αυτού του μήνα αναμένονται θετικές εξελίξεις, από την αναβάθμιση από την S&P και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ως την έκδοση του νέου ομολόγου, που ίσως να διατεθεί με απόδοση – έκπληξη.

Τι λένε οι αναλυτές

Προσεγγίζοντας από τεχνική σκοπιά την κίνηση της αγοράς, ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta, εκτιμά ότι «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών του 2017 (859 μονάδες). Δύσκολα θα χάσει την επαφή με αυτή την ζώνη καθώς όλοι οι τεχνικοί δείκτες συνηγορούν ανοδικά (κινητοί μέσοι 30,50, 200 ημερών, 200 εβδομάδων).

Οι διορθώσεις που ως τώρα έχουν λάβει χώρα είναι ρηχές εξαντλούνται μέσα στην συνεδρίαση, δεν δίνουν σημαντικά περιθώρια υποχώρησης και οι αρνητικές θέσεις (short) έχουν υποστεί μεγάλες ήττες μετά από τα συνεχόμενα ανοδικά κλεισίματα του δείκτη.

Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε υπερτιμημένες ζώνες, όχι όμως σε υπερβολή που θα έθετε το εγχείρημα των 859 μονάδων σε συναγερμό διόρθωσης.

Η προφανής αντίσταση βρίσκεται 30 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα σε μια μάχη αν νικήσουν οι αγοραστές θα έχουν μπροστά τους ένα ισχυρό ανοδικό περιθώριο 200 μονάδων».

Από την άλλη, ο Απόστολος Μάνθος (Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός. «Μας κακομαθαίνει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου», επισημαίνει, «καθώς με συνοπτικές διαδικασίες όχι μόνο πέρασε από τις 820 μονάδες, αφού πρώτα πάτησε το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, αλλά πλέον δείχνει ότι ατενίζει την περιοχή των 840 μονάδων. Η αποτύπωση, όμως, στις τελευταίες συνεδριάσεις της έντονης ανοδικής γωνίας των 73 μοιρών, έχει “υπερφορτώσει” το διαγραμματικό κύκλωμα, θέτοντας σε εγρήγορση τους ενασχολούμενους επενδυτές για την εκδήλωση μιας ξαφνικής καθοδικής αποφόρτισης.

Πιθανή συσσώρευση του Γενικού Δείκτη μέσα στο εύρος διακύμανσης των 840 με 810 μονάδων, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια διάχυση του ενδιαφέροντος και προς τους μικρομεσαίους μετοχικούς τίτλους. Μετά από τέσσερις μήνες ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει ξανασκαρφαλώσει πάνω από την αντίσταση των 2108 μονάδων, προσπαθώντας να δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο για μια κίνηση προς το πολύ σημαντικό επίπεδο των 2200 με 2240 μονάδων. Βέβαια οποιαδήποτε πτωτική κίνηση μικρής έκτασης, προς τις 2080 με 2070 μονάδες, θα τη χαρακτηρίζαμε ως υγιή».