Οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανάγκασαν πολλές πολυεθνικές να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά. Πολλές όμως βρήκαν τρόπους να συνεχίσουν τις κερδοφόρες δραστηριότητες τους, χωρίς να φαίνεται ότι παραβιάζουν τις απαγορεύσεις.
Μία από αυτές είναι η "ελληνική" Coca-Cola HBC, στην οποία η αμερικάνικη μητρική συμμετέχει με 21%. Διέκοψε την παραγωγή και τη διάθεση των εμβληματικών προϊόντων της στη ρωσική αγορά. Τα υποκατέστησε όμως με νέα, τα οποία παράγονται και πωλούνται από θυγατρική της εταιρεία. Παράλληλα, ένα μεγάλο κομμάτι της ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές προϊόντων της Coca Cοla από το Καζακστάν και τη Γεωργία.
Μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση, η αμερικάνικη Coca-Cola Co ήταν μεταξύ των πρώτων πολυεθνικών που υποσχέθηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Επισήμως τότε ζήτησε από τους συνεργάτες της στη Ρωσία να αποσύρουν τα προϊόντα της από τα super market και όλα τα σημεία πώλησης.
Από τότε έχουν περάσει σχεδόν δυόμισυ χρόνια, αλλά - όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Bloomberg - το κόκκινο λογότυπο της Coke βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε εστιατόρια σε όλη τη χώρα,
Παράλληλα, στην αγορά κυριαρχεί ένα νέο προϊόν - η Dobry Cola -που η κόκκινη συσκευασία του παραπέμπει εύκολα στην Coca Cοla.
Η Dobry Cola έχει ήδη το 13% της ρωσικής αγοράς αναψυκτικών. Παραγωγός του προϊόντος είναι η Multon Partners, ο εμφιαλωτής της Coca Cοla στη Ρωσία.
Η εταιρεία αυτή ανήκει στην Coca-Cola HBC, που είναι εισηγμένη παράλληλα στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αθήνας,
Οπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, ο παγκόσμιος κολοσσός δεν έφυγε ποτέ από τη ρωσική αγορά, αν και φάνηκε ότι τηρεί τις απαγορεύσεις και τις κυρώσεις. Αυτό που έγινε είναι ότι τα κέρδη από τις πωλήσεις προίόντων της Coca-Cola στη Ρωσία έχουν μεταφερθεί στην Coca-Cola HBC, η οποία έχει πάρει μεγάλο μερίδιο αγοράς μέσω της επιτυχίας της Dobry Cola.
Αλλά και η original Coca χάρις στις τεράστιες εισαγωγές από τη Γεωργία και το Καζακστάν καταναλώνεται μαζικά στη Ρωσία κατέχοντας την 3η πλέον θέση στην αγορά αναψυκτικών με μερίδιο 6%.