Διεθνή

Πώς είναι η επόμενη ημέρα στην Ουχάν


Σε όλο τον πλανήτη οι άνθρωποι περιμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις για περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας και άρσης των μέτρων καραντίνας. Σε αυτή την κατάσταση προπορεύεται η πόλη Oυχάν, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Και η εικόνα από την επόμενη ημέρα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Όταν οι αξιωματούχο της Oυχάν άνοιξαν την πόλη μετά από 76 ημέρες καραντίνας, οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες σίγουρα δεν περίμεναν ότι η επανεκκίνηση θα ήταν τόσο επίπονα αργή.

Πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά, τα εστιατόρια απαγορεύεται να δώσουν φαγητό στο σπίτι και ακόμη κι όταν οι πολίτες βγαίνουν έξω είναι υποχρεωμένοι να φέρουν προστατευτικό εξοπλισμό και προσπαθούν να αποφύγουν ο ένας τον άλλο. 

Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική από τις επίσημες ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση  στις 25 Απριλίου υποσχέθηκε διπλή νίκη κατά της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, όμως ακόμη και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις αυτές ίσως να είναι πολύ αισιόδοξες.

Η Oυχάν είναι μία μητρόπολη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, όμως για την τεράστια Κίνα δεν θεωρείται τόσο σημαντική. Είναι όμως το βασικό διαμετακομιστικό κέντρο και συγκοινωνιακός κόμβος για την επαρχία Χουμπέι. Όλα αυτά, όμως άλλαξαν μέσα σε μία νύχτα.

Το CNN βρέθηκε στην πόλη στις 21 Απριλίου και κατέγραψε, παρά την χαλάρωση της καραντίνας, πως τα περισσότερα από τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

Το ΑΕΠ της επαρχίας συρρικνώθηκε κατά 40% το πρώτο τρίμηνο του 2020 με τις πωλήσεις στα καταστήματα να καταγράφουν βουτιά 15% μόνο τον Μάρτιο. «Άνοιξα για δύο ημέρες, όμως δεν ήρθε κανένας πελάτης να φάει και το μόνο που έδωσα ήταν μερικές παραγγελίες μέσω της πλατφόρμας για ντελίβερι, οπότε έκλεισα ξανά» δηλώνει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου.

Παράλληλα, οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα κάνουν τους επαγγελματίες και τους κατοίκους να είναι πολύ επιφυλακτικοί και να πιστεύουν ότι η όποια κυβερνητική βοήθεια θα φτάσει στην πόλη πολύ αργά και θα αναγκαστούν να κλείσουν για πάντα τις επιχειρήσεις τους.

Τα περισσότερα καταστήματα που άνοιξαν έχουν αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας τους, με τις μεγάλες εταιρείες όπως Starbucks, McDonald's, Burger King, KFC να μην επιτρέπουν στους πολίτες να μπαίνουν μέσα στα καταστήματα, αλλά να βάζουν τραπέζια έξω από τους χώρους εστίασης.

Όμως οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν αναλόγως και φοβούνται πως ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού θα τους αναγκάσει να κλείσουν οριστικά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις