Οι αγορές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε αναταραχή το 2016 εξαιτίας της αβεβαιότητας για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Και ενώ οι μέτοχοι πλήττονται φανερά, υπάρχει μια ευρύτερη - πιο ύπουλη – επίπτωση πέρα από τα σύνορα της Κίνας.
Με την οικονομία της χώρας να αναπτύσσεται με τον πιο αργό ρυθμό από το 1990, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ορισμένοι κλάδοι, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης και των αυτοκινήτων, είναι πολύ πιο ευάλωτοι.
Η Λατινική Αμερική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη καθώς το 10% των εξαγωγών προορίζονται για την Κίνα ενώ η Ευρώπη θα αισθανθεί τις επιπτώσεις περισσότερο από ό, τι στις ΗΠΑ.
"Η Κίνα έχει υποστεί μια σημαντική διόρθωση που έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας", προειδοποίησε ο Andrew Roberts, επικεφαλής του τμήματος πιστώσεων της Royal Bank of Scotland, σε πρόσφατη αναφορά.
Οι ταραχώδεις χρηματοπιστωτικές αγορές σπάνια έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα, διότι σε μεγάλο βαθμό αυτές δεν χρηματοδοτούνται από τη χώρα αλλά από το εξωτερικό. Αλλά η αντίληψη ότι η αναταραχή στις αγορές είναι πέρα από τον έλεγχο ή την επιρροή των κινεζικών αρχών υποσκάπτει την εμπιστοσύνη. «Αυτό που ανακαλύπτουμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι οι έμμεσες επιπτώσεις που μέσω της μείωσης της εμπιστοσύνης», λέει η Marie Diron, αναλύτρια της Moody’s.
Η Κίνα καταναλώνει έως και το 50% των περισσότερων πρώτων υλών, και μέχρι στιγμής, η οικονομική επιβράδυνση έχει την πιο οξεία επίδραση στα εμπορεύματα και στους κλάδους με τους οποίους αυτά συνδέονται. Για πολλές επιχειρήσεις, η πιο άμεση επίπτωση είναι η μειωμένη ζήτηση. Και στους κλάδους ότου υπήρχε υπερ-επένδυση όπως στη ναυτιλιακή βιομηχανία, θα χρειαστούν χρόνια, αν όχι μήνες, για να βρεθεί η ισορροπία.
Ο περιφερειακός αντίκτυπος ποικίλει. Η Κίνα αγοράζει περίπου το 8% των εξαγωγών της ΕΕ, με το μερίδιο της Γερμανίας κατά υψηλότερο ενώ ακολουθεί η Φινλανδία, η Αυστρία και η Γαλλία. Οι γερμανικές επιχειρήσεις αντλούν μεταξύ 15% και 30% των λειτουργικών κερδών τους από πωλήσεις προς την Κίνα. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος για τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές επισκιάζεται από τον αριθμό των joint ventures, μέσω του οποίου λειτουργούν οι δυτικές εταιρείες.
Μετασχηματισμός στην κινεζική οικονομία
Υπάρχουν επίσης ευρύτερες παράπλευρες συνέπειες. Καθώς η οικονομία της Κίνας παραπαίει, το ίδιο συμβαίνει με τους γείτονες και τους εμπορικούς εταίρους, πέρα από τους προμηθευτές της. Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο στην περιοχή είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα χημικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τον Gareth Williams, αναλυτή της S&P, οι επενδύσεις στην Κίνα δεν έχουν μειωθεί από τα πρόσφατα γεγονότα. "Αλλάζουν οι βιομηχανίες που δέχονται επενδύσεις και η απόφαση είναι πιο περίπλοκη», λέει. "Αλλά η Κίνα εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σχετικά γρήγορο ρυθμό."
Άλλοι αναλυτές συμφωνούν ότι η κατήφεια μπορεί να είναι υπερβολική. Η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου έχει βοηθήσει πολλές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η μετάβαση της Κίνας προς μια οικονομία οδηγούμενη περισσότερο από την εγχώρια ζήτηση δεν θα βοηθήσει τις εταιρείες εξόρυξης, θα βοηθήσει το λιανεμπόριο.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την επίδραση της Κίνας σε διάφορους κλάδους (πηγή: Standard & Poor's)