Διεθνή

Πώς θα χρησιμοποιήσει η Πιονγκγιάνγκ τον στρατιώτη των ΗΠΑ που αυτομόλησε στη Β. Κορέα;


Ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να εξακριβώσει την τύχη του αμερικανού στρατιώτη που διέσχισε χωρίς άδεια την Διαχωριστική Γραμμή εισερχόμενος στο έδαφος της Βόρειας Κορέας, εγκαινιάζοντας νέα κρίση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ.

Λίγες ώρες μετά το συμβάν, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας.

Ο αμερικανικός στρατός έδωσε στην δημοσιότητα το όνομα του στρατιώτη. Πρόκειται για τον Τράβις Κινγκ, ο οποίος στρατεύθηκε το 2021 και «διέσχισε ηθελημένα και χωρίς άδεια» το σύνορο ανάμεσα στην Νότια και την Βόρεια Κορέα, που τεχνικά βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, κατά την διάρκεια οργανωμένης επίσκεψης στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Άιζακ Τέιλορ, εκπρόσωπο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Νότια Κορέα.

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, ότι θεωρείται πως ο στρατιώτης κρατείται στην Βόρεια Κορέα - γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την διοίκηση του ΟΗΕ.

Ο Τράβις Κινγκ πέρασε τους τελευταίους δύο μήνες σε νοτιοκορεατική φυλακή, έγινε γνωστό από αξιωματούχο της Νότιας Κορέας. «Ο στρατιώτης αποφυλακίστηκε στις 10 Ιουλίου αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης δύο μηνών σε νοτιοκορεατική φυλακή για επίθεση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, που επικαλέσθηκε αμερικανούς αξιωματούχους, ο Αμερικανός στρατιώτης επρόκειτο να επαναπατρισθεί στις ΗΠΑ για πειθαρχικούς λόγους, αλλά κατόρθωσε να φύγει από το αεροδρόμιο και να αναμειχθεί σε ομάδα που πραγματοποιούσε οργανωμένη επίσκεψη στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη.

«Πιστεύουμε ότι κρατείται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και εργαζόμαστε με τους ομολόγους μας του Λαϊκού Στρατού της Βόρειας Κορέας για την διευθέτηση του περιστατικού», είχε προηγουμένως ανακοινώσει η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

«Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και ερευνούμε», δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν.

«Ο άνδρας αυτός χαχάνισε δυνατά και έτρεξε ανάμεσα στα κτίρια», κατά την διάρκεια της επίσκεψης, διηγήθηκε στο CBS αυτόπτης μάρτυρας.«Στην αρχή, νόμισα ότι ήταν κακή πλάκα, αλλά όταν δεν επέστρεψε, κατάλαβα ότι δεν ήταν πλάκα και μετά όλοι αντέδρασαν και επικράτησε τρέλα».

Το υπουργείο Επανένωσης της Νότιας Κορέας, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε ότι όλες οι επισκέψεις στο Πανμουνζόμ, το χωριό που βρίσκεται επάνω στην Διαχωριστική Γραμμή, ακυρώθηκαν επ' αόριστον κατόπιν αιτήματος της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα οι βορειοκορεατικές αρχές θα κρατήσουν τον Αμερικανό στρατιώτη, αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι το συμβάν θα είναι πολύτιμο για την προπαγάνδα της Πιονγκγιάνγκ.

Το περιστατικό συνέβη συμπίπτει με τον πρώτο γύρο των συνομιλιών ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για την ενίσχυση του συντονισμού για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου με την Βόρεια Κορέα.

Η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί για την ανάπτυξη περισσότερων στρατηγικών στρατιωτικών μέσων, όπως αεροπλανοφόρα, υποβρύχια και βομβαρδιστικά μακρού βεληνεκούς, στην Νότια Κορέα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ που απείλησε να κλιμακώσει την απάντησή της.

Σύμφωνα με πρώην βορειοκορεάτη διπλωμάτη που αυτομόλησε στην Νότια Κορέα, ο Τράβις Κινγκ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο προπαγάνδας για την Βόρεια Κορέα και πλήγμα για τις ΗΠΑ κατά την ημέρα της άφιξης του αμερικανικού υποβρυχίου και διεξαγωγής των πυρηνικών συνομιλιών.

«Αλλά, βάσει προηγούμενων περιπτώσεων στρατιωτών των ΗΠΑ που πέρασαν στον Βορρά, η κράτηση αμερικανού στρατιώτη είναι πιθανόν ένας όχι και πολύ αποδοτικός πονοκέφαλος για τον Βορρά μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Τε Γιονγκ-χο, μέλος του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας.

Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι πιθανόν η Πιονγκγιάνγκ να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τον αμερικανό στρατιώτη ως μοχλό πίεσης. Οι συνομιλίες για την τύχη του Τράβις Κινγκ μπορεί να δώσουν την ευκαιρία για τις πρώτες διπλωματικές επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Βόρεια Κορέα εδώ και χρόνια, χωρίς ελπίδες για την απεμπλοκή των συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση ή την άρση της απομόνωσης της Πιονγκγιάνγκ.

Ο διευθυντής του Korea Risk Group της Σεούλ Αντρέι Λάνκοφ δηλώνει ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν κατόρθωσε ποτέ να χρησιμοποιήσει τέτοια περιστατικά για γεωπολιτικά οφέλη. «Δεν μπορώ να θυμηθώ περίπτωση που να κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν κάτι τέτοιο ως μοχλό πίεσης για να επιτύχουν σοβαρές υποχωρήσεις, αλλά στο εσωτερικό έχουν κάποια κέρδη διότι η προπαγάνδα τους παρουσιάζουν αυτά τα συμβάντα ως ακόμη μία αποτυχία μίας αμερικανικής προβοκάτσιας, με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές γονυπετείς να ζητούν συγγνώμη».

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η Πιονγκγιάνγκ βλέπει στο συμβάν μία καλή ευκαιρία προπαγάνδας ή αν θέλει να εστιάσει στον παράνομο χαρακτήρα της εισόδου, μεταχειριζόμενη τον αμερικανό στρατιώτη ως κακόβουλο εγκληματία, δηλώνει η Ρέιτσελ Μινγιούνγκ Λι του Stimson Center.

«Δεν πιστεύω ότι η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει το πρόσφατο περιστατικό ως ισχυρό μοχλό ή ευκαιρία για να δεσμεύσει τις ΗΠΑ. Η Βόρεια Κορέα γνωρίζει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην Βόρεια Κορέα ή την δέσμευσή της για εκτεταμένη αποτροπή, εξαιτίας ενός αμερικανού στρατιώτη που κατά πληροφορίες αντιμετωπίζει πειθαρχικό έλεγχο και πέρασε ηθελημένα στην Βόρεια Κορέα».