Χρηστικά

Πώς «φεσώνουν» τον ΕΦΚΑ με απλές κινήσεις!


Απλή διαδικασία είναι τελικά η αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Αφού στην έκθεση του ΚΕΑΟ αναλύεται η τελευταία εικόνα των χρεών προς τα Ταμεία και το πώς οι αρρύθμιστες οφειλές ξεπέρασαν και τα 38 δισ. ευρώ, στο τέλος του Ιουνίου, καταγράφει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν ορισμένοι, προκειμένου να αποφεύγουν την πληρωμή των εισφορών.

Οι τρόποι προέρχονται από τις διαπιστώσεις των ελεγκτικών μηχανισμών του ΚΕΑΟ και φαίνεται πως είναι αποτελεσματικοί, αφού το ΚΕΑΟ, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ειδικότερα οι 5 πατέντες είναι οι ακόλουθες:

1. Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους.

2. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν. 

3. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή Διευθύνοντες Σύμβουλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως: 
α) Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας, 
β) Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας, 
γ) Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα, 
δ) Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/ προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.

4. Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δημιούργησε οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει ΑΠΔ. Στη νέα αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς. 
5. Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις (συνηθέστερα εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας), που αναλαμβάνουν έργα σαν υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού ανάδοχου του έργου.

Στην έκθεση τονίζεται, ότι οι εταιρείες που έχουν εντοπιστεί να τις χρησιμοποιούν, δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού, εστίασης, ψυχαγωγίας-κέντρα διασκέδασης, παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας κλπ. 

Επίσης, το ΚΕΑΟ σημειώνει πως «έντονη παραβατικότητα παρατηρείται σε επιχειρήσεις εταιρικής μορφής κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, κυρίως μονοπρόσωπες Ε.Π.Ε. και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (Ι.Κ.Ε.), που καταστρατηγούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται από τα νομικά αυτά πρόσωπα».

Διαβαστε επισης