Ξεκινά η δικαστική διαμάχη μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού Apple και του Federal Bureau of Investigation σχετικά με την υπόθεση κρυπτογράφησης που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους.
Όπως ήδη γνωρίζουμε, εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει ξεσπάσει άγρια κόντρα μεταξύ του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού και του FBI, με το δεύτερο να απαιτεί με εισαγγελική εντολή από την εταιρία να παραχωρήσει πρόσβαση στο κινητό ενός άνδρα ο οποίος τον Δεκέμβριο σκότωσε 14 άτομα στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια με τη βοήθεια της συζύγου του.
Συγκεκριμένα, ζητάει από τον τεχνολογικό κολοσσό να παρακάμψει ένα χαρακτηριστικό που καθιστά το περιεχόμενο του τηλεφώνου μη προσβάσιμο, αν κάποιος βάλει πολλές φορές λάθος κωδικό. Η υπηρεσία θέλει να προσπαθήσει να σπάσει τον κωδικό με έναν υπολογιστή που μπορεί να επιχειρήσει εκατομμύρια προσπάθειες γρήγορα.
Ωστόσο η Apple αρνείται να συναινέσει στα αιτήματα του FBI διαμηνύοντας πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει έναν “καρκίνο” για το iOS, και υποστηρίζει ότι αν παρέχει μια τέτοια δυνατότητα θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων των iPhones, επειδή η τεχνολογία θα μπορούσε να ληφθεί από τους εγκληματίες.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο δικαστήριο και η πρώτη νομική αναμέτρηση ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου.
Μέχρι να έρθει η ώρα της δίκης, ο δυο πλευρές θέτουν τα επιχειρήματά τους δημόσια έτσι ώστε να κερδίσουν συμμάχους. Η Apple έχει την υποστήριξη σύσσωμου του τεχνολογικού τομέα, ενώ το FBI επισημαίνει ότι στο κινητό εμπεριέχονται υψίστης σημασίας πληροφορίες για την υπόθεση και πως θα πρέπει πάσει θυσία να αποσπάσει προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στην οικογένεια των θυμάτων.
Εκείνο που μάλιστα άφησε να εννοηθεί είναι πως κινητό υπάρχει το όνομα και τρίτου τρομοκράτη.
Τους τελευταίους μήνες, ο Πρόεδρος Ομπάμα και ανώτατοι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας έχουν προσπαθήσει να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Apple και άλλες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, των οποίων τη βοήθεια χρειάζονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ οι ίδιες οι εταιρείες γίνονται όλο και περισσότερο δύσπιστες όσον αφορά τη συνεργασία με επιχειρήσεις επιτήρησης που έχουν βάλει στο στόχαστρο αυτές και τους πελάτες τους.
Σε μια συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και στελεχών τεχνολογίας τον Ιανουάριο, ο CEO της Apple Τιμ Κουκ φέρεται να επιτέθηκε και προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο να μην υποστηρίζει το FBI, πιέζοντας την κυβέρνηση να παρεμβαίνει σε εμπορικά συστήματα τεχνολογίας.
Πέρα όμως από τα επιχειρήματα και τις λεκτικές επιθέσεις, η Apple θα χρειαστεί κάτι παραπάνω για να καταφέρει να επικρατήσει στη δίκη. Ποια είναι λοιπόν τα επιχειρήματα που θα στηρίξει στο δικαστήριο;
1)Στο πλευρό της Apple τάσσονται και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες
Αρχικά, η Apple θα επισημάνει ότι το εν λόγω ζήτημα δεν περιορίζεται μεταξύ του κολοσσού και του FBI, ούτε είναι καθαρά θέμα “πείσματος” των τεχνολογικών εταιριών. Όπως θα υποστηρίξει η Apple, στο πλευρό της βρίσκονται και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, αναφέροντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ίδιο τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ, ο οποίος χαρακτήρισε απαραίτητη την κρυπτογράφηση. Στη συνέχεια, η εταιρία θα επικαλεστεί τον Richard Clarke, τον πρώην Εθνικό Συντονιστή Ασφαλείας, Προστασίας των υποδομών και Καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι το FBI “Δεν ενδιαφέρεται τόσο να λύσει το πρόβλημα όσο να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο”. Διότι όπως έχει επισημανθεί και προηγουμένως, πολλοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι το FBI πρακτικά θα μπορούσε εύκολα να ξεκλειδώσει το iPhone ακόμα και χωρίς την συγκατάθεση της Apple, επομένως το όλο ζήτημα έγκειται στην ανάμειξη της κυβέρνησης.
