Μετά το τέλος της πανδημίας οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν διανύσει μία μεγάλη ανοδική διαδρομή. Οι αποδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο την τελευταία διετία είναι εντυπωσιακές, καθώς οι βασικοί δείκτες κινούνται στα υψηλά 14 ετών, ενώ πολλές μετοχές σημειώνουν ιστορικά υψηλά. Αποδοτικές αποδεικνύονται και οι τοποθετήσεις σε ομόλογα, παρά τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων.
Θα διατηρηθεί η ανοδική τάση στα χρηματιστήρια; Θα συνεχίσουν να εμφανίζουν υψηλές αποδόσεις τα Αμοιβαία Κεφάλαια; Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για τοποθετήσεις;
Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν περισσότερο εκείνους που “έχασαν το τραίνο” της μεγάλης ανόδου και θέλουν να βρουν τώρα ευκαιρία εισόδου. Οπως και τους δεκάδες χιλιάδες αποταμιευτές που βλέπουν τα χρηματά τους να λιμνάζουν σε λογαριασμούς καταθέσεων με επιτόκια κοντά στο μηδέν.
Απαντήσεις επιχειρεί να δώσει σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Sofokleousin ένας ειδικός στα θέματα επενδύσεων και διαχείρισης κεφαλαίων, ο Θεοφάνης Μυλωνάς, επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας Wealth Management της Eurobank.
Οπως επισημαίνει, η αναμενόμενη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, η αυξανόμενη κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στους περισσότερους κλάδους και οι ελεγχόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν βιώσιμη την ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.Τα κέρδη είναι ήδη σημαντικά, αλλά οι μετοχές θα συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις.
Κατά την εκτίμηση του, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ίσως ο μόνος παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά και να πυροδοτήσει εκ νέου αναζωπύρωση του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας.
Για τις ελληνικές μετοχές, ο κ. Μυλωνάς τονίζει ότι παραμένουν στο στόχαστρο ξένων θεσμικών επενδυτών λόγω φθηνότερων αποτιμήσεων αλλά και λόγω της αναπτυξιακής δυναμικής που εμφανίζει η ελληνική οικονομία. Θα συνεχιστούν λοιπόν οι εισροές διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη ρευστότητα στο ΧΑ και θα συντηρήσουν την ανοδική δυναμική.
Απάντηση δίνει και στο ερώτημα ποιές μετοχές και ποιοί κλάδοι θα δώσουν φέτος τις υψηλότερες αποδόσεις – όχι μόνο στο ΧΑ, αλλά διεθνώς Αναφέρεται στις επενδυτικές επιλογές των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται, τονίζοντας ότι εστιάζονται στον τεχνολογικό τομέα και την καινοτομία με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στον ευρύτερο χρηματοικονομικό κλάδο και στις εξειδικευμένες υποδομές - λόγω ΑΠΕ και κλιματικής αλλαγής.
Επισημαίνει τέλος ότι για επενδυτές-αποταμιευτές μία καλή επιλογή είναι η τοποθέτηση διαθεσίμων στα Αμοιβαία Κεφάλαια, προκειμένου να μετριάσουν το ρίσκο και να εξασφαλίσουν καλύτερες αποδόσεις.
Συνέντευξη στον ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗ
- Κατά την τελευταία τετραετία η υγειονομική κρίση λόγω Covid και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες προκάλεσαν μεγάλη μεταβλητότητα στις τιμές μετοχών και ομολόγων. Πως διαμορφώθηκε η επενδυτική σας στρατηγική για όλη αυτή την περίοδο και τι αποτελέσματα απέφερε;
Η πάγια επενδυτική μας στρατηγική και αυτό που πρεσβεύουμε και επικοινωνούμε και στους πελάτες μας είναι η διασπορά και το stay invested ως βασική αρχή της διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Οι κρίσεις παρουσιάζουν και ευκαιρίες, που ένας έμπειρος και καταρτισμένος επαγγελματίας διαχειριστής μπορεί να διακρίνει.
Η περίοδος του Covid υπήρξε για όλους κάτι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, έχοντας υποβάλλει τα χαρτοφυλάκιά μας επανειλημμένως σε stress και liquidity tests, διαχειριστήκαμε με τον πλέον βέλτιστο και ασφαλή τρόπο τα προϊόντα μας. Με αποτέλεσμα να είναι ήσυχοι οι πελάτες μας, καθώς βγαίνουν τελικά δικαιωμένοι - όπως και εμείς- με το «σωστό χτένισμα» των χαρτοφυλακίων και τη διακράτηση των σωστών επενδύσεων.
