Αν ρωτήσει κανείς απλούς πολίτες τι χρειάζεται η χώρα περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, θα πάρει την απάντηση: Επενδύσεις.
Το επισημαίνουν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης σε ρεπορτάζ και αναλύσεις τους για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας και τις προοπτικές της οικονομίας της. Το επαναλαμβάνουν συχνά-πυκνά σε όλους τους τόνους κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Αν υπάρχουν διαφορές απόψεων, αφορούν κυρίως τους όρους και το θεσμικό πλαίσιο των μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα: Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή, τι κίνητρα θα δοθούν, τι υποχρεώσεις πρέπει να αναλαμβάνουν οι επενδυτές, τι θα κερδίσουν η ελληνική οικονομία και η κοινωνία.
Η Ελλάδα – οι πολίτες, η κοινωνία, οι πολιτικές δυνάμεις, θέλουν τις ξένες επενδύσεις. Ολοι αναγνωρίζουν ότι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, να προσελκύσει κεφάλαια.
Πώς θα το επιτύχει; Σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle συμπυκνώνει το θέμα σε ένα ερώτημα: «Πώς θα επενδύσει η Ελλάδα σε… επενδυτές;»
Για την αντιπολίτευση, η «συνταγή» είναι μία: Αλλαγή κυβέρνησης- να έλθει μία άλλη, «πιο φιλική στις επενδύσεις».
Για την κυβέρνηση, η προσπάθεια είναι μια καθημερινή μάχη. Που αφορά τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, την εκπόνηση αναπτυξιακής στρατηγικής, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την αναζωογόνηση του τραπεζικού συστήματος, τη δημιουργία κλίματος πολιτικής σταθερότητα.
Ο,τι επιτυγχάνεται σ’ αυτά τα μέτωπα, είναι επένδυση για την προσέλκυση επενδυτών και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Χ. Ν.