Πολιτική

Ποτάμι: Πόρισμα - κόλαφος της ΓΓΔΔ για τον Σπίρτζη


Ερώτηση στη Βουλή καταθέτει το Ποτάμι με αφορμή σημερινό δημοσίευμα των Νέων σύμφωνα με το οποίο σε έκθεση δύο ελεγκτών δημόσιας διοίκησης ο υπουργός Υποδομών και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρ. Σπίρτζης φέρεται να συμμετείχε σε κύκλωμα που έπαιρνε με παράνομο τρόπο εργολαβίες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Ποτάμι «Όταν πριν από λίγες μέρες χαρακτηρίζαμε τον κ. Σπίρτζη "τροχονόμο της διαπλοκής στα δημόσια έργα" εκείνος απάντησε με λάσπη από αυτή που συστηματικά ρίχνουν οι λαϊκιστές κατά του Κινήματός μας.

Η επίσημη επιβεβαίωση για το Ποτάμι δεν άργησε για άλλη μια φορά να έρθει. Όπως αποκαλύπτει έκθεση της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, που δημοσιεύουν σήμερα "Τα Νέα", ο κ. Σπίρτζης εμπλέκεται σε κύκλωμα εργολάβων που λυμαινόταν έργα του ΟΛΠ τη δεκαετία του 2000.

Γνωστός Πασόκος εκείνη την εποχή, ο νυν υπουργός Υποδομών (αυτό που λέμε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση), μαζί με άλλους έξι εργολάβους μοιράστηκαν ύστερα από συνεννόηση 44 έργα του ΟΛΠ με πολύ μικρές εκπτώσεις και μεγάλη ζημιά του ελληνικού δημοσίου και των φορολογουμένων.

Ο "σκληρός πολέμιος της διαπλοκής" κ. Σπίρτζης πιάστηκε στα πράσα και απ΄ ότι φαίνεται θα έχουμε και συνέχεια. Στο μεγάλο πάρτι της διαπλοκής και της ληστείας ήταν πρώτο τραπέζι πίστα. Κι αντί να κρυφτεί, τρυπώνει στο περιβάλλον του Μαξίμου και κουνάει το δάχτυλο σε όσους "ενοχλούν" τις "δουλειές" του».

Τι έγραφε το δημοσίευμα

Τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρήστου Σπίρτζη σε ομάδα-κύκλωμα εργολάβων που αναλάμβαναν έργα από τον ΟΛΠ «κατά παρέκκλιση από τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας συμμετοχής και του ελεύθερου ανταγωνισμού» καταγγέλλουν με Έκθεσή τους δύο επιθεωρητές-ελεγκτές της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης.

Συγκεκριμένα όπως γράφει ο Γ. Παπαχρήστος στα Νέα στην έκθεση γίνεται λόγος για μια ομάδα επτά (7) εργολάβων, μεταξύ αυτών και ο κ. Σπίρτζης, οι οποίοι στο παρελθόν, προκειμένου να αναλαμβάνουν έργα από την ΟΛΠ ΑΕ κατέθεταν οι τρεις εξ αυτών προσφορές οι δύο με έκπτωση 1% και ο τρίτος με έκπτωση 2%, με αποτέλεσμα να κερδίζει ο τρίτος τον διαγωνισμό.

Στην ανάθεση βέβαια των έργων του ΟΛΠ υπήρχε μια κυκλικότητα μεταξύ των επτά (7) εργολάβων και συγκεκριμένα σε 44 έργα του 2004 γεγονός που κατά την έκθεση των δύο επιθεωρητών «αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι έγινε συνεννόηση των συναγωνιζόμενων προς αποφυγήν πραγματικού ανταγωνισμού με αποτέλεσμα ζημιά για την ΟΛΠ ΑΕ».

«Η κυκλικότητα της σύνθεσης των υποψηφίων αναδόχων στα περισσότερα έργα, η ασαφής περιγραφή του αντικειμένου της δημοπρασίας, η παράνομη σύνταξη του προϋπολογισμού των έργων, η επιλογή συστήματος ανάθεσης που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες των έργων και εντέλει η διαχείριση των παραπάνω διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα του ΟΛΠ υπήρξε πολλαπλά παράνομη και επιζήμια για τον οργανισμό» καταλήγει το πόρισμα κόλαφος των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για τον κ. Σπίρτζη κάνοντας μάλιστα λόγο για έναν «ιδιότυπο μηχανισμό ανάθεσης – εκτέλεσης και παραλαβής έργων που κινείται εκτός νομιμότητας».