- Η διάρκεια της πτωτικής κίνησης των μετοχών αποδείχθηκε περιορισμένη, αφού εν συνεχεία είχαμε μια ανοδική πορεία που διήρκεσε τρία χρόνια με ενδιάμεσες φυσιολογικές διορθωτικές κινήσεις. Σταθμίζοντας και την πιθανότητα ολοκλήρωσης του επιτοκιακού κύκλου τι εκτιμάτε για τις τιμές μετοχών με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2024;
Η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων, η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τους όποιους αρνητικούς καταλύτες, όπως πχ οι ποικίλες γεωπολιτικές προκλήσεις και ο πληθωρισμός, καθώς και η ισχυρή εταιρική κερδοφορία συνηγορούν στην εκτίμηση ότι οι μετοχικές αγορές θα συνεχίσουν την ανοδική τάση μεσο-μακροπρόθεσμα. Φυσικά, ανάλογα με την γεωγραφία, τους πρόδρομους κυρίως δείκτες, τη χρηματιστηριακή αξία και τις ιδιαιτερότητες της, διαφοροποιείται και η μετοχική στάθμιση που θα έχουμε στα χαρτοφυλάκιά μας.
Η πορεία της οικονομίας, ο πληθωρισμός, τα επιτόκια
- Η ασυμμετρία στα διεθνή οικονομικά δεδομένα και ιδιαίτερα στον συνδυασμό υψηλών επιτοκίων και πληθωρισμού επιβράδυναν τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ οι αρνητικές επιπτώσεις περιορίστηκαν περισσότερο στον υψηλό πληθωρισμό. Πού αποδίδεται αυτές τις εξελίξεις; Πότε νομίζετε ότι θα έχουμε σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού και αποκλιμάκωση επιτοκίων;
Το 2024 (θα) είναι έτος μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ καθώς και η αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, πάλι κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν μεταβάλλει σημαντικά τις προσδοκίες για το εύρος των μειώσεων των επιτοκίων, με εκτιμώμενη έναρξη από το καλοκαίρι και μετά.
Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των επιτοκίων θα αποτελέσει παράγοντα ευνοϊκό για το επενδυτικό κλίμα, το οποίο στη συνέχεια θα οδηγήσει σε προοπτική περαιτέρω αποκλιμάκωσης (και πληθωρισμού και επιτοκίων), δημιουργώντας ένα ντόμινο ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ίσως ο μόνος παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά και να πυροδοτήσει εκ νέου αναζωπύρωση του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας.
- Ασύμμετρες όμως είναι και οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αφού χαρακτηρίζεται από τον υψηλότερο μεν ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, αλλά παράλληλα εμφανίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό. Ποιες κατά την γνώμη σας μεταβλητές θα επηρεάσουν τις αποτιμήσεις στις μετοχές μετοχών και ομολόγων;
Η παγκόσμια οικονομία δείχνει να έχει ξεπεράσει τα υψηλά επιτόκια και τον υψηλό πληθωρισμό. Εχει ήδη ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενώ οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν τα βασικά επιτόκια μέσα στο έτος, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει νέα γεωπολιτική ένταση που να ωθήσει τις τιμές ενέργειας υψηλότερα ή να διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα.
Το ίδιο βλέπουμε και στην ελληνική οικονομία, που έχει αφήσει πίσω της τον υψηλό πληθωρισμό. Από 3,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αναμένεται να πέσει στο 2,5 με 3% για το 2024. Από την άλλη ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα βελτιωθεί στα επίπεδα του 2,5%, από 2% το 2023.
Ο θετικός ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας και οι ηπιότερες πληθωριστικές πιέσεις επιδρούν θετικά στις αποτιμήσεις των μετοχών καθώς αυξάνεται η κερδοφορία των εταιριών.
Εκτός των θεμελιωδών μεγεθών που θα επηρεάσουν τις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων, άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η πορεία των διεθνών αγορών και οι ροές κεφαλαίων προς τις μετοχικές και ομολογιακές αξίες.
