Ο ιός Ζίκα, που συνδέεται με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες σε χιλιάδες μωρά στη Βραζιλία, «εξαπλώνεται εκρηκτικά» και θα μπορούσε να μολύνει άμεσα 4.000.000 άτομα στην Αμερική, ανέφερε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Στο πλαίσιο της διεθνούς ανησυχίας, εντάσσεται και η χτεσινή ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η Γενική Διευθύντρια, Μάργκαρετ Τσαν, επεσήμανε στα μέλη του συμβουλίου για την υγεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι η εξάπλωση της ασθένειας -που μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών- έχει περάσει από μια ήπια απειλή σε μία κατάσταση ιδιαίτερα απειλητική που μπορεί να λάβει τεράστιες διαστάσεις. Ο ΠΟΥ θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα για το θέμα αυτό. "Το επίπεδο του συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό", τόνισε η κα Τσαν στη συγκέντρωση της Γενεύης.
"Πέρσι, ο ιός ανιχνεύθηκε στην Αμερική, όπου τώρα εξαπλώνεται εκρηκτικά. Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε 23 χώρες στην περιοχή," σημείωσε η Τσαν και υποσχέθηκε γρήγορη δράση από τον ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ επικρίθηκε το περασμένο έτος για την αργή του αντίδραση στην επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, από την οποία χάθηκαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Τώρα, υπόσχεται άμεση ανταπόκριση στη νέα κρίση.
"Δεν πρόκειται να περιμένουμε τους επιστήμονες να μας πουν (επίσημα) ότι υπάρχει σύνδεση του Ζήκα με γενετικές ανωμαλίες. Πρέπει να λάβουμε μέτρα τώρα", τόνισε η Τσαν, αναφερόμενη στη μικροκεφαλία, κατά την οποία τα μωρά γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρό κρανίο και όχι κανονικά ανεπτυγμένο εγκέφαλο.
Δεν υπάρχει, προς το παρόν, εμβόλιο ή θεραπεία για τη μόλυνση από το Ζήκα, ο οποίος είναι τα ίδια συμπτώματα με το δάγκειο πυρετό, προκαλεί ήπιο πυρετό, εξάνθημα και κόκκινα μάτια. Εκτιμάται ότι το 80% των ανθρώπων που μολύνονται δεν έχουν συμπτώματα. Μεγάλο μέρος της προσπάθειας κατά της ασθένειας επικεντρώνεται στην προστασία των πολιτών από τα κουνούπια και τη μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών.
Η ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα μπορούσε να πάρει ένα έτος, ανέφερε στέλεχος του ΠΟΥ.
Η ταξιδιωτική οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ
Μόλις χτες, το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε έκτακτες οδηγίες για την προστασία των ταξιδιωτών από τον ιό Zika, μετά την παγκόσμια ανησυχία από τη ραγδαία αύξηση εμφάνισης κρουσμάτων σε 23 χώρες της Αμερικής.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο ταξιδιώτης πρέπει να ακολουθήσει τις εξής οδηγίες:
1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.α.
3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
Τέλος, μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ ο ιός έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες. Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης όπως θα δείτε και στο χάρτη,, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.
Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.