Υψηλές αποδόσεις συνεχίζει να προσφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφοντας σημαντική άνοδο τον Ιούλιο – και συνολικά στο 7μηνο του τρέχοντος έτους. Ομως η αβεβαιότητα είναι παρούσα και το ρίσκο νέων τοποθετήσεων έχει αυξηθεί.
Βασική πηγή αβεβαιότητας οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η επίδραση τους στις διεθνείς αγορές, που θα επηρεάσουν τη ροή ξένων κεφαλαίων προς το ΧΑ και τη διάθεση διαχειριστών χαρτοφυλακίων να επωμιστούν πρόσθετο ρίσκο.
Διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να “πριμοδοτούν” την ελληνική αγορά με θετικές εκθέσεις και αισιόδοξες προβλέψεις όσον αφορά την πορεία των επιχειρηματικών κερδών, την εξέλιξη των μερισματικών αποδόσεων και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στις αναλύσεις τους οι περισσότεροι συνιστούν τοποθετήσεις με προτιμώμενο κλάδο τον τραπεζικό και επιμέρους επιλογές μετοχών από τους τομείς ενέργειας, βαριάς βιομηχανίας και λιανικού εμπορίου.
Ελκυστικές αποτιμήσεις
Στα “συν” της ελληνικής αγοράς τοποθετούν την πολιτική σταθερότητα, τους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάτυξης της ελληνικής οικονομίας (αρκετά υψηλότερους από τους μέσους ευρωπαϊκούς), τις ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων και τις εντυπωσιακές μερισματικές αποδόσεις που προσφέρουν τράπεζες και άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις.
Οπως επισημαίνεται σε πολλές αναλύσεις, το μέσο p/e στο ΧΑ είναι τώρα 8 (δηλαδή η μέση τιμή των μετοχών αντιστοιχεί σε 8 φορές τα ετήσια κέρδη τους). Το αντίστοιχο νούμερο για τις ευρωπαϊκές είναι 14 (δηλαδή 14 φορές τα ετήσια κέρδη τους) και για τις αμερικανικές 20.
Η αναλογία τιμής/κερδών θα βελτιωθεί υπέρ του ΧΑ, καθώς η κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων προβλέπεται ότι θα αυξηθεί φέτος περισσότερο από των ευρωπαϊκών.
Οσο κι αν δεν φαίνεται λογικό να εξισωθεί αυτή η σχέση τιμής/κερδών (p/e ), είναι προφανές ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν ελκυστικότερες και έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου - υπό ομαλές βέβαια συνθήκες και χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική αναταραχή στις αγορές.
Οι φετινές αποδόσεις
Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις και οι αισιόδοξες προβλέψεις επιβεβαιώνονται. Στό πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους (Ιανουάριος- Ιούλιος) ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ σημείωσε άνοδο 14,31% και βρέθηκε στη 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τις αποδόσεις.
Στην ιδια χρονική περίοδο ο γερμανικός DAX-30 σημείωσε άνοδο 10,5%, ο βρετανικός FTSE-100 ενισχύθηκε 8,2%, ενώ ο γαλλικός Cac-40 έμεινε στάσιμος (-0,09%).
Πολλές μετοχές με μεγάλο “ειδικό βάρος”στο ΧΑ κατέγραψαν πολύ μεγαλύτερη άνοδο: Τιτάν +53,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +36%, Eurobank +31,7%, Σαράντης +31%, Εθνική +29%, Coca Cola +28,4%, Πειραιώς +21,9%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +21%, ΟΤΕ +17,6%, Lamda +12,6%, ΟΛΠ +11,9%, Βιοχάλκο +11,8%, Alpha Bank +10,7%,
Ελάχιστες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν αισθητά: Ελλάκτωρ -23,2%, Autohellas -7,2%.
Μήνας κερδών και ο Ιούλιος
Ιδιαίτερα ικανοποιητικές ήταν οι αποδόσεις στο ΧΑ και τον Ιούλιο: Ο Γενικός δείκτης σημείωσε μηνιαία άνοδο 5,26%, καταγράφοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους παγκόσμιους δείκτες.
Η πραγματική απόδοση είναι πολύ υψηλότερη (τουλάχιστον 8,40%) αν συνυπολογιστούν και τα μερίσματα που “κόπηκαν” τον Ιούλιο.
Συγκριτικά επισημαίνεται ότι ο Dow Jones κατέγραψε μηνιαία άνοδο 3,84%, ο βρετανικός FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 3,04%, ο γερμανικός Dax-30 κέρδισε 1,90%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε τον Ιούλιο με πτώση 2,38%.