Οι επιλογές των ξένων και η αναστήλωση των ελληνικών τραπεζών
- Πώς αξιολογούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές τις μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις αποτιμήσεις τους;
Οι ξένοι θεσμικοί ξεχωρίζουν τις ελληνικές εισηγμένες εταιρίες ως πολύ ελκυστικές επενδυτικές επιλογές σε σύγκριση με ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρίες, λόγω φθηνότερων αποτιμήσεων, αλλά και λόγω της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Η πολιτική σταθερότητα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η συνετή δημοσιονομική πολιτική καθώς και η εστίαση της κυβέρνησης σε πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τις προοπτικές θετικών αποδόσεων, αποτελούν παράγοντες προσέλκυσης διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.
- Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την μεσοπρόθεσμη πορεία των τραπεζικών μετοχών;
Ο τραπεζικός κλάδος έχει μετασχηματιστεί τα τελευταία χρόνια με την εξυγίανση των ισολογισμών, τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την επιστροφή του στον ιδιωτικό τομέα με τη σταδιακή αποεπένδυση του ΤΧΣ. Είναι, πλέον, οι ελληνικές τράπεζες σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και να στηρίξουν την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων με ελκυστικούς όρους, αξιοποιώντας και κονδύλια του Tαμείου Ανάκαμψης.
Φέτος πρώτη φορά μετά από δεκαέξι χρόνια οι τράπεζες θα διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους. Πρόκειται για σημαντικό καταλύτη για τις μετοχές των τραπεζών σε συνδυασμό με τη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας και των ελκυστικών τους αποτιμήσεων.
Ταυτόχρονα όμως επηρεάζονται από το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον και κυρίως από την πορεία των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών όπως και των ελληνικών τραπεζών έχουν σημειώσει αξιόλογα θετικές αποδόσεις από την αρχή του χρόνου λόγω ισχυροποίησης των θεμελιωδών μεγεθών τους.
Η διατηρήσιμη υψηλή κερδοφορία των τραπεζών μπορεί να στηρίξει την περαιτέρω άνοδο των μετοχών τους.
Η επιστροφή των αποταμιευτών
- Μετά από μιά 20ετία συρρίκνωσης των θέσεων τους σε ελληνικές μετοχές, οι εγχώριοι επενδυτές-αποταμιευτές επιστρέφουν στο χρηματιστήριο. Θα συνεχιστεί αυτή η τάση; Μήπως χρειάζονται κάποιες χρειάζονται κάποες πρωτοβουλίες, ενδεομένως και κάποια κίνητρα;
H ισχυρή εταιρική κερδοφορία με ελκυστικές αποτιμήσεις, το υγιές τραπεζικό σύστημα, η διανομή μερισμάτων, οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, η πολιτική σταθερότητα είναι παράγοντες θετικοί που μπορούν να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών για το Χρηματιστήριο.
Θα βοηθήσει επίσης η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές
Αυτή η επιστροφή των επενδυτών-αποταμιευτών στις μετοχές μπορεί να γίνει και μέσω των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να έχουν έκθεση στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και των κερδοφόρων εταιρειών, μέσω ενός διαφοροποιημένου κεφαλαίου, με συνετή και επαγγελματική διαχείριση.
- Διαχειρίζεστε Αμοιβαία Κεφάλαια και άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, επιτυγχάνοντας υψηλές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια. Ποιά κατέγραψαν τις υψηλότερες αποδόσεις;
Σημαντικές αποδόσεις κατέγραψαν όλα τα Αμοιβαία Κεφάλαια της Eurobank την τετραετία αυτή. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποια, θα ανέφερα ενδεικτικά - κυρίως λόγω της δημοφιλίας τους και του μεγέθους τους:
- Στην κατηγορία των ομολογιακών το Eurobank I LF Income Plus€ με απόδοση 23.95% και το Eurobank I LF Greek Corporate Bond Fund με 22.30%
- Στην κατηγορία των μετοχικών εσωτερικού, το Eurobank I Greek Equities με απόδοση 167%.
Ποιοί θα ξεχωρίσουν
- Επιστρέφοντας στα του χρηματιστηρίου, θα ζητήσω την άποψη σας όσον αφορά το ποιές μετοχές, ποιών κλάδων και γεωγραφικών περιοχών, θα πρωταγωνιστήσουν φέτος διεθνώς σε αποδόσεις
Οι προοπτικές κερδοφορίας των μετοχών παγκοσμίως έχουν αναβαθμιστεί σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αναθεωρηθεί θετικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εφόσον το γεωπολιτικό ρίσκο συνεχίσει να μην αποτελεί παράγοντα κινδύνου, οι προοπτικές των μετοχικών αγορών θα παραμείνουν θετικές.