2) Η κυβέρνηση παρερμηνεύει τη νομοθεσία
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Apple, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ξαναγράψει ιστορία παρουσιάζοντας το All Writs Act σαν ένα παντοδύναμο μαγικό ραβδί που μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Σημειώνεται πως το All Writs Act είναι ένας νόμος του 1789 που λέει ότι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια μπορούν να εκδίδουν διαταγές που κρίνουν απαραίτητες για να εκπληρώσουν τις ανάγκες τους. Εν έτη 2016 το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Apple αγωνίζονται στις υποσημειώσεις μιας υπόθεσης του 1807 που αφορά την υπόθεση Aaron Burr. Η κυβέρνηση υποστήριξε στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα ότι ο επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης John Marshall υποχρέωσε ένα υπάλληλο της Aaron Burr να αποκρυπτογραφήσει ένα κωδικοποιημένο γράμμα που είχε γράψει ο τρίτος αντιπρόεδρος αφότου ο Burr καταδικάστηκε για προδοσία. Παρόλο που το δικαστήριο ρώτησε τον υπάλληλο εάν ο ίδιος είχε κατανοήσει την επιστολή, η Apple υποστηρίζει πως ποτέ κανείς δεν τον ανάγκασε να την αποκρυπτογραφήσει.
3) Η κυβέρνηση θέλει απλά να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επαναλάβει επισταμένως ότι ζητά πρόσβαση αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το τηλέφωνο. Ωστόσο ο ίδιος ο επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ ανέφερε στο Καπιτώλιο ότι η υπόθεση θα οριστεί νομικό προηγούμενο και θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε περίπτωση που η Apple αναγκαστεί να συμμορφωθεί. Μάλιστα, ένας εισαγγελέας του Μανχάταν και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του FBI, αν κερδίζει.
4)Η κυβέρνηση έχει κάνει απερίσκεπτες κατηγορίες για τις προθέσεις της Apple
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε δημοσίως την άρνηση της Apple να υπακούσει το δικαστήριο “στρατηγική μάρκετινγκ”. Σε μια υποσημείωση στην τελευταία κατάθεση στο δικαστήριο η Apple λέει ότι από τον Οκτώβριο του 2014 έχει δημιουργήσει 627 διαφημίσεις στις ΗΠΑ και 1.793 σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν έκανε ποτέ γνωστή την ικανότητα του λογισμικού της Apple να εμποδίζει την πρόσβαση της κυβέρνησης στο περιεχόμενο των συσκευών της.
5)Η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα από τεχνολογία
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η Apple είναι μια τεράστια, ισχυρή και ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχείρηση που ξέρει πολύ καλά πώς να κρατάει “έξω” τους κακούς, επομένως, εάν δημιουργούσε ένα λογισμικό ειδικά για τους φορείς επιβολής του νόμου, θα ήταν σε θέση να το κρατήσει ασφαλείς από τους εγκληματίες που επιδιώκουν να το εκμεταλλευτούν. Ωστόσο κατά την Apple, η ιδέα ότι θα μπορούσε να φυλάει κάθε μυστικό σε ένα μαύρο κουτί και μάλιστα το οποίο θα είναι ασφαλές για πάντα, μαρτυρά την ανικανότητα της κυβέρνησης να κατανοήσει το πώς λειτουργεί η κρυπτογράφηση και η τεχνολογία γενικότερα.
6) Το να αναγκάζουν την Apple για να γράψει το νέο λογισμικό είναι προσβλητικό και παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου
Τον προηγούμενο μήνα η Apple ζήτησε από το δικαστήριο να αποσύρει τις κατηγορίες, διότι εν μέρη παραβιάζει τις αρχές της εταιρίας. Για τον κολοσσό η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων είναι βασική προτεραιότητα, επομένως το να κατασκευάσει ένα νέο προϊόν αποκλειστικά και μόνο για να μπορούν οι ερευνητές να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πελατών της παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.
Ποιος θα επικρατήσει στην τελική διαμάχη; Θα φανεί την ερχόμενη εβδομάδα.