Πολιτική

Πώς θα ελέγχουμε τα τρόφιμα που έληξαν


Πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε - κυρίως τα νωπά - δεν χρειάζονται ημερομηνία λήξης για να μας κρατάνε σε επιφυλακή. Η σωστή διατήρηση και διαχείρισή τους είναι αυτή που βοηθάει στη σωστή κατανάλωσή τους.

Χρειάζεται έλεγχος

• Όταν περνάει η ημερομηνία λήξης, πρέπει να εξετάζουμε την κατάσταση όλων των τροφίμων: η όψη και η μυρωδιά τους λένε πολλά! Με την παραμικρή αμφιβολία, είναι καλύτερα να τα πετάμε γιατί κι όταν μπορεί μία τροφή να καταναλωθεί, ακόμα και η αλλοιωμένη γεύση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα!

• Οι σαλάτες που περιέχουν ωμό κρεμμύδι μπορεί να έχουν έντονη μυρωδιά την επομένη και δυσάρεστη γεύση. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να αποδειχθεί βαρύ για τα ευαίσθητα στομάχια ή να προκαλέσει κάποια αποστροφή. Πρέπει να πετιέται μόνο το μουχλιασμένο κομμάτι

• Όταν αλλαντικά αέρος έχουν μούχλα, δεν έχετε παρά να κόβετε σε βάθος το μουχλιασμένο κομμάτι και να το πετάτε.

• Αν μια φρατζόλα ψωμί έχει μουχλιάσει σε κάποιο σημείο, πετάτε μόνο το κομμάτι αυτό.

Ποιά πρέπει να πετιούνται

• Οι μουχλιασμένες ή σαπισμένες τροφές (κυρίως αυτές που περιέχουν πολύ νερό): λαχανικά, κομπόστες, χυμοί, σάλτσες, μαρμελάδες, φρέσκα τυριά, αλλαντικά... Τα βακτήρια της μούχλας μπορεί να προκαλέσουν έντονους πόνους στην κοιλιά.

• Τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί, ακόμα κι αν έχει μουχλιάσει ένας μόνο σπόρος.

• Το ψωμί σε φέτες: οι μύκητες που προκαλούν τη μούχλα αυτή είναι καρκινογόνοι και, επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν ηπατικά προβλήματα.

• Οι κονσέρβες που έχουν φουσκώσει: περιέχουν πιθανότατα το βακτήριο Clostiridium botulinum, που υπάρχει πιθανότητα να αποβεί ακόμα και θανατηφόρο.

• Ο κιμάς και τα πουλερικά μπορεί να προκαλέσουν σαλμονέλωση και άλλες επικίνδυνες δηλητηριάσεις.

Το μαγείρεμα κατά της σαλμονέλας

• Η σαλμονέλωση είναι μία από τις χειρότερες τροφικές δηλητηριάσεις, Στις περισσότερες περίπτωσης εξελίσσεται οε σοβαρή διάρροια, αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρος, ειδικά στα παιδιά ή στους ηλικιωμένους και στους εξασθενημένους.

• Σαλμονέλα απαντάται κυρίως στο ωμό κρέας και στα αβγά. Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τα βακτηρία αυτά πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, Μόνο με μαγείρεμα σε 70 βαθμούς και πάνω θανατώνονται, ενώ αντέχουν στην κατάψυξη. Πολλαπλασιάζονται στις ωμές ή λίγο μαγειρεμένες τροφές, αλλά μπορεί να εγκατασταθούν και σε τροφές καλά μαγειρεμένες όταν κρυώσουν!

http://premium.paratiritis.gr/