Σε γεωγραφικό επίπεδο προτιμούμε τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς και τις μετοχές των ΗΠΑ. Για τις αμερικανικές θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, κοντά στις προεδρικές εκλογές, γιατί θα αυξηθεί η μεταβλητότητά τους.
Οσον αφορά επιμέρους κλάδους, θα επισημάνω ότι:
- Εχουν ξεχωρίσει οι εταιρίες του τεχνολογικού τομέα και ειδικότερα όσες δραστηριοποιούνται στην καινοτομία και στην τεχνητή νοημοσύνη. Εμφανίζουν ισχυρές αποδόσεις και αναμένεται να συνεχίσουν να ξεχωρίζουν, καθώς η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα θα είναι σημαντική.
- Επίσης οι εταιρίες στο χρηματοοικονομικό κλάδο συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών αναμένεται να διατηρηθούν ισχυρές σε ένα τέτοιο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον.
- Οι εταιρίες στον κλάδο των υποδομών και στο βιομηχανικό κλάδο θα ξεχωρίσουν καθώς αυξάνονται οι επενδύσεις κυρίως λόγω απολιγνιτοποίησης, κλιματικής αλλαγής και υποδομών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο ρόλος των Αμοιβαίων Κεφαλαίων
- Ποιό είναι το μέλλον των ελληνικών εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων; Εχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές και να διοχετεύσουν “φρέσκο χρήμα” στη χρηματιστηριακή αγορά;
Οι ελληνικές Εταιρείες Διαχείρισης Α/Κ έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά και σε ποιότητα στελεχών και σε ποιότητα προϊόντων. Ταυτόχρονα, γίνονται σημαντικές κινήσεις ως προς το “awareness” του θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και την ενίσχυση σε επίπεδο ενημέρωσης και επιμόρφωσης του επενδυτικού κοινού.
Στο βαθμό που η ελληνική οικονομία συνεχίζει απρόσκοπτα την ανοδική της πορεία και ανάπτυξη και το βλέμμα των ξένων επενδυτών παραμένει στραμμένο στη χώρα μας, θεωρούμε ότι οι ΑΕΔΑΚ μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση νέων επενδυτών, καθώς τα Α/Κ αποτελούν ιδανικά οχήματα επένδυσης σε όλες τις αγορές.
Τα αποθεματικά των Ταμείων
- Η διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων από ΑΕΔΑΚ και εξειδικευμένους διαχειριστές είναι ένα παλιό θέμα που επανήλθε στο προσκήνιο με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πώς βλέπετε τις αλλαγές που έχουν γίνει; Μπορούν τα Α/Κ να συμβάλουν στην καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων και στη βελτίωση των συντάξεων των επόμενων γενεών;
Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι σημαντικές με πρώτο παράδειγμα το ΤΕΚΑ, το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα, απαριθμεί ήδη πολλά ενεργά μέλη και προσελκύει νέα.
Μία άλλη σημαντική μεταρρύθμιση είναι η δυνατότητα ίδρυσης Πολυεργοδοτικών ΤΕΑ, που θα δώσουν τη συνατότητα σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καρπωθούν τα οφέλη της επαγγελματικής ασφάλισης, χωρίς κόστος ίδρυσης και με σημαντικά μικρότερες δαπάνες διοικητικής υποστήριξης.
Τα Αμοιβαία Κεφάλαια αποτελούν την ιδανική λύση για επενδύσεις των Ταμείων, λόγω των πλεονεκτημάτων που έχουν όπως: Αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και εκτεταμένο εποπτικό έλεγχο, μεγάλη διασπορά και εξελιγμένη διαχείριση κινδύνων, καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επένδυσης με την δημοσίευση των τιμών μεριδίων και των μεταβολών απόδοσης.
Οι διαχειριστές των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στη χώρα μας διαθέτουν μεγάλη εμπειρία (άλλωστε ως θεσμός έχει κλείσει σχεδόν μισό αιώνα) και υψηλή κατάρτιση. Η ιστορικότητα των αποδόσεων έχει αποδείξει διαχρονικά τις ικανότητές τους. Τόσο οι ίδιοι οι επαγγελματίες διαχειριστές, όσο και τα προϊόντα που διαχειρίζονται, ανταγωνίζονται ξεκάθαρα τους διεθνείς ξένους οίκους.
Οι μεταρρυθμίσεις στον πρώτο και δεύτερο πυλώνα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος είναι σημαντικές και τα αμοιβαία κεφάλαια επιβάλλεται να παίξουν τον ρόλο που τους αναλογεί.