Οικονομία

Πόσο θα κοστίσουν τα μέτρα στις τράπεζες- Τι θα κερδίσουν οι συναλλασσόμενοι


Μικρό θα είναι τελικά το συνολικό όφελος των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες από τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πολύ μεγαλύτερη θα είναι όμως η συνολική επιβάρυνση των τραπεζών, καθώς στις απώλειες από τη μείωση/κατάργηση προμηθειών θα προστεθούν η εισφορά τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και η "εθελοντική" εισφορά τους για την ανακαίνιση/ανέγερση σχολικών μονάδων.

Εν αναμονή περαιτέρω εξειδίκευσης και αποσαφήνισης των μέτρων από τον υπουργό Οικονομίας-Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, τραπεζικοί παράγοντες και αναλυτές προχωρούν σε μία πρώτη αποτίμηση των μέτρων - τι θα κοστίσουν στο τραπεζικό σύστημα, πόσα θα κερδίσουν οι καταναλωτές-πελάτες τραπεζών και οι επιχειρήσεις.

 Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τραπεζικά στελέχη

  • με τον μηδενισμό των προμηθειών σε πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικών ταμείων κ.ά  οι τράπεζες θα χάσουν περίπου 35 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Από την επιβολή πλαφόν 0,50 ευρώ στα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ από φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες υπολογίζεται ότι θα χάσουν ετήσια έσοδα περίπου 75 εκατ. ευρώ.
  • Από την κατάργηση προμηθειών σε αναλήψεις μέσω ΑΤΜ και μεταβιβάσεις οι απώλειες θα είναι της τάξεως τω 30 εκατ.

Το άθροισμα των 140 εκατ. ευρώ που θα χάσουν οι τράπεζες θα είναι το συνολικό ετήσιο όφελος για τους συναλλασσόμενους πελάτες τους καταναλωτές- ιδιώτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εκτός από αυτά τα έσοδα που θα χάσουν, οι τράπεζες θα έχουν πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση 6-7 εκατ. ευρώ από τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα/κατοικίες που μένουν "κλειδωμένα" στα  χαρτοφυλάκια τους.

Μεγαλύτερη η εφάπαξ δαπάνη

Πολύ μεγαλύτερες είναι οι επιβαρύνσεις από την εισφορά 100 εκατ ευρώ  για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και 100 εκατ ευρώ στο "εθελοντικό" πρόγραμμα ανακαίνισης-ανέγερσης σχολείων.

 Ομως αυτές οι δαπάνες των 200 εκατ. ευρώ θα γίνουν άπαξ. Μπορεί να επιβαρύνουν την τρέχουσα χρήση ή να επιμεριστούν σε περισσότερες χρήσεις, οπότε η ετήσια επιβάρυνση θα είναι πολύ μικρότερη.

Εν πάση περιπτώσει οι δαπάνες αυτές θα εκπέσουν από τα φορολογητέα κέρδη των τραπεζών.

Ο "λογαριασμός"

 Ετσι λοιπόν το κόστος/όφελος των εξαγγελθέντων μέτρων συμποσούνται ως εξής:

 - Για τους καταναλωτές ετήσιο όφελος 140 εκατ. ευρώ

  -Για τις τράπεζες, ετήσια απώλεια εσόδων 140 εκατ. ευρώ και πρόσθετη δαπάνη 6-7 εκατ. σε ΕΝΦΙΑ

- Εκτακτο έξοδο για τις τράπεζες 200 εκτ. ευρώ εφάπαξ δαπάνη

- Αμεσο ετήσιο όφελος/έσοδο για το Δημόσιο περίπου 10-15 εκατ. ευρώ από τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα τραπεζών και servicers.

Διαβαστε επισης