Την «επιστροφή του ασώτου» (κράτους) στην αγορά ομολόγων θεωρούν πλέον βέβαιη οι αναλυτές των ξένων τραπεζικών ομίλων, την ώρα που η κυβέρνηση προεξοφλεί συμβιβασμό Γερμανίας - ΔΝΤ για χρέος, με τον οποίο θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ήδη τα «σήματα» που εκπέμπουν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων κρίνονται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά:
- Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε χθες οριακά χαμηλότερα από το 6% (5,99%) και στη σημερινή διαπραγμάτευση σημειώνονται διακυμάνσεις μεταξύ 5,982% και 6,006%. Όταν η Ελλάδα είχε προχωρήσει, το 2014, στις πρώτες εκδόσεις ομολόγων μετά την έξοδο από τις αγορές, το 2010, η απόδοση του 10ετούς τίτλου είχε υποχωρήσει κοντά στο 5,5%. Είναι πλέον θέμα χρόνου (και αποφυγής κακών εκπλήξεων...) να επανέλθει σε αυτό το ποσοστό, εκτιμούν αναλυτές
- Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι πλέον και οι αποδόσεις των τίτλων της 2ετίας υποχωρούν σε επίπεδα πολύ κοντά σε αυτές της 10ετίας, ενώ ήταν αρκετά υψηλότερες. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η αγορά δεν «βλέπει» πλέον κίνδυνο «ατυχήματος» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και ότι έχουν απομακρυνθεί από τον ορίζοντα τα σενάρια Grexit. Πρόκειται για μια ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι για τη δυνατότητα της χώρας να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της, όπως ανέφερε το “Bloomberg”.
- Όπως δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο, χθες, ο αναλυτής της Commerzbank, Ντέιβιντ Σνάουτς, οι αποδόσεις πιθανόν να συνεχίσουν να υποχωρούν τους επόμενους μήνες και αυτό «θα δώσει ευκαιρία στον Οργανισμό Διαχείρισης Χρέους να εκδώσει νέα ομόλογα μετά την καλοκαιρινή περίοδο».
Αυτό είναι το βασικό σενάριο της αγοράς για την επιστροφή της Ελλάδας: ότι, δηλαδή, η πρώτη έκδοση νέων τίτλων, μετά το 2014, τοποθετείται χρονικά στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
Όμως, η κυβέρνηση εκπονεί σε συνεργασία με τον οίκο Rothchild σενάρια έκδοσης ομολόγων ακόμη και μέσα στον Ιούλιο. Σημειωτέον ότι τον ίδιο μήνα λήγουν οι τίτλοι τριετούς διάρκειας, με τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ, το 2014.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το momentum, που θα έχει δημιουργήσει στην αγορά η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση και το χρέος, η αναμενόμενη ένταξη στο QE, η εκταμίευση ποσού του δανείου μεγαλύτερου από το αναμενόμενο (γύρω στα 10 δισ. ευρώ) και η ομαλή αποπληρωμή των «βαρέων» υποχρεώσεων του Ιουλίου.
Το κλίμα για την Ελλάδα στην αγορά ομολόγων θα είναι, εκτός απροόπτου, πανηγυρικό τον Ιούλιο και εκτιμάται ότι η ζήτηση τίτλων θα είναι τέτοια, ώστε να επιτρέπει την περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων και το σχεδιασμό μιας έκδοσης νέων τίτλων.
Τους σχεδιασμούς για άμεση έκδοση ομολόγων επιβεβαίωσε εμμέσως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συμφωνία για το χρέος να ολοκληρωθεί όχι στις 22 Μαΐου, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην προοπτική εξόδου στις αγορές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι.
Σκιαγραφώντας τις αναμενόμενες αποφάσεις για το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα είναι τόσο γενική, ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία και ταυτόχρονα τόσο ειδική ώστε να επιτρέπει την ένταξη της χώρας στο QE και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Οι διατυπώσεις που μας ικανοποιούν είναι αυτές που θα εντάσσουν τη χώρα στο QE», ανέφερε.
Η ένταξη στο QE έχει καθοριστική σημασία για την επάνοδο της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, παρότι οι περιορισμοί του προγράμματος δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να αγοράσει τίτλους αξίας άνω των 3-4 δισ. ευρώ. Ακόμη και αυτές οι αγορές, όμως, αντιστοιχούν περίπου στο 1/10 της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται και θα επιτρέψουν σε τράπεζες και επενδυτικά χαρτοφυλάκια να «ξεφορτώσουν» τίτλους, τους οποίους θα απορροφήσει η ΕΚΤ, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε αγορές νέων, όταν το Δημόσιο προχωρήσει σε εκδόσεις.