Υγεία

ΠΟΥ: Η πανδημία έπληξε και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται


Οι υπηρεσίες για τους ψυχικά ασθενείς και τους ουσιοεξαρτημένους διαταράχθηκαν σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, και η ασθένεια αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ψυχική δυσφορία για πολλούς, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μόνο το 7% των 134 χωρών που απάντησαν στην έρευνα του ΠΟΥ ανέφεραν πως όλες οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας λειτουργούσαν πλήρως, με το 93% να καταγράφει μειωμένη παροχή υπηρεσιών για διάφορες διαταραχές, ανέφερε ο οργανισμός.

«Πιστεύουμε πως αυτή είναι μια ξεχασμένη πλευρά της COVID-19, με την έννοια ότι μέρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε είναι εκείνη ενός ιστορικά υποχρηματοδοτούμενου τομέα», δήλωσε η Ντέβορα Κέστελ, διευθύντρια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών, σε συνέντευξη Τύπου.

Μόνο το 17% των χωρών έχουν διασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για δραστηριότητες που θα υποστηρίζουν τις αυξανόμενες ανάγκες ψυχικής υγείας στη διάρκεια της πανδημίας, είπε.

«Εκτιμούμε, και η προκαταρκτική πληροφόρηση που έχουμε μας λέει, ότι μπορεί να υπάρξει μια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων με ψυχικές, νευρολογικές και σχετιζόμενες με κατάχρηση ουσιών καταστάσεις που θα απαιτήσουν προσοχή», δήλωσε η Κέστελ.

Όμως ο ΠΟΥ δεν διαθέτει στοιχεία για συνέπειες που απειλούν τη ζωή, περιλαμβανομένων τυχόν αυξημένων ποσοστών αυτοκτονιών, επιληπτικών κρίσεων ή μη διαχειρίσιμης εξάρτησης από οπιοειδή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική δόση, είπε.

Πολλές χώρες, ιδίως εκείνες χαμηλού εισοδήματος, διατήρησαν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που προσφέρονταν από τα γενικά νοσοκομεία που παρέμειναν ανοικτά, όμως πολλοί ασθενείς αντιμετώπισαν άλλες προκλήσεις, ανέφερε ο ΠΟΥ στην πρώτη αποτίμησή του.

«Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί καταγράφηκαν ως η πιο κοινή αιτία της διαταραχής στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας για το 73% των χωρών χαμηλού εισοδήματος», είπε η Κέστελ.

Υπηρεσίες σε εξωτερικούς ασθενείς και στη βάση της κοινότητας, κυρίως σε χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, επηρεάστηκαν περισσότερο, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Όμως πολλές πλουσιότερες χώρες έκαναν χρήση της τηλεϊατρικής και των τεχνολογιών για να παρακολουθούν ψυχικά ασθενείς, ανέφερε ο οργανισμός.

«Βλέπουμε μια καλύτερη κάλυψη εναλλακτικών υπηρεσιών σε χώρες υψηλού εισοδήματος και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε κάποιου είδους εναλλακτική», είπε η Κέστελ.

Διαβαστε επισης