Τράπεζες

Πώς το ΤΧΣ θα πουλήσει τις τράπεζες- Κόκκινη γραμμή για τιμήματα και πλειοδοσία


 Εν μέσω πληθώρας αβεβαιοτήτων που δημιουργούν οι  επερχόμενες εκλογές κι ενώ οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, το ΤΧΣ ξεκινά το δύσκολο εγχείρημα ρευστοποίησης των συμμετοχών του στις 4 συστημικές τράπεζες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του το 2025. Θα κινηθεί πάνω στις “ράγες” του σχεδίου Στρατηγικής Αποεπένδυσης που εκπόνησε η Rothschild, με βασικούς άξονες τη διαφάνεια  και την επίτευξη υψηλών τιμημάτων.

Η διαφάνεια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον μετριασμό των αντιδράσεων σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, ενώ από τα τιμήματα που θα επιτευχθούν θα κριθεί ο βαθμός επιτυχίας του εγχειρήματος.

 Το ΤΧΣ θα προχωρήσει στην πώληση των συμμετοχών του συνδυάζοντας απ' ευθείας συμφωνίες με επενδυτές, αποδοχή αυτόκλητων προσφορών υποψήφιων αγοραστών και διαδικασίες “πλειοδοσίας”. Στόχος να αποφύγει αμφισβητήσεις και επικρίσεις για “ξεπούλημα”

Μίνιμουμ η χρηματιστηριακή τιμή

Για την υποβολή αυτόκλητης προσφοράς τίθεται εκ προοιμίου ως προϋπόθεση ότι θα είναι υψηλότερη από την τότε χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής.

  • Με βάση αυτό τον όρο, το ιταλικό fund ION που πρόσφερε 1,34 ευρώ ανά μετοχή για το 27% της Τρ. Πειραιώς (όταν η χρηματιστηριακή τιμή της ήταν κάτω από 1,20 ευρώ), αν εκδήλωνε τώρα ενδιαφέρον θα έπρεπε να αναπροσαρμόσει την προσφορά του

Βάσι του σχεδίου της Rothschild, που πήρε “πράσινο φως” και από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, το Ταμείο θα μπορεί να πουλήσει εν συνόλω το ποσοστό συμμετοχής του σε κάθε τράπεζα, ή να το διαθέσει τμηματικά, πουλώντας πακέτα μετοχών που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 5%.

Η τιμή διάθεσης κάθε πακέτου μπορεί να είναι διαφορετική, ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς και το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί. Αυτό σημαίνει ότι  αν πουληθεί σε πρώτη φάση 10% της Εθνικής στα 4 ευρώ ανά μετοχή, η επόμενη πώληση πακέτου δεν θα γίνει υποχρεωτικά στην ίδια ή σε υψηλότερη τιμή.

Πλειοδοσία και διαφάνεια

Το ΤΧΣ θα μπορεί να απευθυνθεί σε πιθανούς αγοραστές και να κλείσει απ' ευθείας συμφωνίες, ή να εξετάσει και να αποδεχθεί αυτόκλητες προσφορές ενδιαφερομένων. Και στις δύο περιπτώσεις, πώληση δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς να προηγηθεί  διαδικασία πλειοδοσίας:

  •  Θα δημοσιοποιηθούν οι συμφωνηθέντες όροι και το τίμημα, και θα ζητηθούν προσφορές/αντιπροσφορές από τρίτους πιθανούς ενδιαφερόμενους. Αν υποβληθεί καλύτερη προσφορά, το ΤΧΣ θα ζητήσει από τον πρώτο να βελτιώσει τη δική του

Το τελικό κριτήριο θα είναι βέβαια το ύψος του τιμήματος. Θα λαμβάνονται όμως υπόψη και οι λοιποί όροι των προσφορών.

Πρόβλημα αξιολόγησης (ακόμη και του τιμήματος) μπορεί να προκύψει αν υπάρχουν αυτόκλητες προσφορές για διαφορετικά ποσοστά: Αν λογουχάρη ένας ενδιαφερόμενος προσφέρει 1,55 ευρώ ανά μετοχή για το 10% της Τρ. Πειραιώς κι ένας δεύτερος προσφέρει 1,47 ευρώ για το 20% ή το 27%.

  • Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι κανόνες διαφάνειας που προβλέπει το σχέδιο, όπως και η διαδικασία “πλειοδοσίας” μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και να προκαλέσουν περιπλοκές. Θεωρούν όμως θετικό το ότι το ΤΧΣ έχει πλέον έναν “μπούσουλα”, μια προκαθορισμένη διαδρομή  για να κινηθεί και να ολοκληρώσει το εγχείρημα των “αποκρατικοποιήσεων” που θα αλλάξουν τον ελληνικό τραπεζικό χάρτη, βελτιώνοντας παράλληλα τις προοπτικές του κλάδου.
Διαβαστε επισης