Οικονομία

Πού φυλάσσεται ο χρυσός της Ελλάδας;


Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο και αφορά το προηγούμενο έτος, το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας διέθετε 4.830.000 ουγγιές χρυσού των 31,1 γραμμαρίων η κάθε μία και για να μην μπλέκεται με νούμερα και μονάδες μέτρησης, το απόθεμά της με απλά λόγια ανερχόταν σε 150,3 τόνους χρυσού.

Με έναν απλό πολλαπλασιασμό βάσει της τιμής που πωλούνταν το πολύτιμο μέταλλο την Μεγάλη Τετάρτη, η αξία του αποθέματος ανέρχεται πλέον στα 5,32 δισεκατομμύρια ευρώ (ή για όποιον είναι περισσότερο ακριβολόγος, σε 5.322.915.000 ευρώ). Μόλις στις 16 Μαρτίου η αξία του έφθανε τα 4,545 δισεκατομμύρια ευρώ, άρα μέσα σε ένα μήνα ανέβηκε η αξία του κατά 777,1 εκατομμύρια ευρώ! Αυτά είναι τα καλά νέα.

Από τους 150,3 τόνους οι 30,65 συνιστούν απαιτήσεις και έχουν μεταφερθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το μερίδιο του συναλλαγματικού μείγματος συμμετοχής της χώρας μας στον οργανισμό, όπως έχουν κάνει άλλωστε και τα υπόλοιπα 188 κράτη - μέλη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ήμισυ των διαθεσίμων σε χρυσό (περί το 47%) βρίσκεται στο υπόγειο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος επί της οδού Πανεπιστημίου που διαθέτει τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας.

Επιπλέον το 29% των αποθεμάτων μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο θησαυροφυλάκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (τη γνωστή Fed), το 20% έχει μεταφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και το άλλο 4% στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Τα αποθέματα που φυλάσσονται στο εξωτερικό, βεβαιώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική όλων των κεντρικών τραπεζών.

Διαβαστε επισης